bartnik Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Po pierwsze witam bo to mój pierwszy post na forum. Sprawa ma się tak. Zdecydowałem zmienić hamule na hydrauliczne tarcze, co oczywiście pociąga wymianę piast. Tarcze będą elixiry R p 185mm i tył 160 mm (mało jeżdżone używki od kolegi co nowe xtr chce sobie sprawić) Zdecydowałem się na novatec 711/712. niestety te maja 32 dziury a moje stare obręcze 36. Jeżdżę XC po trójmiejskim Parku krajobrazowym , więc teren jest urozmaicony (grunt,szuter/kamienie/korzenie). Moja waga to 82kg plus rower i plecak dochodzi do 100kg myślałem o XC717 (410g) mavica ale podobno za słabe są xm719 już ma moc ale i ciężar większy (460g). Interesująco wyglądają Sunrims Equalizer 21 (405g) lub 23 (410g) ale nic nie wiem o ich wytrzymałości, a na tym także mi zależy. Mała waga może wskazywać że są nie dla mnie - ale nie wiem. Szukam najlepszego kompromisu pomiędzy wagą i wytrzymałością. Co z tego zestawu proponujecie. A i na koniec - jakie szprychy z DT ? (revo z tego co poczytałem w innych wątkach - odpadają) pzdr Wojtek Zapomniałem jeszcze o obręczach DT XR 4.1, 4.2 , 4.2D (jaka jest różnica między nimi ?)
nabial Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 przeczytaj podwieszony w tym podforum temat o szerokosci obreczy i zostana ci do wyboru 2 felgi...
Miecho87 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Ciekawe... autor nawet nie wspomina o szerokości czegokolwiek - nawet o oponach nie wspomina.
nabial Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 no mnie xc nie kojarzy sie z felgami, ktore maja wewnetrznie 16mm
bartnik Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 słuszna uwaga - opony zamierzam używać szerokie na 2.1 - będzie to prawdopodobnie któraś z tych: racing ralph smart sam race king czyli opony uniwersalne ze wskazaniem na "sypkie" nawierzchnie A które obręcze maja 16mm (te oczywiście odpadają) sunrims'y?. xc717 to 17 mm xm719 to 19mm Skróćcie proszę me męki, bo już wiele godzin spędziłem czytając forum i googlajac, ale nadal nie wiem co wybrać. Poprzednie kółka dostałem razem z rowerem (składany, ale budżetowo z opcją stopniowego apgrejdu - no i się zaczyna walka wewnętrzna ) nabial napisz które 2 obręcze masz na myśli proszę wspomniany przylepiony czytałem - ale mowa jest także o powszechnych odstępstwach i to mnie zbiło z tropu
Schwefel Napisano 15 Listopada 2010 Napisano 15 Listopada 2010 Daj XC717 na przód i XM719 na tył i będzie dobrze.
nabial Napisano 15 Listopada 2010 Napisano 15 Listopada 2010 j/w - 19mm to takie bezwzgledne minimum, odstepstwa wynikaja z fanatycznego zbijania masy bez patrzenia na konsekwencje
bartnik Napisano 15 Listopada 2010 Autor Napisano 15 Listopada 2010 i tego błedu nie chcę popełnić, wybaczcie , że jeszcze ponudzę. Na stronie DT jest ładny pdf (znalazłem teraz ) i tam czytam dla 4.2D width:23.8 hight:17.8 mm i teraz: 1. co jest co czy width to w poprzek kola czy po promieniu? no i gdzie znaleźć szerokość wewn. ? No i jeszcze jedną opcję nową mam: http://www.notubes.com/ztr_rims.php Wszystkie mają wystarczającą szerokość. 355 i alpine/crest kuszą wagą: 2. ale co z wytrzymałością? Flow nie biorę pod uwagę. 3.Z kolei arch nadal waży obiecująco, a piszą że kółko do ciężkiego xc - prawda to, czy tylko marketingowe bla bla bla? jakie jest zdanie użytkowników o tych 3 lżejszych obręczach? 4.może się pokusić : przód któraś z trzech pierwszych np. 355 a tył arch? wydaje mi się , że wygląda sensownie. 5. jeszcze w sumie najważniejsze pytanie - czy ZTR-y mogą być używane z normalnumi (dętkowymi) oponami? - bo z tej stronki wynika dla mnie, że tak - ale ja w te tubelessy to jestem "LAJKONIK"
nabial Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 producent zwykle podaje szerokosc zewnetrzna...wewnetrzna mozna wziac z oznaczen 559x.., wartosc po x to szerokosc wewnetrzna, czasami zaokraglana o 0,5mm ztry nie sa oczkowane...dla mnie to dyskwalifikuje felge na samym starcie, dla lzejszych bikerow ma to mniejsze znaczenie, niektorzy maja tez problemy z zakladaniem na nie opon - w trasie w przypadku kapcia ponoc nierealne mozna je uzywac z detkami
bartnik Napisano 16 Listopada 2010 Autor Napisano 16 Listopada 2010 hmm. W każdym razie dzieki - teraz już mam nieco większą jasność ... ale jeszcze nie podjąłem decyzji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.