Skocz do zawartości

[tuning] z 3x9 na 2x9

timonipumba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wpadłem na pomysł przeróbki z 3x9 na 2x9. Co o tym myślicie? Możliwe?

Na miejsce średniej koronki w korbie bym wrzucił 42t a na miejsce najmniejszej 28t.

Przerzutke z przodu bym wymienił na 2 biegowego dua-ace.

Natomiast co do tyłu. Sam sie zastanawiam jaki tryb by z kasety wyrzucić i dołożyć 11t na samym końcu.

Jak myślicie XTR by to obsłużył ?

W przypadku suportu Hollowtech trzeba by przełożyć podkładkę spod lewej miski pod prawą, najprostsze choć nie idealne rozwiązanie.

W suporcie Octalink sprawa bardziej się komplikuje, do prawej miski trzeba dodać podkładkę, a drugą wsadzić do wnętrza lewej.

• 4 tygodnie później...

witam, chciałbym sie podczepic pod temat, mam obecnie napęd 3 x9 ( korba XTR960 44-32-22, kasetra XTR 11-32, matertki też XTR ), chciałbym zmienic na 2 x 9, pytanie jest jakie zębatki ( najlepiej 42 - 26 ( lub 27 ) ) pasowały by do tej korby, no miczy ktoś ma doświadczenia z takim zestawieniem lub podobnym..

pozdr

Niestety zmora tej korby jest niestandardowy bcd srodkowej zebatki 102 zamiast 104. Zewnetrzna pomijam z oczywistych wzgledow.

W zwiazku z tym wybor zebatek jest bardzo ograniczony.

Poza tym z dwiema zebatkami (srodkowa i najmniejsza) korba ta wyglada nie za ciekawie, duzo lepiej prezentuje sie z przycietym pajakiem.

Jeszcze jest mozliwosc wykonania zebatek na zamowienie.

nie chciałbym zmieniać korby na razie.., cholera czyżby cały misterny plan w p.., ?!, Są jakieś tarcze które pasuja do tego XTR-a ? Słyszalem że Race Face ma takie robić, .. albo juz robi specjalinie pod XTR.... .

Względy wizualne na razie bez znaczenia,

pzdr

Jeździłem 2x9 wykręcając pierwszą koronkę z korby SLX. Nie przekładałem podkładki i było ok. Pytanie dlaczego polecacie przełożyć podkładkę z lewej strony na prawą ? Przecież przekładając tą podkładkę na kasecie na 1,2,3 koronce (32,28,24) i drugim blacie robimy duże przekosy. Moim zdaniem korbę powinno się przesunąć w stronę mufy (choć i tu o jedną podkładkę może być za dużo). Co do przerzutki, zablokowałem ją śrubą L, manetka zaś pracowała na 2 lub 3 biegu. Z dwójki można było na jedynkę też zrzucić nie mniej zablokowana śruba L zapobiegła zrzuceniu łańcucha z drugiej koronki na mufę. Prawdopodobnie w manetce idzie tak (coś) zrobić aby działała jako 2 biegowa, być może należało by na zablokowanej śrubie L założyć linkę na pierwszym biegu.

Bez ktorej zebatki, bo 'pierwsza' to zalezy od punktu widzenia :icon_wink:

Z podkladka zupelnie nie rozmumiem takiego manewru i jest dokladnie tak jak piszesz czym blizej suportu tym lepiej.

Jedynym powodem dla ktorego podkladki moga byc konieczne to budowa dolnych widelek i wielkosc zebatek.

Aha, z dalszej czesci wypowiedzi rozumiem ze najmniejsza zebatka zostala usunieta?

Kolejna zaleta 2x..., jak juz to zauwazyles, jest poprawienie lini lancucha i w tym wypadku stosujac korby 3x usuwa sie blat, zakladajac odpowiedniej wielkosci zebatki na pozycji srodkowej i najmniejszej.

W takim ulozeniu manetka powinna pracowac w pozycji 1-2 przy zablokowanej 3-jce. Zaleta takiego rozwiazania w przeciwienstwie do ustawienia 2-3 z blokowana 1-ka jest to ze linka ma moment odpoczynku kiedy korzystamy z mniejszej zebatki i sprezyna przerzutki ma nieco lzej.. :icon_wink:

Ściągałem najmniejszą zębatkę tj pierwszą, czyli też jako tą, która jest najbliżej mufy :icon_wink: po prostu w ogóle z niej nie korzystałem i postanowiłem odchudzić w ten sposób korbę :icon_wink:

No lepiej by było jakbym w miejscu najmniejszej koronki założył środkową, a w miejscu środkowej patelnie i dopiero pomyślałbym może o przełożeniu podkładki z lewej strony na prawą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...