trebor Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam, z czym mam do czynienia z wolnobiegiem czy kasetą. Producent czyli Unibike podaje kaseta/wolnobieg SHIMANO ALTUS HG30 / 11-28T. A to dziadostwo przeskakuje przy mocniejszym naciśnięciu pedałów. Co kupić. Zębatki są ok tak mi się przynajmiej wydaje . Aby odkręć tą dziwną nakrętkę pewnie potrzebuję taki klucz tylko co dać tam potem? kaseta jak na tej aukcji wygląda jak zespół zębatek natomiast ten wolnobieg wygląda jak zespół zębatek z mechanizmem zapadkowym czy powinienem kupić i wymienić to drugie ?? Pytanie może i godne blondynki ale kto pyta nie błądzi i nie kupuje dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Na zdjęciu jest kaseta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trebor Napisano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Na zdjęciu jest kaseta Czyli jest tam zespół zębatek a mechanizm zapdkowy jest od nich odzielny i stanie się widoczny po zdjęciu kasety. Tak więc czego szukać do wymiany ( chodzi mi o nazwę handlową elementu) który należy wyminić tak aby mocniejsze naciśnięcie pedałów nie powodowało przeskoków, (jest to dość niebezpieczne - zwłaszcza na skrzyżowaniach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jak przeskakuje, i masz pewność że to nie wina zużytej kasety. To musisz wymienić bębenek. No chyba że chce ci się ganiać za kulkami mini to możesz próbować go rozkładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trebor Napisano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jak przeskakuje, i masz pewność że to nie wina zużytej kasety. To musisz wymienić bębenek. No chyba że chce ci się ganiać za kulkami mini to możesz próbować go rozkładać. Dzięki - teraz już wiem co muszę przed wiosną kupić: klucz do kaset, bębenek i do dzieła. Mam nadzieję że wiosna przyjdzie szybciej i będzie łaskawsza dla rowerzystów niż w tym roku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Jak patrzę na tą kasetę to wydaje się ona jeszcze nie być w stanie agonalnym i chyba nie powinna przeskakiwać Jeśli to przepuszcza bębenek to wtedy w ogóle nie czuć "ciągu" (tak jakby na luzie było) Można to rozebrać używając zestawu ze zdjęcia: link Bardzo często bębenek przeskakuje gdy na jego mechanizm sprzęgłowy dostało się trochę smaru/brudu i tzw "pieski" nie odbijają dobrze - najczęściej przeczyszczenie wszystkiego załatwia sprawę. Nie jest to czynność mocno skomplikowana ale wymaga troszkę cierpliwości ps. bębenek można rozebrać używając we właściwy sposób młotka i śrubokręta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodo1989 Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Możliwe, że przeskakuje przez rozciągnięty łańcuch. Jeśli chcesz ściągnąć kasetę to jeszcze musisz ją jakoś zatrzymać. Najlepszym sposobem jest specjalny klucz, jednak domowym sposobem można użyć starego łańcucha lub co poniektórzy stosują kawałek szmaty (dla mnie są hardcore'ami). Myślę, że zanim zacznie się bawić to warto sprawdzić, czy łańcuch nie rozciągnął się więcej niż 1%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Możliwi winowajcy: 1. zużyta kaseta (ze zdjęcia wykluczam) 2. rozciągnięty łańcuch (jeżeli w ostatnim czasie nie zmieniałeś łańcucha to też wykluczam) 3. zużyta któraś z zębatek w mechaniźmie korbowym 4. uszkodzony bębenek w piaście 5. "sztywne" ogniwo w w łańcuchu 6. czasem niewyregulowana przerzutka Napisz w jakich okolicznościach przeskakuje łańcuch. Na których biegach, ile razu na obrót korby itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.