Skocz do zawartości

[ Rama Full ] Rama full jaka w moim przypadku

none231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich serdecznie jestem nowy na tym forum i mam nadzieje ze mi troszke pomozenie w doborze ramy.

a wiec po dluzszej przerwie nie jezdzenia postanowilem zlozyc sobie rower, juz jest wszystko gotowe ale postanowilem zmienic rame ze sztywniaka na full,a ale nie posiadam duzego doswiadczenia z fullami i prosze o pomoc . Amorek z przodu to Rock Shox Recon Silver TK 100mm skoku i chcial bym dopasowac do tego rame z amorkiem tak aby to wszystko wspolgralo ze soba , mam nadzieje ze mi pomozecie mam kilka na oku ale jeszcze nie wiem jak by to dzialalo.dzieki wielke

• Mod Team
Napisano

Może podaj te ,któe masz na oku. Ewentualnie określ budżet jakim dysponujesz i do czego rama ma służyć ( maratony, turystyka ).

NA razie jest zbyt ogólnie by coś kokretnego zaproponować.

Napisano

witam z powodu ze wlasnie zkonczylem skladac rower to nie dysponuje z byt wielka kasa ale moze mi sie uda na cos uzbierac, ma to byc rama do XC czasami moze jakies wieksze gorki ale nie na pewno DH , zastanawiam sie na Kona Stinky ale to raczej za drogie mieszkam w UK i jest tu rama produkowana tak samo i w tej samej fabryce co KONA , nazywa sie carrera banshee ale w tym rowerze jest zastosowany 140mm przod i nie wiem jak to bedzie dzialac z 100mm amorkiem na przodzie.

post-134723-1289732815,32_thumb.jpg

Napisano

Nie będzie działać z amorem 100 mm, tzn. nie ma to sensu, nawet jako rozwiązanie tymczasowe. Po drugie nie wiem co ta rama ma wspólnego ze Stinkaczem - różni się prawie wszystkim, a zbliżony to ma trochę kształt. Przy czym może być lepsza od Kony, bo ich zawieszenie nigdy nie było zbyt fajne (nie wiem jak ostatnie modele), a ta Carrera to 4-zawias z Horstem.

Napisano

jest to 4 zawias sa one robione z tych samych materialow w tej samej fabryce tylko ze carrera kosztuje 120 funtow a kona 350. jaka rama wspolgrala by z 100 a moze zostawic sztyniaka?

Napisano

Tylko Kona nie jest w pełni 4-zawiasem... więc są mało podobne te ramy. Mniejsza o to. Ramę jakąś dedykowaną pod amor z 100 mm skoku - proste. Musiałbyś się bardziej zdecydować, bo rozważania HT czy full same w sobie nie ułatwiają wyboru ramy - jakieś założenia mieć trzeba.

Napisano

No i co z tego że są z tych samych materiałów i w tej samej fabryce co Kona, z tego co pamiętam Konę klepie Kinesis, który robi z tych samych materiałów Krossa :) , Kony potrafią pęknąć, tak samo jak Kellysy też klepane przez Kinesis.

Skoro podana rama jest pod amor o skoku 140 mm, to z amorem o skoku mniejszym niż 130 mm lepiej do niej nie podchodź

Ta rama full jest pod amor o skoku 100 mm i cena też w granicach 120 funtów:

http://cgi.ebay.de/RockMachine-WILDFIRE-MTB-Mountainbike-Fully-Rahmen-20-5-/200500081778?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item2eaebc7472

Napisano

rower o skoku 100/140 będzie jeździł ale nie będzie robił tego dobrze. mocno obniżysz przód, rower stanie się bardziej nerwowy niż zakłada jego przeznaczenie. zmieni się rozstaw kół, odczucie z obu krańców roweru będzie róźne, twardy przód i miękki tył.

Napisano

Tobo zapomniałeś dodać, że w terenie pedały będą pięknie tłukły o wszelkie przeszkody, no i łatwiutko będzie o OTB :036:

Napisano

dzieki z wszelkie odpowiedzi do tej pory roweru uzywalem do DJ mala rama 14" jest do tego ok , tak mnie naszlo zeby sprobowac DH ale mysle ze zostane przy moim rowerku przez zime i zaczne odkladac kaske na cos pozadniejszego do DH moze na nastepny sezon zloze cos odpowiedniego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...