Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] Luzy na klamce

Rafi105

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Miałem niedawno wypadek i rower nieszczęśliwie upadł na klamkę przedniego hamulca. Zrobił się luz ok. 5mm i nie potrafię go zlikwidować. Udało mi się go zlikwidować za pomocą śrubki od regulacji odległości klamki od kierownicy ale klamka wtedy była tak daleko, że prawie do niej nie sięgałem. Wydaje mi się, że trzeba będzie zmienić jakąś część tylko nie wiem jaką i za ile.

Ma ktoś pomysł jak się tego luzu pozbyć?

Napisano

Więcej szczegółów - w którym dokładnie miejscu jest ten luz, w jakim kierunku (góra/dół, lewo/prawo, itd.). Po prostu istnieje wiele możliwości gdzie jest luz i trzeba to trochę sprecyzować.

Napisano

Luz jest jak ciągnę klamkę do siebie(normalne hamowanie). Przez pierwsze 5mm ruchuklamką nie czuć żadnego oporu dopiero po tych 5mm wszystko idzie normalnie.

Ten luz jest na części zaznaczonej poniżej lub pomiędzy tą zaznaczoną a następną.

To akurat nie mójwink.gif

post-130358-1289552898,4_thumb.jpg

Napisano

Nie, gwint jest cały. Czyli klamka do wymiany? Jak tak to czy w zestawie z klamką dostanę części od klamki do sprężynki(tłoczek, "ta zaznaczona część itd.) na w/w obrazku?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Chyba wymiana części w klamce lub nawet całej klamki jest nieopłacalna. Lepszym rozwiązaniem jest wymiana całego hamulca na inny. Możesz poszukać na allegro ale prędzej dostaniesz te hamulce za 130-150 zł i wtedy możesz jeden sprzedać a drugi wraz z uszkodzonym wystawić na części.

Napisano

Trochę stary ten post ale co tam :) Od siebie dodam że w tych hamulcach dosyć często wysuwa się (a nawet wypada) pierścień osadczy (segera), przez co powstaje taki luz na klamce, element zaznaczony kolorem niebieskim.

tektro.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...