Rafi105 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Witam! Miałem niedawno wypadek i rower nieszczęśliwie upadł na klamkę przedniego hamulca. Zrobił się luz ok. 5mm i nie potrafię go zlikwidować. Udało mi się go zlikwidować za pomocą śrubki od regulacji odległości klamki od kierownicy ale klamka wtedy była tak daleko, że prawie do niej nie sięgałem. Wydaje mi się, że trzeba będzie zmienić jakąś część tylko nie wiem jaką i za ile. Ma ktoś pomysł jak się tego luzu pozbyć?
Miecho87 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Więcej szczegółów - w którym dokładnie miejscu jest ten luz, w jakim kierunku (góra/dół, lewo/prawo, itd.). Po prostu istnieje wiele możliwości gdzie jest luz i trzeba to trochę sprecyzować.
studnia94 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Widać po rowerku że kolega ma hamulce Tektro Auriga Comp Ja w swojej a4 mam te same hamulce i luzy moim zdaniem sa nie do zlikwidowania.
Rafi105 Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 Luz jest jak ciągnę klamkę do siebie(normalne hamowanie). Przez pierwsze 5mm ruchuklamką nie czuć żadnego oporu dopiero po tych 5mm wszystko idzie normalnie. Ten luz jest na części zaznaczonej poniżej lub pomiędzy tą zaznaczoną a następną. To akurat nie mój
Miecho87 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 A nie zerwałeś przypadkiem gwintu na tej zaznaczonej części? Tak czy inaczej z częściami zamiennymi do klamek jest dość ciężko.
Rafi105 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Napisano 13 Listopada 2010 Nie, gwint jest cały. Czyli klamka do wymiany? Jak tak to czy w zestawie z klamką dostanę części od klamki do sprężynki(tłoczek, "ta zaznaczona część itd.) na w/w obrazku?
13kisiel13 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Chyba wymiana części w klamce lub nawet całej klamki jest nieopłacalna. Lepszym rozwiązaniem jest wymiana całego hamulca na inny. Możesz poszukać na allegro ale prędzej dostaniesz te hamulce za 130-150 zł i wtedy możesz jeden sprzedać a drugi wraz z uszkodzonym wystawić na części.
radomir82 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Trochę stary ten post ale co tam Od siebie dodam że w tych hamulcach dosyć często wysuwa się (a nawet wypada) pierścień osadczy (segera), przez co powstaje taki luz na klamce, element zaznaczony kolorem niebieskim.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.