komar93 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Witam w rowerze wymieniłem opony i już czuję, że jest wyżej teraz chcę wymienić amortyzator bo ten co mam to skała, wybrałem raidon air 100mm skoku. Podsyłam zdjęcie i czy możecie mi powiedzieć czy nadaje się taki skok do takiego roweru o ile dobrze pamiętam to rama 16( jeżeli jakieś wymiary potrzebne to zmierzę). Czy amor będzie dobrze chodził w tem. od 5 stopni i czy nie będzie za duży skok do takiej ramy(geometria)? link: http://img214.imageshack.us/img214/8015/p1050314i.jpg
Michal93 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Ten amor co masz go aktualnie to pewnie 60mm. Jak byś dał Raidona i zmienił skok na 80mm to może jeszcze jakoś by to wyglądało i działało. Przy "setce" marnie to widze, ale tu już niech się wypowiedzą inne osoby
damian1310 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Rama to chyba raczej 17" ,albo 18" nawet(tak mi się wydaje) O kilkadziesiąt złotych drozszy jest Rock SHOX Tora Lub SR Epicon Osobiscie polecam Rock Shox'y ,b.dobra jakosc. Do SR nie mam zaufania. Jak kupujesz amor w takiej cenie to zdecydowanie zastanow się nad Torą. A co do skoku mysle ,że 80mm wystarczyło by spokojnie, ale 100mm nie będzie ci przeszkadzało jak chcesz miec wysoki rower.100mm mozesz smialo brac. Tylko lepszej firmy szukaj Ps:Widziałem rowery MTB z taką ramą z amorem 100mm i wyglądają dobrze (nawet fajnie)
Michal93 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 to nie chodzi o wygląd, tylko czy wyjedzie pod górkę Ja mam Levela a2 z Epiconem 100mm i czasem mam problem żeby dociążyć przód na tyle żeby nie podrywać koła. Aaa PS. sprawdź w ogóle jaką rurę sterową tam masz, bo główka mi coś na cienką wygląda, i nie zdziwił bym się gdyby sterówka miała 1', gdzie Raidon/Epicon/Tora ma 1 i 1/8 i po prostu nie wejdzie.
komar93 Napisano 9 Listopada 2010 Autor Napisano 9 Listopada 2010 Ciężko znaleźć 80mm. Z tego co wyczytałem epicon zbiera dobre oceny ale nie jest powietrzny, i jeszcze tylko jest na mocowania tarczowe a ja mam v-brake, więc może jednak raidon. Chcę powietrzny bo mam małą wagę. Na amor chcę wydać 400-650zł, ważę 65kg. Proszę o radę i czy na pewno to 100mm to nie będzie pomyłka?
Matti95 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 WTF? epidon nie jest powietrzny? chyba miałeś napisać że jest albo pomyliło ci się z czymś innym ;p
komar93 Napisano 9 Listopada 2010 Autor Napisano 9 Listopada 2010 Dobra to może i powietrzny sugeruje się "Amortyzacja : Sprężyna pneumatyczna". Ale i tak odpada ponieważ mocowanie tylko na tarczowe.
Matti95 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Jak się chce to i nawet epicona z piwotami się znajdzie
komar93 Napisano 9 Listopada 2010 Autor Napisano 9 Listopada 2010 A może inny amor jeżdżę amatorsko asfalt i las 50%/50%, czy epicon jest bezkonkurencyjny w tej klasie? Lubię sobie wyskoczyć do lasu na 3 h i poszaleć.
Michal93 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Po 1. Epicon jest powietrzny - mam Sprężyna pneumatyczna to nic innego jak powietrze. Po 2. Epicony do 2008 na pewno można było znaleźć z piwotami, nie wiem jak te od 2009, ale raczej w nich piwotów nie widziałem. Skok ze 100mm do 80mm TEORETYCZNIE można w domu zrobić, tylko że trzeba mieć taką podkładkę dystansową, którą niestety ciężko dostać :/ I co u Ciebie znaczy poszaleć? Bo osobiście mając Epicona '08, mam wrażenie że jest dosyć wiotki, natomiast Tora zbiera opinie pancernej.
komar93 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Napisano 10 Listopada 2010 Żadne hopy tylko jakaś górka, dziara, las, miasto. Taki uniwersalny żeby był i czy do moich potrzeb nie wystarczy raidon air, czy lepiej dołożyć na epicon? Znalazłem z pivotami co o tym myślicie: http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-epicon-l-o-d-100mm-bialy-i1314770325.html ??? *Ta aukcji odpada sprzedawca ma 2 pozytywy.
nalesnik Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Potrzebujesz widelca z pivotami, a tamten epicon jest pod tarcze.
enduroriderPL Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Skok ze 100mm do 80mm TEORETYCZNIE można w domu zrobić, tylko że trzeba mieć taką podkładkę dystansową, którą niestety ciężko dostać :/ Jak rozbierzesz widelec to suwmiarka w dłoń a potem tokarz i wałek teflonowy (czy jakiś inny plastik) - trzeba wytoczyć podkładkę o odpowiedniej średnicy i wysokości. Będzie to cieższe niż oryginał, ale działać będzie dokładnie tak samo. U mnie na stronie jest manual do obniżania duro i dokładnie na takiej samej zasadzie można "dorobić" podkładkę do Raidona. Moim zdaniem sprawa prosta i niekłopotliwa
komar93 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Napisano 10 Listopada 2010 Jak rozbierzesz widelec to suwmiarka w dłoń a potem tokarz i wałek teflonowy (czy jakiś inny plastik) - trzeba wytoczyć podkładkę o odpowiedniej średnicy i wysokości. Będzie to cieższe niż oryginał, ale działać będzie dokładnie tak samo. U mnie na stronie jest manual do obniżania duro i dokładnie na takiej samej zasadzie można "dorobić" podkładkę do Raidona. Moim zdaniem sprawa prosta i niekłopotliwa Ale czy jest sens obniżać do 80mm? Czy 100mm będzie za wysoko?
enduroriderPL Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 To zależy tylko i wyłącznie od Twojej ramy i preferencji względem roweru
kudlatty Napisano 2 Grudnia 2010 Napisano 2 Grudnia 2010 nie zdziwił bym się gdyby sterówka miała 1', gdzie Raidon/Epicon/Tora ma 1 i 1/8 i po prostu nie wejdzie. Tora ma też sterówke na 1" Epicon też był (nie wim który model) a Raidona nie widziałem)Tora
kubzys Napisano 12 Grudnia 2010 Napisano 12 Grudnia 2010 ja kiedyś w moim rowerze (rama 19,5) miałem sztywny widelec od nowości, więc rama była do krótkiego widelca. ja wymieniłem go na xcm`a skok 100mm i jest całkiem ok. nie ma problemu z podjazdami i prowadzi się całkiem dobrze. bierz śmiało
kudlatty Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 Ja kupiłem Tore. Był na razie, jeden wyjazd w temp. -10 stopni. Jak na tą temperaturę chodził bardzo fajnie. Kupiłem w Sparrow-Bike W aukcji napisane jest,że ma skok 100mm, a do mnie przyszedł 80mm. Nawet lepiej Są numery seryjnie nie pozacieranie (czytałem, że od tego sprzedawcy są pozacierane). Na razie polecam Torę. Nic się z nią (nawet w takim mrozie) nie dzieje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.