kantele Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Wczoraj dowiedziałam się, że mam przekręcony gwint do dolnej śruby regulującej hamulec w amorku Rock Shox Dart 2 (jeżdżę na nim niecałe 1,5 roku, przebieg około 6200 km). Wkurza mnie to niesamowicie, bo nie da się wyregulować hamulca, troszeczkę ociera o tarczę i dość mocno hałasuje. W jednym serwisie mi powiedzieli, że nie warto tego naprawiać i lepiej zainwestować w nowy (lepszy ) amortyzator. W drugim serwisie powiedzieli, że można to spróbować naprawić, ale nie wiadomo jaki będzie koszt tego. I pytanko moje jest takie: Czy warto to naprawiać? Jeśli nie, to jaki ewentualnie byście polecili nowy amor, do ramy Scott Scale 70, do miasta i lekkiego terenu, waga moja 70 kg. Do 1000 złociszy. Fajnie by było, żeby był lżejszy od Darta 2, czyli ważył mniej niż 2,5 kg i żeby miał blokadę skoku. Dodatkowo, chciałabym żeby był w kombinacji kolorów biały-żółty-czarny, biały-żółty albo tylko biały lub żółty (Zrozumcie, jestem kobietą, musi pasować mi do koncepcji kolorystycznej ) Czy warto zmieniać skok na większy niż 100mm? Czekam na rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Z tego co zrozumiałem ukręciłaś gwint w mocowaniu PM. Jest w zasadzie nie naprawialne, da sie ale nie oplaca przy tej klasie amorze. Jedyne co mozesz zrobić na chwile obecną to nałozyć klej na śrube. Klej w postaci zywicy epoksydowej, 2 składnikowy, będzie sie trzymać tylko z odkręceniem moga być problemy. Jak amorek posiada pivoty po Vki polecam Pani go sprzedać za niewielkie pieniądze Jeżeli natomiast chodzi o amora do 1000zł to szukał bym SR Reby. Lekki o wysokiej kulturze pracy. Jest sporo do wyboru albo Mańka R7. Koncepcja ważna sprawa np taki http://allegro.pl/manitou-r7-absolute-100mm-1500-gram-nowy-i1299476612.html troszke drogi. Białego wyrwać żadna sztuka, z żółtymi moze być gorzej chyba ze sie ma wiecej grosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Ja go nie ukręciłam bo nie dłubię w swoim rowerze za bardzo, a już na pewno nie przy hamulcach Musiało to się stać przy wymianie w sklepie hamulców z OEM'owych na obecne (tuż po zakupie roweru) ale nie jestem w stanie tego udowodnić Ujawniło się w każdym razie dopiero teraz. Chyba ten amor nie ma piwotów, nie interesowało mnie to do tej pory, a w tej chwili nie mam go pod ręką, żeby sprawdzić Z tego co patrzyłam, nowy Dart 2 jest wart nie więcej niż 400 zł więc ten mój mocno wyeksploatowany i z uszkodzonym gwintem to chyba tylko na złom. Dzięki za podpowiedzi, będę się rozglądać za nowym amorkiem. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje amorów to poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Jezeli masz sprawny tłumik, jestes Kobieta wiec i spreżyna pewnie miekka jest, sprzedaj na części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Wątek powraca, bo nastał nowy rok, zbliżają się imieniny i trzeba sobie jakiś prezent zafundowac Trochę zmieniły się okoliczności Ponieważ rozpoczęłam realizację ambitnego planu jeżdżenia więcej terenowo, w tym treningów terenowych, oraz uczestnictwa w nieco większej ilości maratonów MTB niż dotychczas, ponawiam pytanie - czy jest sens inwestować w amor o skoku większym niż 100 mm? Widzę, że zaproponowany przez Puklusa Manitou (nowy) chodzi na allegro od 1300 zł. Czy w tej cenie można kupić coś lepszego? Nie znam się kompletnie na amortyzatorach więc oczekuję Waszej rady Oczywiście kombinacja kolorystyczna pozostaje aktualna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Rozejrzyj się za SR Suntour Epicon lub Axon. Są w korzystnych cenach, lekkie, powietrzne, trwałe no i białe . http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?products_id=4351&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-01&utm_content=4351#nclid=d60a56a6d891b2ded1177e0e2b17ad53 http://www.bike-arena.pl/index.php?p1747,sr-suntour-axon-100mm-bialy-pod-tarcze-i-v-brake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Suntour? To jak jesteś niedzielną rowerzystką.Ja polecałbym recona http://allegro.pl/rock-shox-recon-sl-poplock-nowy-czarny-i1399340175.html lub magura http://allegro.pl/amortyzator-menja-skok-100-mm-firm-tech-disc-d-i1390721075.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecjalistaGiant Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Korzystasz z serwisów, więc nie wiem czy sie opłaca sprzedac na części. Nowy Dart 2 chodzi teraz na allegro po 250 zł. Wiec uszkodzony + koszt serwisu. Nie wiem czy warte zachodu. Chyba, że kupisz nowy i za jednym zamachem wymiana. W granicach 1300 zł i do jazdy, którą chcesz uprawiać polecam Reba RL Model na 2011 rok. Amortyzator przygotowany do jazdy z tarczami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Bugatti: Czym się różnią Epicon/Axon od RS Recon lub Magury, że tamte są dla "niedzielnych" a te nie? Specjalista: Ładna ta Reba Co do Darta to podjęłam decyzję o nienaprawianiu go. Może opchnę na allegro za jakiś grosik. Z Waszych propozycji wnoszę, że nie warto zmieniać skoku na większy... ale wprost nikt tego nie mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioo Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Suntour? To jak jesteś niedzielną rowerzystką.Ja