tor23 Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Witam. Proszę o poradę jakie dobrać szprychy pod moją wagę - 95 kg do felg WTB Laser Disc 29' + piasty Novatec D712 32 szprychy( http://www.centrumrowerowe.pl/009971/Novatec-D712SB_piasta_tylna_6_srub_wszystkie_wersje_i_kolory/Produkt.aspx ). Chciałbym żeby szprychy i nyple były możliwie lekkie i wytrzymałe. Cena nie gra roli, oczywiście w granicach rozsądku. Chciałbym, żeby koło ważyło do 1000g. Realne? Jak na razie waga komponentów to : felga 570g, piasta 280g, lekki zacisk 36g. Czy na opaskę , szprychy i nyple 120g wystarczy ?
pawelsystem Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 sapin cx ray bedzie lekko i wytrzymalo jezeli cena nie gra roli (12 zl sztuka katalogowo) no i moze te nowe sapima (super spoke) ponoc lzejsze i wytrzymalsze od cx ray ale nie wiem jak to sie spisuje ceny nie znam na cx ray sztywnosc bedzie bardzo duza
tor23 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Napisano 10 Listopada 2010 12zł/szt to nie jest już cena w granicach rozsądku Myślałem raczej o cenie w okolicach 5 zł za szt. sory ale nie myślałem, że szprychy tyle kosztują . Jeszcze dochodzą nyple. Dobrze że mnie wyprostowałeś, to może jeszcze raz - nyple + szprychy max 150zł.
enduroriderPL Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Daj znać jak 1kg koło będzie Ci sie spisywać pod 95kg osobą
miskov17 Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 W takim razie Sapim Laser Przy 95kg i 29"? Powodzenia, co miesiąc jak nie lepiej koło będzie nadawało się do centrowania, nie mówiąc już o sztywności a raczej jej braku. Nie masz szans zmieścić się w 1000g, same szprychy np. dt super competition albo sapim d-light to 165g/32szt, + alu nyple 10g + opaska 15g. Cx-ray tanio można dostać w bikestacji albo starbike.com, koło 8zl/szt, choć prawdę powiedziawszy nie wiem czy do takiego zestawu (ciężka obręcz + ciężki jeździec + 29") warto zakładać coś więcej niż Compy/Race. A co do superspoke, są po 15zl/szt na starbike.com
Arni220 Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 A Sapim D-Light? Cena 3,90zł. tylko nie wiem czy są długości na 29'. Na przyszły sezon sam chcę złożyć koła na tych szprychach i alu nyplach, czy potwierdzacie, że wytrzymają pod 95kg jeźdźcem?
enduroriderPL Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że wytrzymają bo oprócz samej szprychy dochodzi kwestia zaplotu oraz obręczy.
tor23 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Napisano 10 Listopada 2010 Teraz mam oryginalne Specialized Alexrims Ace18 i wytrzymują. Centrowałem je raz w sezonie. Mam po prostu z przodu felgę WTB Laser disc i chciałem dokupić do tyłu też taką. Myślicie, że nie ma sensu ?. Ważyłem ostatnio tylne koło i waży 2530g z oponą Marathon Cross (ok 560g), piastą oryginalną Specialized, kasetą HG5311-32, oczywiście do tego zwykła dętka. Chciałem odchudzić tył.
Arni220 Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że wytrzymają bo oprócz samej szprychy dochodzi kwestia zaplotu oraz obręczy. To akurat wiem, że musi być na 3X, a obręcz chcę dać Mavika 717
tor23 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Napisano 10 Listopada 2010 Przy 95kg i 29"? Powodzenia, co miesiąc jak nie lepiej koło będzie nadawało się do centrowania, nie mówiąc już o sztywności a raczej jej braku. Z tego co wiem to te felgi są mocniejsze od 28" ponieważ mają 21mm szerokości a nie 19mm, więc dlaczego 95kg wyklucza felgi 29' ?
enduroriderPL Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Czy zastnawiałeś się dlaczego ultra hardcoreowe koła zjazdowe są na 24"? Bo są bardzo mocne i sztywne. 26" też są mocne, ale nie aż tak a 29" mają najdłuższe szprychy prawda czyli uzyskanie podobnej sztywności co małe kółka jest trudniejsze z uwagi na większą odległość obręczy od piasty i tego co je łączy. Poza tym szerokość felgi to jedna kwestia a materiał, ułożenie otworów, przekrój, ilość komór to cała reszta, która jest nie mniej ważna. Jeżeli ktoś kumaty będzie zaplatał to koło to wcale nie musi ono cierpieć na problemy, którę wymieniłem wcześniej jednak pamiętaj o swojej wadze i planowanej wadze samego koła. Te dwa elementy dosyć mocno nadwyręzają żywotność tego koła
Fludi Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Albo może szprychy DT Competition cena około2zł/szt albo bardziej wycieniowane SuperComp, coś koło 5-6zł/szt.
miskov17 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Z tego co wiem to te felgi są mocniejsze od 28"ponieważ mają 21mm szerokości a nie 19mm, więc dlaczego 95kg wyklucza felgi 29' ? Przeczytaj jeszcze raz proszę moją wypowiedź wraz z cytowanym tekstem, nie ma nic nt. felgi, jest natomiast o szprychach, które słabo nadają się do 29era.
nabial Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 pierwsza sprawa - mam 85kg i potrafie przeciagnac w 2tys km kolo na mavicu tn719 i championach...jezdze wszystko, co miesci sie w xc, na pewno nic ponad...patrzac z twojej perspektywy wsadzilbym championy 2.0 wlasnie z 'moim' mavikiem, ktory na 99% bedzie wyraznie sztywniejszy niz wtb (mialem speeddisca), albo poczekalbym na produkty 2011, m.in wtb wypusci lasera 470gram - predzej odchudzilbym w twoim przypadku felge, niz dawal cieniowane szprychy, o sensownym kole do 1kg zapomnij moje na tymze novatecu ma 1063g malo tego zastanawiam sie nad skladaniem czegos sztywniejszego...jesli ci sie nie spieszy, to na wiosne pewnie bede pozbywal sie kompletu...
tor23 Napisano 11 Listopada 2010 Autor Napisano 11 Listopada 2010 Ok, dzięki za podpowiedzi, widzę więc, że realna waga koła to raczej 1100g. Myślę, że nie jest to też zły wynik. Od początku miałem złe założenie - waga. Dzięki za wytłumaczenie o co w tym chodzi. Jeśli więc koło miało by być robione porządnie tj żeby było mocne, to jakie byście włożyli szprychy?. Czy piasty będą OK? Felgi są naprawdę mocne jeżdżę na przednich ok 1000km po lasach, nie szczędząc ich i zero centry. Tutaj ich przekrój : http://shop.shiftycart.de/zoom.php/shop/gocycle/lang/x/i/7834#
nabial Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 na przodzie to wytrzyma byle co...a, w jak zakladam ht, tyl dostaje duzo bardziej po dupie, szczegolnie jak ktos ma silna noge i/lub niedobory techniki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.