Skocz do zawartości

[ustawka]Spotkanie Łodzkiej strefy XC-Zone ;)

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Czas odświeżyć temat.

Mogą się tutaj wpisać osoby aktywnie lub mniej aktywnie jeżdżące co by można z nimi się skontaktować i wspólnie pojeździć. Z kimś zawsze raźniej ;)

Xanagaz - GG - 3054769 tlen - arkuszewski. Jak się bardziej poznamy to dam kom :lol:

Xanagazn, a Ty co robisz w ciagu weekendu??

Proponuje wyjazd: niedziela, poniedziałek, wtorek - w okolice Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Transport oczywiście mam. Zapraszam.

Zrzuta na paliwo (LPG), jakie śspanie na miejscu + jedzenie.

• Mod Team

Xanagaz dobrze, że odkopałeś temat, bo ostatnio go szukałem i nie mogłem znaleźć.

Ja oczywiście jestem chętny na ustawkę. W zeszłym roku do jednego spotkania doszło i nawet trochę osób przyjechało. Teraz dobrze by było powtórzyć to. Ja oczywiście w roli przewodnika ;)

• Mod Team

No fakt osób chętnych jest mało, ale ja ze swojej strony jestem jeszcze w stanie do 3 osób zapewnić że przyjadą :D . Co jest wogóle z Żabą ? On bywa jeszcze na forum ? Jeżeli tak to z nim jeszcze by trzeba się było skontaktować. Pewnie jakby miał czas to by przyjechał i pojeździł z nami

• 1 miesiąc temu...

Ja po wschodzniej cześci miasta raczej nie wykraczam poza tereny administracyjne, może nieznacznie. Dziennie ze średnią około 24-25km/h robię 28-35km. Więc jak ktoś jest chętny na takie dystanse to zapraszam.

A czy ktoś by pojechał na szlak po KPWŁ?, ma on około 75km. Wg mojej mapy jest to kolor zielony. Zaczyna się niedaleko Modrzewa, potem tak: Kolonia Skotniki - Dobra - Michałówek - Kolonia Dobieszków - Ługi - Przydatki - Stare Skoszewy - Rezerwat Parkowy Janinowskie - Lipka - Niesułkowskie Działki - Dąbrówka Mała - itd. Nie chce mi się teraz wszystkiego pisać :P

To chyba to:

"Szlak rowerowy po Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich jest najdłuższym szlakiem rowerowym wyznakowanym jak dotąd w najbliższych okolicach Łodzi. Trasa tego szlaku ma charakter pętli rozpoczynającej i kończącej się przy ul. Wycieczkowej w Łodzi. Szlak prowadzi przez wyjątkowo malowniczy obszar mezoregionu Wzniesień Łódzkich, na który składa się unikatowy w centralnej Polsce krajobraz wyżynny. Krajobraz ten charakteryzuje zroznicowanie formy rzeźby - w terenie podziwać można m.in. wąwozy i parowy, ostańce denudacyjne oraz liczne głazy narzutowe. Na trasie szlaku o długości 74 km leżą również dwa rezerwaty przyrody: "Struga Dobieszkowska" i "Parowy Janinowskie", Zespół Przyrodniczo - Krajobrazowy "Górna Mrożyca", liczne pomniki przyrody i parki wiejskie. Szlak umożliwa również zaznajomienie się z szeregiem pamiątek kultury materialnej począwszy od wczesnośredniowiecznego grodziska w Starych Skoszewach z VI w. n.e. poprzez zabytkowe świątynie różnych wyznań, dawne XVIII i XIX -wieczne dwory szlacheckie i ziemiańskie po cmentarze ewangelickie i nekropolie z czasów I wojny światowej."

I dalej:

"Trasa:

Łódź - Las Łagiewnicki - Modrzew - Dobra - Michałówek - Dobieszków - rezerwat "Struga Dobieszkowska" - Dobieszków - Stare Skoszewy - Głogowiec - Buczek - Janinów - rezerwat "Parowy Janinowskie" - Niesułków - Wola Cyrusowa - Jabłonów - Marianów Kołacki - Syberia - Tadzin - Grzmiąca - Jaroszki - Moskwa - Plichtów - Byszewy - Bukowiec - Stare Moskule - Moskuliki - Łódź

Znaki: czarne

Długość: 74 km"

A w ogóle to polecam:

http://www.ziemialodzka.pl/40_rowerowe_pkwl.htm :)

czarny (rowerowy) i zielony (pieszy) częściowo się pokrywają, ale czasem warto pojechać właśnie tym dla pieszych, bo teren robi się bardziej urozmaicony i trudniejszy, można wtedy troszkę poszaleć.. rowerowy jest dość łatwy technicznie.. oj chyba w ten weekend kolejny raz tam się wybiorę pomęczyć sprzęt <_<

pozdro dla łodziaków

Panowie i Panie, co byście rzekli na spotkanie w wakacje? Proponuję termin zawierajacy się w granicach ostatniego tygodnia lipca i pierwszego sierpnia - wtedy powinienem nawiedzać Polskę. Jednego chętnego już mam - Żaba się zowie :grin: - prosimy innych chętnych o ewentualną sugestię, czy byliby skłonni sie pojawić. Oczywiście, jeśli ktokolwiek spoza Łodzi, ma ochotę dołaczyć, to serdecznie zapraszamy - Żaba coś o stawianiu lodów wspomniał :mrgreen:

pozdro dla @ll

A czy zupełnie nowiutki użytkownik tegoz forum (czyli ja :D rowniez moze sie zglosic na owo spotkanko?

W tamtym tygodniu udałem się na czarny szlak. Mój błąd polegał na tym, że nie wydrukowałem sobie mapki. Ogólnie szlak jest doskonale oznakowany ale jak minie się Kolonie Niesiułków i wjedzie szosą do lasu to oznaczenie pojawiają się co 1000m. Dla osoby mającej mapkę to nie jest problem. Ja takowej nie miałem :huh:.

Niestety po wyjeździe z lasu człowiek natknie się jeszcze na jedno oznaczenie szlaku a później nie ma już nic.

Szukając oznaczeń trochę nabiłem sobie kilometrów jeżdząc po Woli Cyrusowej i okolicach. Przed zjazdem do Woli Cyrusowej Koloni odkryłem na słupie szarawy kwadrat. Wzbudził on moje zainteresowanie, podejrzewałem że może pod warstwą owej szarej farby kryje się upragniony rowerzysta:) ale nie mając pewności wolałem nie ryzykować jazdy w nieznane :). Pojechałem dalej, jechałem i jechałem aż ze dwa kilometry za Wolą Cyrusową postanowiłem, że wracam do domu i odbiłem w drogę na południe. Jakież było moje zdziwienie gdy po kolejnych dwóch kilometrach natknąłem się na czarny szlak. Szlak w tym miejscu biegł z północy na południe. Jazda na północ wydała mi się bezsensem więc skierowałem się na południe. Po jakimś czasie coś zaczęło mi się nie podobać po kolejnych minutach pojąłem swój błąd. W chwilę później znalazłem się

w Woli Cyrusowej Koloni :).

W sumie przechałem 97 km. Szkoda tylko żę udało mi się przejechać jedynie połowę szlaku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...