Skocz do zawartości

[komplet] Koła do ~600zł

adii22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Co prawda czas wymiany kół u mnie dopiero będzie w odleglejszej przyszłości niż wymiana innych komponentów, mimo to zaczynam się powolutku rozglądać za tym, co można by powoli składać, w co celować, etc.

Budżet jaki chcę przeznaczyć na koła to powiedzmy 500zł, 600zł to tak max. Dlaczego? Nie sądzę, żebym wykorzystał potencjał droższych kółek i jednocześnie je zajechał w miesiąc.

Cel? Niska masa, kultura pracy, jednak przy zachowanej wytrzymałości - wolę 100g więcej na obręczy, niż kolejne rozbite zęby :)

Heble? Myślę, że doczekam się tarcz, ale niegłupie będzie rozwiązanie zarówno pod tarcze jak i V'ki. Mocowanie tarczy w zasadzie obojętne, czy CL czy 6 śrubek.

Teraz nieco o mnie - liczmy 65kg masy jeźdźca, chwilowo ~13,5kg rower (myślę, że na kołach urwę z pół kilo, w porównaniu do obecnych :D, a i masa roweru w momencie wymiany kół powinna być nieco mniejsza - ale to jeszcze czas i finanse pokarzą :036: ).

Zastosowanie? W sumie ambitniejsza jazda, generalnie dla samego siebie i przyjemności, czasami maraton, pewnie i XC się zdarzy, wypad w góry nie będzie złym pomysłem - ale z umiarem i głową, 100mm skoku endurowca w górach nie czyni :D

Osprzęt roweru jest na poziomie Deore/SLX, nieco wyżej też by się w przyszłości co nieco widziało, generalnie niżej nie chciałbym klasowo zejść - chyba, że będzie coś tańszego, a równie trwałego i dobrze działającego jak droższe.

Kwestia łożyskowania piast - jestem za klasycznymi kuleczkami. Wątpię, czy w tych ~500 złociszach zmieszczę się z dobrymi maszynami. No, chyba, że maszyny mnie przekonają wyższą trwałością niż kuleczki, a także mniejszymi kosztami serwisu - co raczej średnio widać :P no, chyba, że będzie naprawdę warto wziąć maszyny, na dzień dzisiejszy kuleczki.

Roczny przebieg - myślę, że w 2000-2500km się zamknę - więc kółeczka nie będą bardzo mocno katowane :)

Póki co myślę nad zestawem: Mavic 317 (pod V), piasty XT lub SLX, nyple - stalowe/mosiężne (prawdę mówiąc nie wiem które, byle nie aluminiowe :) ), szprychy - tutaj od Was chciałbym usłyszeć propozycje.

Ew. nowy komplet Mavic Crossride - ale nie wiem czy się to opłaca :) A może coś od Fulcruma?

Liczę na Waszą pomoc i jak wspominałem - na razie nie śpieszy mi się. Wymiana kół będzie najwcześniej w okolicach końca przyszłego sezonu, może nieco wcześniej a może nieco później. Grunt że nie teraz, ale zacząć się rozglądać się już można :)

I tak jak mówiłem - waga jest ważna, ale bardziej zależy mi na wytrzymałości i trwałości. Nie jestem lajt-bajkerem, ale nie widzi mi się komplet 3-4kg kół w XC :D

Co do kosztów zaplatania kół - one nie są wliczone w cenę kół, to oddzielna para kaloszy i na tę okazję też wygospodaruję finanse :)

Napisano

ale to jeszcze czas i finanse pokarzą :036:.

Mam nadzieję, że finanse Cię nie "pokarzą" :P Myślę, że koła warto składać od około 800zł, do 600 szukał bym jakiegoś gotowca typu CrossRide. W miarę wytrzymałe, waga do przyjęcia. Pół kilo byś urwał :)

Napisano

No racja, lepiej, żeby mnie nie pokarały :) To czekam co pokażą :036:

A jakieś inne propozycje? :P Używane, ale nie zajechane, piasty wchodzą w grę - z resztą - inne części, za wyjątkiem nypli i szprych - raczej też :)

A jakieś inne propozycje? :) Wiem, wiem, cudów tutaj nie będzie, red metale 5 czy crossridy biorę pod uwagę jak najbardziej, ale raczej wolałbym jakiś zestaw własno-forumowego pomysłu :)

Napisano

Myślę, że novatecem warto się zainteresować w kwestii piast.

Obręcze- mavic xm317 - 200zł na 2 koła. Koledzy śmigają i chwalą. Sztywna i lekka konstrukcja. 440gram na koło.

Szprychy- Ja biorę DT competition 1,60PLN. Jak chcesz trochę taniej i ok 40gram więcej, to DT champion. 1,10PLN

Zostaje Ci 300zł na piasty. Już myślę, że można się za novatecami na maszynach porozglądać :icon_wink: Ja wybrałem piasty chosena, bo miałem okazję kupić je za 250zł. Sklep się likwidował. Wcześniej na tył myślałem o takiej: http://allegro.pl/lekka-piasta-tyl-mtb-novatec-nt-f742-32h-251g-i1305688443.html Jeszcze przód musisz jakiś znaleźć i zamnkniesz się w 700zł.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Witam posiadam 500-600 zł i chciałbym złożyć koła MTB 26 cali

Nie mam pojęcia jakie części wybrać żeby były mało awaryjne i tanie w utrzymaniu.