polecałbym recona http://allegro.pl/rock-shox-recon-sl-poplock-nowy-czarny-i1399340175.html lub magura http://allegro.pl/amortyzator-menja-skok-100-mm-firm-tech-disc-d-i1390721075.html miałem i Axona i Recona nie zauważyłem w nich tak kolosalnych różnić , aby uzasadniały tezę ze są dla „niedzielnych” Ogólna opinia o firmie RS jest lepsza, ale na to pracuje bardziej SID niż Recon czy Dart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Nie tyle nie warto, co każda rama jest przystosowana do danego skoku. Zmniejszając go lub zwiększając psujemy geometrię roweru. Nie przesadzajmy już tak, że Axon to widelec dla niedzielnych rowerzystów. Z roku na rok Suntour robi coraz lepszy sprzęt, a cena zdecydowanie nie jest "niedzielna". Pamiętaj też, że kupując powietrzny amortyzator będziesz potrzebowała także pompki do niego, około 70zł. Chyba, że jest w zestawie, ale trzeba pytać, bo w Polsce różnie to z tym jest. A w przypadku Reby, nie wiem czy przeczytałaś, ale naklejki są czerwone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Jak się ma 300 czy 400zł to nie można wybrzydzać i trzeba wziąć albo darta albo raidona.Ale jak na amora chcesz wydać tysiaka to można kupić coś z lepszą renomą niż suntour np. rs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Fenthin: tak, doczytałam, dzięki Wpadło mi w łapki dzisiaj to: R7 MRD carbon, cena 1650 zł. Jest dla mnie odłożony, mam się zdecydować do poniedziałku. Już pal to licho, że czarny... w sumie też będzie pasował kolorystycznie. Trochę droższy niż zamierzałam, ale chyba warto za tę cenę go szybko łapać. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Jak carbon to tak, ale ja bym wolał foxa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Rondel zaproponuj jakiegoś Foxa porównywalnego w tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Rozumiem,ze zerwany jest gwint mocowania zacisku.Mialem dawno temu to samo z Magura.Zastosowalem klej do polaczen wspolosiowych i nie dotykalem juz tego przez 2 lata - nie musialem.Jedyny minus,ze jak zakrecisz to koniec regulacji-Wkrecasz-ustawiasz-zapominasz.Zaczynaja sie jakies problemy z ocieraniem = masz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Fox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 http://allegro.pl/fox-32-f120-rl-1570-gram-bialy-1-1-8-nowy-2009-i1399340179.html http://allegro.pl/fox-32-rl-f120-bialy-nowy-model-2011-i1391273352.html Tyle że oba mają skok 120 i to nie karbon. Na + jest to że mają blokadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Po co piszesz jak post wyżej w tej samej cenie jest setka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SifoDyas Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Zobacz odstęp czasowy. Wyszukanie na allegro modeli i wklejenie linków tutaj trwa trochę dłużej niż minutę. Kiedy to pisałem nie widziałem Twojego posta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugatti Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Okej ale mógłbyś bardziej się postarać z wyszukiwaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Mój odłożony Manitou jest z blokadą skoku, manetka na kierownicę. Jest lżejszy o około 100g i carbonowy. Zaletą, i to sporą, jest też to, że autoryzowanego sprzedawcę i serwis mam prawie pod blokiem Dzięki za wszystkie podpowiedzi i rady, już podjęłam decyzję, idę jutro go kupić Można chyba zamknąć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecjalistaGiant Napisano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 @kantele.. i jak twój nowy Manitou?? Może wrzucisz fotkę jak się to teraz w całości prezentuje?? Jeździłaś już?? Pierwsze wrażenia?? Pozdrawiam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Wiem, że trochę przydługo, ale jakoś tak mało miałam okazji żeby potestować amor bez blokady (po śniegu i lodzie raczej jeżdżę z zablokowanym widelcem). Tutaj trochę fotek Amor jest odczuwalnie lżejszy. Robi to różnicę na plus przy jeździe po mniej więcej poziomym terenie oraz przy podchodzeniu na piechotę z rowerem pod jakieś górki, natomiast na minus przy podjeżdżaniu bo trzeba mocniej dociążyć przód, żeby nie odleciał. Bardzo miękki, łagodny. W lesie prawie nie czuje się nierówności i mniejszych korzeni. Większe już tak, ale bez porównania mniej niż przy RS Dart 2, który miałam wcześniej. Ma tendencję do dobijania, ale to chyba kwestia zbyt małego ciśnienia, to jest do korekty. Paradoksalnie, trudniej jest mi podrzucić przednie koło przy przejeżdżaniu przez przeszkody (może ze względu na tę miękkość) niż z poprzednim amorkiem. Jest trochę dziwnie skonstruowany bo podkowę ma z tyłu, za goleniami. W pierwszej chwili myślałam, że go źle zamontowali w serwisie Kumpel mnie zresztą o to samo spytał wczoraj. Jeśli potrzebujesz jakieś konkretne info to pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dogwill Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 kantele z całym szacunkiem, ale nie masz zbyt dużej wiedzy o rowerach.Manitou stosuje tą odwrotną podkowę już od paru lat.Ma ona pozytywnie wpłynąć na większą sztywność.Dlaczego blokujesz amora na śniegu?Nie wspomnę już o pomysłach, aby do scala wrzucać większy skok niż 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.