sEs Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Dobry dzień Mam Rebe sl 09.. Proste, pytanie - czy gdy mam manetkę blokady skoku to mogę ją 'zlikwidować' to znaczy żebym miał blokadę na golenii, a nie poprzez manetke na kierownicy. Wiem że trzeba by zmienić tą górną część tłumika MC ale czy sprzedają takie oddzielnie czy trzeba wymienić cały tłumik motion control ? W sprawie nie ma pośpiechu ale już zaczyna mnie denerwować słabe odbijanie blokady po i tak częstym czyszczeniu W ogóle czy sięganie do golenii w trakcie jazdy jest aż tak uciążliwe ?
Fludi Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Całego tłumika chyba się nie wymienia, ale tak czy inaczej spory jest koszt wymiany tej części (o ile nawet jest to cały tłumik) i średnio to opłacalne. Jak wiesz, że zawsze będziesz pamiętał o wcześniejszym odblokowaniu koła to ok, a sięganie ciężkie nie jest, tylko im szybciej jedziesz przy takim oderwaniu ręki od kierownicy wszystko się może zdarzyć A jaką masz manetkę pop czy push? Ogólnie możesz mieć wrażenie, że odblokowałeś amortyzator, ale jest on wciąż zablokowany, bo manetka nie wróciła, nie przejmowałbym się tym, bo i tak ona sama wróci na pierwszej lepszej nierówności.
pawelsystem Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 własnie push ma mniejsze problemy z odblokowywaniem?? bo juz nie wiem czy nie szaprnac sie na sida xx jesli ma to sie zapychac (na razie mam zwykłego w plnach ale tak zaczynam z powodu manety myslec o hydraulice)
Kamil515 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Pushlock działa wyśmienicie. Jeżeli nie wraca to trzeba zadbać o wymianę pancerza i linki. Wtedy działa jak nowa.
Fludi Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Ja mam pushlock'a i nie mogę na niego narzekać, czasem może się zdarzy, że nie odbije, ale to jak pisałem wcześniej pierwsza byle dziurka i manetka wraca. Miałem poplock'a w Dart 3 i prawdę mówiąc było podobnie, jedyna różnica, że trzeba było mocniej naciskać, żeby zablokować i odblokować.
sEs Napisano 11 Listopada 2010 Autor Napisano 11 Listopada 2010 Dzięki za szybkie odpowiedzi Mam poplock'a właśnie i to odbijanie mnie denerwuje Rozumiem że nie będzie problemu z zamianą poplocka na pushlocka ? Jeśli nie to będe polował. =]
Fludi Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Odkręcić linkę, zdjąć manetkę z kierownicy. To wszystko co musisz zrobić. Jak będziesz wstawiał nową to kup najlepiej też nową teflonową linkę i nowy pancerz (długość im krótsza tym lepsza, ale niech są też jakieś łuki w miarę przyzwoite ), linkę dobrze naciągnij i dokręć
widzim Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 jakby ktoś chciał się pozbyć pushlock`a to chętnie kupię
Fludi Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 To warto zamieścić takie ogłoszenie w dziale Kupię/Sprzedam
dobry Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 co do całkowitego pozbycia się manetki to trzeba wymienić cały tłumik. ale z drugiej strony na googlach są zdjęcia rozebranego tłumika. mi w każdym razie rozebrać na części tłumika się nie udało
Rybka33 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Zawsze mi się wydawało, że wystarczy wyciągnąć sprężynkę w tłumiku i ściągnąć manetkę... Z resztą gdzieś nawet o tym czytałem, sam wygląd tłumika także by na to wskazywał
Timon92 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 http://all-mountain.vot.pl/zdjecia/g25/index.html Nic nie trzeba wymieniać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.