MrPawlix Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Siema. Mam zamiar kupić amortyzator przedni - SrSuntour Duro Fr20. W oryginale jest tam wlany olej o gęstości 7.5 albo 10 W pod wagę 80 - 110 KG. Ja ważę 60 KG i olej będę musiał wymienić na rzadszy. Teraz nasuwa się pytanie, jakiej firmy olej oraz o jakiej gęstości pod moją wagę. Który z nich będzie najlepszy ? Motul, Motorex, Liqui-Moly, Castrol, Shell. A może jakiś inny ? Pytam bo jestem Jakich jeszcze modyfikacji można dokonać aby usprawnić pracę Duro ? Pozdrawiam, Paweł.
c1ach Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Najczęściej leje się 5 W. Co do marki - każdy ma swój typ. Ja używam Motula i zadowolenie jest na 80%, ponieważ przy kolejnym serwisie olej okazał się być delikatnie spieniony. Chociaż może to zależeć od konkretnego typu tłumika, bo druga goleń była idealna. Nie używałem innych olejów więc nie wiem czy spisują się lepiej pod tym względem, ale po prostu jakoś zapadło mi to w pamięć Na forum najczęściej padają nazwy Motul, Motorex i Castrol.
darex Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Każdy będzie dobry jak dobierzesz odpowiednią lepkość. Jak będziesz wiedział jaka jest lepkość kinematyczna oleju w Duro (albo przynajmniej jakiej firmy olej leją) to będziesz miał jakieś odniesienie. na razie masz odniesienie że wg. Ciebie jest tam SAE 7.5W - 10W. Możesz teraz kupić olej każdej innej firmy 5W i wyjdzie na to samo.
MrPawlix Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 A jak wlał bym 2.5 W to pod moją wagę (60KG) dobrze by było ? Pzdr
darex Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Myślę, że tak to zależy od firmy oleju. Bo 2,5W jednej firmy nie jest równe 2,5W drugiej firmy.
MrPawlix Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 Jak celował bym w Motul'a to 2.5 W będzie GIT ?
darex Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 http://www.sklep.motox.pl/motul-factory-line-olej-synt-do-amort-25w-1l-p-4941.html?osCsid=6b67060443dc35ce6335180fd020cf83 taki?
Rulez Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Olej wlewa się wg. specyfikacji producenta amortyzatora, a nie "pod wagę", więc poszukaj jaki zaleca producent, bo nie będzie "GIT".
darex Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Jak wlejesz przy swojej wadze taki jak zaleca producent to będzie zamulał ten amortyzator. Musisz wybrać "lżejszy" olej przynajmniej o 2,5W.
Rulez Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Tu masz instrukcję, również po polsku (Jeśli jesteś lżejszy powinieneś stosować bardziej miękką spreżynę ) : http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=mi.downloadarea&downloadtyp=owners_manuals_2010
Miecho87 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Nie jest to do końca prawda - wartość tłumienia dla identycznego zachowania się amortyzatora jest zależna od masy rowerzysty (oczywiście w sposób pośredni), z tego względu może zaistnieć sytuacja gdzie przy za małej / za dużej masie wymagane tłumienie wyjdzie poza zakres regulacji amora. Wtedy należy zmienić olej na taki o odpowiednio niższej / wyższej lepkości.
Andrew Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 do duro oczywiście 2,5W. Prymitywny tłumik będzie działać doskonale na tym oleju.
MrPawlix Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 Tu masz instrukcję, również po polsku (Jeśli jesteś lżejszy powinieneś stosować bardziej miękką spreżynę ) : http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=mi.downloadarea&downloadtyp=owners_manuals_2010 Dzięki za linka Przeczytałem instrukcję i ku mojemu zdziwieniu DURO FR20 nie nadaje się (według producenta) do freeride'u. Trochę się tym zmartwiłem ale przynajmniej producent zaleca ten widelec do dirtjumping'u A co do wymiany oleju... Zobaczę jak będzie mi się jeździło na "oryginalnym". Jak będzie za twardo to wymienię na 2.5 W. Albo tak jak napisał @Rulez, wymienię sprężynę na bardziej miękką. Jeszcze pytanie co do producenta oleju... Jak bym się zdecydował zmienić olej to jakiej firmy "mazidło" wlewać ? Pzdr
Kawior Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Spróbuj Motorexa. To naprawdę świetny olej i nie drogi. Na pewno wyjdzie taniej niż np. Castrol, a ma bardzo dobre parametry.
MrPawlix Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 A nie biorąc pod uwagę ceny, to który olej byłby najlepszy ? Pzdr
darex Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Silkolene PRO RSF i nawet nie jest taki drogi bo kosztuje 57 zł litr aczkolwiek jak do tego swojego wlejesz Amortyzol to też będzie działał okej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.