Skocz do zawartości

[Amortyzator przod] Sr Suntour XCM v2 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Otóż chciałem dolać oleju do mojego amorka i mam problem z odkręceniem uszczelek :P

Jest taki + i - na obydwóch jedną odkręciłem i teraz nie da się jej zakręcić ponieważ kręci się w kółko a drugiej wcale się nie da wykręcić :)

Próbowałem kombinerkami .

O co chodzi ?

Dodam też , że amor przed próbą wykręcenia był miękki a teraz stał się twardszy i jak by zmniejszył skok ;/

Jeżeli kręcisz palcami z czuciem, to nic nie zepsujesz. Sprężyna może czasem sobie "pukać" podczas regulacji jej napięcia.

Skombinuj klucz, odkręć korek i sprawdź co się z nim stało. Możesz też pojechać z tym do serwisu. Nie powinni brać kasy za diagnozę takiej małej usterki.

Najpierw uściślijmy pojęcia, bo chyba mylisz odkręcanie korka z kręceniem regulatorem twardości (napięcia sprężyny). Korek odkręca się za zębaty pierścień, regulatorem kręci się placami za płaski uchwyt. Jeżeli zębaty pierścień kręci się bez ograniczeń = zjechany plastikowy gwint. Jeżeli regulator kręci się bez ograniczeń = urwane ograniczenie albo element regulatora spadł z gwintu (nie znam dokładnej konstrukcji regulatora w SR) ale na pewno wtedy uszkodzone jest coś w tym regulatorze.

Z uszkodzonym regulatorem da się żyć ale z uszkodzonym gwintem korka już nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...