Skocz do zawartości

[Amortyzator Przód] Reba SL blokada Motion Control

sEs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry dzień

Mam Rebe sl 09..

Proste, pytanie - czy gdy mam manetkę blokady skoku to mogę ją 'zlikwidować' to znaczy żebym miał blokadę na golenii, a nie poprzez manetke na kierownicy.

Wiem że trzeba by zmienić tą górną część tłumika MC ale czy sprzedają takie oddzielnie czy trzeba wymienić cały tłumik motion control ?

W sprawie nie ma pośpiechu ale już zaczyna mnie denerwować słabe odbijanie blokady po i tak częstym czyszczeniu :D

W ogóle czy sięganie do golenii w trakcie jazdy jest aż tak uciążliwe ?

Napisano

Całego tłumika chyba się nie wymienia, ale tak czy inaczej spory jest koszt wymiany tej części (o ile nawet jest to cały tłumik) i średnio to opłacalne. Jak wiesz, że zawsze będziesz pamiętał o wcześniejszym odblokowaniu koła to ok, a sięganie ciężkie nie jest, tylko im szybciej jedziesz przy takim oderwaniu ręki od kierownicy wszystko się może zdarzyć ;)

A jaką masz manetkę pop czy push? Ogólnie możesz mieć wrażenie, że odblokowałeś amortyzator, ale jest on wciąż zablokowany, bo manetka nie wróciła, nie przejmowałbym się tym, bo i tak ona sama wróci na pierwszej lepszej nierówności.

Napisano

własnie push ma mniejsze problemy z odblokowywaniem??

bo juz nie wiem czy nie szaprnac sie na sida xx jesli ma to sie zapychac (na razie mam zwykłego w plnach ale tak zaczynam z powodu manety myslec o hydraulice)

Napisano

Ja mam pushlock'a i nie mogę na niego narzekać, czasem może się zdarzy, że nie odbije, ale to jak pisałem wcześniej pierwsza byle dziurka i manetka wraca. Miałem poplock'a w Dart 3 i prawdę mówiąc było podobnie, jedyna różnica, że trzeba było mocniej naciskać, żeby zablokować i odblokować.

Napisano

Dzięki za szybkie odpowiedzi :down:

Mam poplock'a właśnie i to odbijanie mnie denerwuje :)

Rozumiem że nie będzie problemu z zamianą poplocka na pushlocka ?

Jeśli nie to będe polował. =]

Napisano

Odkręcić linkę, zdjąć manetkę z kierownicy. To wszystko co musisz zrobić. Jak będziesz wstawiał nową to kup najlepiej też nową teflonową linkę i nowy pancerz (długość im krótsza tym lepsza, ale niech są też jakieś łuki w miarę przyzwoite :) ), linkę dobrze naciągnij i dokręć :)

Napisano

co do całkowitego pozbycia się manetki to trzeba wymienić cały tłumik.

ale z drugiej strony na googlach są zdjęcia rozebranego tłumika. mi w każdym razie rozebrać na części tłumika się nie udało

Napisano

Zawsze mi się wydawało, że wystarczy wyciągnąć sprężynkę w tłumiku i ściągnąć manetkę...

Z resztą gdzieś nawet o tym czytałem, sam wygląd tłumika także by na to wskazywał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...