Skocz do zawartości

[ustawka]Spotkanie Łodzkiej strefy XC-Zone ;)

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Ta 'komora' jest z okresu pierwszej światowej kiedy to służyła, najpewniej, za magazyn wapna. Ponoc potem zaadaptowano ją na mini-spalarnię.

W kadym razie do tematu- ja na pewno odpadnę bo dziś zaliczyłam bliskie spotkanie twarzą z asfaltem i mam złamany nos- nie wiem jak będzie z jeżdżeniem, ale nawet jak ok to i tak się w takim stanie nie pokażę obcym ludziom;]. noście kaski, powiadam, jakbym dzisiaj takowego nie miała to zmasakrowana gęba byłaby najmniejszym zmartwieniem.

We wtorek chcę się ruszyć, zobaczyć jak mój nos i twarz to zniosą:P ktoś chce też?

//prywata//@Minor- ale to nie zmienia faktu, że może będę w stanie jeździć też ten dzień wcześniej:) zobaczymy.//koniec prywaty//

Jako że zostałem zmuszony do odbycia samotnej wycieczki dziś, żeby nie jeździć bez celu, postanowiłem odszukać coś, co często widziałem z daleka, jadąc autem czy autobusem, jak i rowerem po Parku Krajobrazowym.

Kto mi powie co to jest? Okolice Kalonki. W necie żadnych informacji znaleźć nie mogę.

img20120409133848.jpg

To są bts -y czyli mówiąc kolokwialnie "anteny GSM". Tutaj możesz sobie obejrzeć, ktory operator ma w danym miejscu swojego bts'a. Ten ze zdjęcia to chyba Plusa.

http://bts-gsm.eu/uke/c/51.81136965702394,19.56151530146599/z/20/n/1,2,3,6,7,4,5,/b/G9,G18,U,U9,C4,

Z całym szacunkiem Panie Moderatorze, ale to nie są radary, choć rzeczone urządzenia, tak samo jak radary pracują przy wykorzystaniu zasad fizyki fal radiowych,

Jednostka o stosunkowo małej powierzchni, ok. 2 hektarów znajdowała się w jednym z najwyżej położonych miejsc wokół miasta Łodzi, dzisiejszego Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Załoga na początku lat 90. liczyła ok. 30 żołnierzy. Według relacji osób, którzy tam bywali jednostka zajmowała się kontrolą przestrzeni powietrznej. Według innych najbardziej rzetelnych źródeł była to jednostka łączności troposferycznej, zapewniająca łączność na dużą odległość. Na terenie jednostki znajdowało się 5 radarów (anten), 4 z czaszami o małej średnicy – ok. 10 m, zamocowanymi na wysokich masztach tak, że czasze wystawały powyżej linii drzew i jeden radar zamocowany nisko w drzewach o dużej średnicy czaszy, ok. 20 m. W latach 80. istniała tylko jedna stacja antenowa, ta duża, która nie wystawała poza linię drzew. Około roku 1988 przybyły na miejsce dodatkowe anteny i maszty kilkunastosamochodową kolumną z zasłoniętymi plandekami urządzeniami. Po kilku dniach ponad linie drzew wyrosły 4 maszty z czaszami. Zabudowania składały się z budynku koszar, budynku socjalnego, w którym znajdowała się stołówka, pokoju dowódcy, kuchni; garaż dla dwóch dużych pojazdów i dobudowana do niego sauną, budynku z agregatami (3 sztuki) zasilającymi urządzenia antenowe wraz z pomieszczeniami obsługi, magazyn paliw, a także zagroda, w której Rosjanie hodowali zwierzęta, aby polepszyć swoje warunki bytowe. Wyposażenie jednostki w pojazdy to ciężarówka URAL i samochód terenowy UAZ (stan na początek lat 90.). Zdjęcia lotnicze z lat 70. wskazują na znacznie większą liczbę żołnierzy w tym miejscu. Widoczne są także pojazdy z naczepami, na których można dostrzec wysokie spiczaste elementy. Być może są to rakiety przeciwlotnicze "Strieła".

Czyli jednak coś jest na rzeczy, wybaczcie ale to nie wygląda na zwykłe BTSy... Nie sądzę aby opłacało się utrzymywanie tylko BTSów, na takiej konstrukcji. Zobaczcie sobie w Google jakie to jest wielkie, budynek tam jest i nawet ktoś przebywa.