Koła muszę być pod vbrake jak i tarczę

Rowerem śmigam głównie po mieście a ważę 90 kg.

Proszę o pomoc chciałbym części ze strony centrumrowerowe.pl

PS: obręcze, piasty, szprychy muszą być czarne:)

• Mod Team
Napisano

Połączyłem twój temat.. korzystaj z wyszukiwarki następnym razem :rolleyes:

Koło przednie:

piasta przód: Novatec D041SB 89 zł

obręcz: Mavic XM317 95,80 zł

szprychy: CN-spokes 32*1,05 zł

Koło tylne:

piasta tył: Novatec D712SB 269 zł

obręcz: Mavic XM317 95,80 zł

szprychy: CN-spokes 32*1,05 zł

Wyszło ponad 600zł. Dla mnie warto dołożyć do tego kompletu. :)

Napisano

OK nie zauważyłem że tutaj połączyłeś. Napisałem nowy temat wiec możesz go skasować:) . OK regulamin już przeczytałem i wiem co i jak:)

A komplet kół widzę, jest przyzwoity.

A jak z serwisowaniem tych piast ?

Łatwo można dostać łożyska ? i jak z bębenkiem ? słyszałem, że w novatekach są z nim problemy.

I wyjdzie ponad 700 zł bo jeszcze złożenie i wysyłka. :(

PS: czytam że bębenek w tej piaście jest aluminiowy i podobno się wyciera. Posiadam kasetę montowaną seryjnie w krossie a2 2010. Czy będzie z tym jakiś problem ?

W ziemię i tak planuje wymienić cały napęd

• Mod Team
Napisano

Serwis piast jest rzeczywiście łatwy i przyjemny. Kupujesz nowe łożyska, wybijasz stare, montujesz składasz i jeździsz. Trwałość bębenka, póki co bez zastrzeżeń. Ma przejechane 2000 km ścigania, treningów oraz wycieczek, czyli niewiele. Koledzy w teamie również jeżdżą na tych piastach ciut dłużej. Póki co bez awaryjnie.

Używam kasety bez pałąka aluminiowego, po tym kilometrażu co napisałem wyżej nie widzę nacięć na bębenku. Rzeczywiście, nie doliczyłem ceny zaplatania koła i wysyłki. Możesz zejść z obręczy i zamówić coś z Alexrimsa. Możesz również wziąć srebrne szprychy, które są prawie połowę tańsze. Wybór należy do Ciebie :)

Napisano

Za wszystko wyszło mi 694 zł Wyślą mi za free. Jeżeli są to dobre części to myślę, że warto dopłacić.

A o co chodzi z tą kasetą i nacięciami ? Moja kaseta będzie odpowiednia do tego bębenkach ?

I gdzie takowe łożyska mogę kupić w necie ? bo nigdzie nie widzę.

• Mod Team
Napisano

Idziesz do dowolnego sklepu z łożyskami, podajesz wymiary i tam Ci proponują dwa typy łożysk: gorszej jakości ~7-10zł szt., lepszej ~20zł.

tak jak Ci napisałem mam również kasetę bez pałąka i mi jeszcze nie zniszczyła bębenka.

Co do tych kół http://allegro.pl/lekkie-kola-v-alexrims-xc-lite-red-chosen-1811g-i1716082390.html Uważaj na tylną piastę, która jest bardzo awaryjna z uwagi na padające bębenki :icon_confused:

Napisano

A z tymi MAVIC CROSSRIDE to prawda ? że są mało sztywne ?. Ja głównie śmigam po mieście nigdzie nie skaczę itp. A koła są naprawdę fajne.

Napisano

A z tymi MAVIC CROSSRIDE to prawda ? że są mało sztywne ?. Ja głównie śmigam po mieście nigdzie nie skaczę itp. A koła są naprawdę fajne.

Nieprawda. Są bardzo sztywne. Sztywniejsze niż jakiekolwiek składane. A z częściami zamiennymi też już nie ma problemu. Radziłbym Ci się jeszcze nad nimi zastanowić. Miałbyś porządne, lekkie, wytrzymałe, fabryczne koła z gwarancją. Wg mnie to jedyna sensowna opcja pod V i tarcze.

• Mod Team
Napisano

Mi zestaw taki jak zapodał Pixon wyszedl za 560zł na szprychach sapim leader, co moim zdaniem jest lepszym wyborem

Albo to składałeś 2 lata temu, kiedy ceny były jeszcze inne, albo masz jakieś cudowne zniżki :)

Napisano

A co myślicie o tych piastach Xt m756 ? dobre są do normalnej jazdy po mieście ?

Bo wychodzi to taniej niż novatec i nie mają aluminiowego bębenka.

• Mod Team
Napisano

Piasty są na łożyskach kulkowych, serwis tych piast już nie jest tak prosty i szybki, ponad to są cięższe :)

Z drugiej strony jest to piasta niezawodna na której przejedziesz sporo kilometrów bez większych kłopotów.

Napisano

W mojej bramie jest serwis rowerowy :) więc raz na 1000 km mogę oddać koła żeby przesmarowali ;) i dać 30 zł ;)

na wadze mi nie zależy a szczerze powiem że ten novatec mnie trochę straszy tym aluminiowym bębenkiem.

Jeste zdecydowany na te piasty Xt chyba że polecacie coś innego:) i z innego sklepu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...