Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] do górala do 150 zł

smith300

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Słuchajcie planuję kupić przerzutkę przednią do roweru.

Na razie nie będę mówił ile chcę na to wydać, po prostu chciałem żebyście mi zaproponowali coś, tylko nie droższego jak 150 zł.

Napisano

Do takiej ceny to: deore,slx,xt, xtr nie wiem czy byś znalazł w tej cenie ale możliwe, ale jak nie jeździsz jakoś profesjonalnie to Deore na pewno Ci wystarczy. Deore bedzie kosztować ok. 50 zł

Napisano

Moje dwie ulubione zmieniarki przednie to XT oraz Altus. Tak, tak ALTUS. Ta druga jest tania, całkiem mocna i spokojnie daje radę w terenie. Pomysl o tym, o ile dobierzesz taką która pasuje Ci do ramy (średnica, ciąg, pojemność)

Napisano

Jak masz do 150zł to bierz stanowczo xt :) ja posiadam i jest o wiele lepsza od tej gównianej alivio :) spokojnie się w cenie zmieścisz :)

Napisano

już znam parametry ramy i korby:

-więc Top pull, czyli ciąg odgórny

-średnica ramy 31,8 mm

-ilość zębów na najniższym biegu 44 a na największym 42 zęby.

Więc co polecacie żeby mi dobrze służyło??:)

• Mod Team
Napisano

Ciekawe masz korby- najniższy bieg 44, najwyższy 42.... mogę zobaczyć? :)

Miałem LXa, XT i Sramowski X9- została X9. Dokładniejsza, sztywniejsza,ładniejsza ( kwestia gustu). XT zbyt szybko złapała luzy .

Napisano

wiesz co, sam się zdziwiłem!!

dolna liczyłem ze 4 razy i cały czas tyle samo mi wychodziło a górną też, nie wiem cholera co jest, to jest jakaś shimano, poszukam na necie modelu i zapodam...

Napisano

@smith model korby masz wybity po wewnętrzenj stronie ramienia, wrzuć foto :)  W kwocie o której pisałeś możesz naprawdę pomarudzić począwszy od rozwiązania po taniości do rozwiązania na bogato ;) Generalnie to mam shimano z przodu i  albo jakiś wyższy model albo dużo niższy - to co jest po środku jakoś nie bardzo mi podchodziło. Nie wiem na czym to polegało, ale altus służy mi dużo lepiej niż alivio. 

Napisano

SORRY!!

Nie mam pojęcia jak ja to liczyłem!! Chyba byłem za bardzo zmęczony po pracy albo faktycznie nie umiem liczyć!!

mała ma 22 zęby a duża 42:x

Napisano

Nie wiem skąd te opinie na temat shimano, że łapią luzy i są gorsze od srama zwłaszcza XT. Mam Alivio po około 20 tyś w drugim rowerze o ile ma już luzy o tyle nic nie wskazuje na to, że będzie trzeba ją wymienić; biegi nadal zmienia bardzo dobrze. XTRa miałem, po 8 tyś. luzów nie złapał jedynie uszkodził się z mojej winy. XT po około 1000 km działa świetnie. Zawsze trzymałem się opinii choć nie chce się kłócić (bo na sramie nie jeździłem), przerzutka Shimano na przód, a Srama na tył. Do 100 zł będę stał przy zakupie XTka choć z drugiej strony wydaje mi się, że kolega smith300 będzie zadowolony nawet z Alivio czy srama x5. Bo zawsze nasuwa się jeszcze jedno pytanie przed zakupem, do czego ten rower służy ? ..XC; delikatny teren; zakupy, dojazd do szkoły, miasto itp itd

• Mod Team
Napisano

Ja mam LX FD M571 i od ponad 2kkm dziala ciągle jak nowa, luzów brak, bardzo lekka i tania, wydaje mi sie dobrym rozwiązaniem.

Napisano

ja używam starej Alivio FD-MC21 i jak dla mnie jest super. tylko down-swing !!!! top swing szybko lapie luzy . tylko nie wiem czy jeszcze gdzies mozna ja dostac. jak cos jest dobrego to przestaja produkowac.... :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...