Generalnie dla mnie zagadka, ale z daleka wygląda fajnie:P Myślałem że jak już znajdę... to emocje będą większe. Następnym razem spróbuje podejść bliżej, na satelicie wypatrzyłem że jest droga. Zobaczymy czy to obiekt cywilny czy państwowy.

EDIT//

http://www.wykop.pl/link/1096949/jest-sobie-w-lodzi-tzw-wzgorze-radary/

@Minor, to co jest obecnie ma się nijak do tego co było kiedyś, jak wynika z tych opisów. AFAIK te ruskie instalacje to mi wygląda raczej na urządzenia do dalekiej łączności radiowej niż radary. Jeśli chodzi o cywilne elementy infrastruktury lotniczej, w tamtym rejonie znajduje się tylko trasowa pomoc nawigacyjna VOR o nazwie LDZ (nadaje Morsem litery L D Z). Dokładniej jest w Lipinach, po prawej stronie od drogi, jak jedziemy do Brzezin. Ma kształt stożka o wysokości ok. 3 m i jest pomalowana na biało czerwone pasy.Jest to również początek ścieżki podejścia "instrumentalnego" do pasa 25 na Lublinku.

• Mod Team
Z całym szacunkiem Panie Moderatorze, ale to nie są radary, choć rzeczone urządzenia, tak samo jak radary pracują przy wykorzystaniu zasad fizyki fal radiowych

No to powiedz mi skąd się wzięła nazwa wzgórza :)? Dalszą część zacytował Minor dwa posty wyżej więc nie muszę ponownie wklejać tego samego.

W tym miejscu jest również nadajnik DVB-T

Nie ma tam żadnych nadajników telewizji cyfrowej. W Łodzi są dwa: na kominie EC4 i na Sienkiewicza.

źródło: Naziemna Telewizja Cyfrowa - nadajniki DVB-T odbiór telewizji cyfrowej lista nadajników DVB T

Większość radarów (nawet te zamontowane w samolotach) wymaga ruchu anteny. Niewiele jest urządzeń radarowych, których antena pozostaje nieruchoma w czasie pracy np. fotoradary ;-) albo radary pozahoryzontalne - ruski system Duga (bardzo ciekawa instalacja)

Nie doszukiwałbym sie tutaj jakichś tajemnych instalacji do naprowadzania broni atomowej z okresu zimnej wojny, albo podziemnej bazy strategicznych okrętów podwodnych albo więzienia CIA ;-), wiem znacznie fajniej jest sobie myśleć, że to coś ciekawszego niż zwykła komunikacja troposferyczna ;-)

A nazwa skąd się wzięła? Myślę że było tak: zamontowali te anteny pewnie zaraz po wojnie, ludzie dokładnie nie wiedzieli co to jest, ktoś powiedział "radary" bo gdzieś widział takie coś np.

http://pl.wikipedia....dar_dozorowania

... i tak już zostało "radarowe wzgórze" , zawsze prościej niż: "wzgórze z radzieckimi" antenami łączności troposferycznej BARS".

Co do budynku to ta instalacja może byc np. jakimś węzłem telekomunikacyjnym GSM i wymaga dozoru 24H, nie wiem, może niech ktoś wrzuci to na jakies forum o GSM, znajdę chwilę to spróbuję. A może jak ktoś będzie przejeżdżał to po prostu niech zapyta ;-)

Jeśli mógłbym służyć, jeszcze jakimiś wyjaśnieniami to pozostaję w dyspozycji... ;-)))

Pozdrawiam

a

Cześć,

Czy ma ktoś ochotę przyłączyć się do wycieczki zaplanowanej na czwartek, piątek, i kawałek soboty ?

Czwartek rano wsiadamy w pociąg

Docieramy jakieś 10km od Puszczy Kampinoskiej

10 Km dojazdu

Następnie szlakiem 140 km w rozbiciu na dwa dni

Na wieczór - wieczory plan zakłada ognisko, piwko, itd

W sobotę rano pakujemy się ponownie do pociągu i wracamy do Łodzi.

Są małe szanse na zmianę terminu. Możliwe że sobota będzie cała do zagospodarowania ale nie jest to jeszcze pewne.

Nocleg jest uzależniony od ilości osób chętnych na wycieczkę. W połowie trasy jest kilka gospodarstw agroturystycznych w których będzie można się zatrzymać. Konkretne miejsce ustalę w poniedziałek. Namiotu nie wykluczam choć miło będzie wskoczyć pod prysznic po całym dniu na rowerze czy przespać się w łóżku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...