none231 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 witam wszystkich serdecznie jestem nowy na tym forum i mam nadzieje ze mi troszke pomozenie w doborze ramy. a wiec po dluzszej przerwie nie jezdzenia postanowilem zlozyc sobie rower, juz jest wszystko gotowe ale postanowilem zmienic rame ze sztywniaka na full,a ale nie posiadam duzego doswiadczenia z fullami i prosze o pomoc . Amorek z przodu to Rock Shox Recon Silver TK 100mm skoku i chcial bym dopasowac do tego rame z amorkiem tak aby to wszystko wspolgralo ze soba , mam nadzieje ze mi pomozecie mam kilka na oku ale jeszcze nie wiem jak by to dzialalo.dzieki wielke
Mod Team durnykot Napisano 14 Listopada 2010 Mod Team Napisano 14 Listopada 2010 Może podaj te ,któe masz na oku. Ewentualnie określ budżet jakim dysponujesz i do czego rama ma służyć ( maratony, turystyka ). NA razie jest zbyt ogólnie by coś kokretnego zaproponować.
Gilevich Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Myślę, że pod 100mm będzie pasował taki Kellys ToxicMożna na tej ramce złożyć dosć lekki rower do xc.
none231 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 witam z powodu ze wlasnie zkonczylem skladac rower to nie dysponuje z byt wielka kasa ale moze mi sie uda na cos uzbierac, ma to byc rama do XC czasami moze jakies wieksze gorki ale nie na pewno DH , zastanawiam sie na Kona Stinky ale to raczej za drogie mieszkam w UK i jest tu rama produkowana tak samo i w tej samej fabryce co KONA , nazywa sie carrera banshee ale w tym rowerze jest zastosowany 140mm przod i nie wiem jak to bedzie dzialac z 100mm amorkiem na przodzie.
Miecho87 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Nie będzie działać z amorem 100 mm, tzn. nie ma to sensu, nawet jako rozwiązanie tymczasowe. Po drugie nie wiem co ta rama ma wspólnego ze Stinkaczem - różni się prawie wszystkim, a zbliżony to ma trochę kształt. Przy czym może być lepsza od Kony, bo ich zawieszenie nigdy nie było zbyt fajne (nie wiem jak ostatnie modele), a ta Carrera to 4-zawias z Horstem.
none231 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 jest to 4 zawias sa one robione z tych samych materialow w tej samej fabryce tylko ze carrera kosztuje 120 funtow a kona 350. jaka rama wspolgrala by z 100 a moze zostawic sztyniaka?
Miecho87 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Tylko Kona nie jest w pełni 4-zawiasem... więc są mało podobne te ramy. Mniejsza o to. Ramę jakąś dedykowaną pod amor z 100 mm skoku - proste. Musiałbyś się bardziej zdecydować, bo rozważania HT czy full same w sobie nie ułatwiają wyboru ramy - jakieś założenia mieć trzeba.
Rulez Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 No i co z tego że są z tych samych materiałów i w tej samej fabryce co Kona, z tego co pamiętam Konę klepie Kinesis, który robi z tych samych materiałów Krossa , Kony potrafią pęknąć, tak samo jak Kellysy też klepane przez Kinesis. Skoro podana rama jest pod amor o skoku 140 mm, to z amorem o skoku mniejszym niż 130 mm lepiej do niej nie podchodź Ta rama full jest pod amor o skoku 100 mm i cena też w granicach 120 funtów: http://cgi.ebay.de/RockMachine-WILDFIRE-MTB-Mountainbike-Fully-Rahmen-20-5-/200500081778?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item2eaebc7472
tobo Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 rower o skoku 100/140 będzie jeździł ale nie będzie robił tego dobrze. mocno obniżysz przód, rower stanie się bardziej nerwowy niż zakłada jego przeznaczenie. zmieni się rozstaw kół, odczucie z obu krańców roweru będzie róźne, twardy przód i miękki tył.
Rulez Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Tobo zapomniałeś dodać, że w terenie pedały będą pięknie tłukły o wszelkie przeszkody, no i łatwiutko będzie o OTB
spootnick Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 a moze zostawic sztyniaka? Jak nie wiesz dokładnie po co Ci full to zostaw HT i najwyżej zastosuj większy balon z niższym ciśnieniem.
none231 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 dzieki z wszelkie odpowiedzi do tej pory roweru uzywalem do DJ mala rama 14" jest do tego ok , tak mnie naszlo zeby sprobowac DH ale mysle ze zostane przy moim rowerku przez zime i zaczne odkladac kaske na cos pozadniejszego do DH moze na nastepny sezon zloze cos odpowiedniego.
Rulez Napisano 15 Listopada 2010 Napisano 15 Listopada 2010 ma to byc rama do XC czasami moze jakies wieksze gorki ale nie na pewno DH Cóż z konsekwencja
Schwefel Napisano 15 Listopada 2010 Napisano 15 Listopada 2010 Krzyżyk i słownik ortograficzny na drogę. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.