Skocz do zawartości

[amortyzator] Raidon Air 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w rowerze wymieniłem opony i już czuję, że jest wyżej teraz chcę wymienić amortyzator bo ten co mam to skała, wybrałem raidon air 100mm skoku.

Podsyłam zdjęcie i czy możecie mi powiedzieć czy nadaje się taki skok do takiego roweru o ile dobrze pamiętam to rama 16( jeżeli jakieś wymiary potrzebne to zmierzę).

Czy amor będzie dobrze chodził w tem. od 5 stopni i czy nie będzie za duży skok do takiej ramy(geometria)?

link: http://img214.imageshack.us/img214/8015/p1050314i.jpg

Napisano

Ten amor co masz go aktualnie to pewnie 60mm.

Jak byś dał Raidona i zmienił skok na 80mm to może jeszcze jakoś by to wyglądało i działało. Przy "setce" marnie to widze, ale tu już niech się wypowiedzą inne osoby :)

Napisano

Rama to chyba raczej 17" ,albo 18" nawet(tak mi się wydaje) :)

O kilkadziesiąt złotych drozszy jest Rock SHOX Tora Lub SR Epicon

Osobiscie polecam Rock Shox'y ,b.dobra jakosc. Do SR nie mam zaufania. Jak kupujesz amor w takiej cenie to zdecydowanie zastanow się nad Torą.

A co do skoku mysle ,że 80mm wystarczyło by spokojnie, ale 100mm nie będzie ci przeszkadzało jak chcesz miec wysoki rower.100mm mozesz smialo brac. Tylko lepszej firmy szukaj :woot:

Ps:Widziałem rowery MTB z taką ramą z amorem 100mm i wyglądają dobrze (nawet fajnie) ;)

Napisano

to nie chodzi o wygląd, tylko czy wyjedzie pod górkę :woot: Ja mam Levela a2 z Epiconem 100mm i czasem mam problem żeby dociążyć przód na tyle żeby nie podrywać koła.

Aaa PS. sprawdź w ogóle jaką rurę sterową tam masz, bo główka mi coś na cienką wygląda, i nie zdziwił bym się gdyby sterówka miała 1', gdzie Raidon/Epicon/Tora ma 1 i 1/8 i po prostu nie wejdzie.

Napisano

Ciężko znaleźć 80mm. Z tego co wyczytałem epicon zbiera dobre oceny ale nie jest powietrzny, i jeszcze tylko jest na mocowania tarczowe a ja mam v-brake, więc może jednak raidon. Chcę powietrzny bo mam małą wagę.

Na amor chcę wydać 400-650zł, ważę 65kg.

Proszę o radę i czy na pewno to 100mm to nie będzie pomyłka?

Napisano

Dobra to może i powietrzny sugeruje się "Amortyzacja : Sprężyna pneumatyczna".

Ale i tak odpada ponieważ mocowanie tylko na tarczowe.

Napisano

A może inny amor jeżdżę amatorsko asfalt i las 50%/50%, czy epicon jest bezkonkurencyjny w tej klasie?

Lubię sobie wyskoczyć do lasu na 3 h i poszaleć.

Napisano

Po 1. Epicon jest powietrzny - mam :woot: Sprężyna pneumatyczna to nic innego jak powietrze.

Po 2. Epicony do 2008 na pewno można było znaleźć z piwotami, nie wiem jak te od 2009, ale raczej w nich piwotów nie widziałem.

Skok ze 100mm do 80mm TEORETYCZNIE można w domu zrobić, tylko że trzeba mieć taką podkładkę dystansową, którą niestety ciężko dostać :/

I co u Ciebie znaczy poszaleć?

Bo osobiście mając Epicona '08, mam wrażenie że jest dosyć wiotki, natomiast Tora zbiera opinie pancernej.

Napisano

Skok ze 100mm do 80mm TEORETYCZNIE można w domu zrobić, tylko że trzeba mieć taką podkładkę dystansową, którą niestety ciężko dostać :/

Jak rozbierzesz widelec to suwmiarka w dłoń a potem tokarz i wałek teflonowy (czy jakiś inny plastik) - trzeba wytoczyć podkładkę o odpowiedniej średnicy i wysokości. Będzie to cieższe niż oryginał, ale działać będzie dokładnie tak samo. U mnie na stronie jest manual do obniżania duro i dokładnie na takiej samej zasadzie można "dorobić" podkładkę do Raidona. Moim zdaniem sprawa prosta i niekłopotliwa :)

Napisano

Jak rozbierzesz widelec to suwmiarka w dłoń a potem tokarz i wałek teflonowy (czy jakiś inny plastik) - trzeba wytoczyć podkładkę o odpowiedniej średnicy i wysokości. Będzie to cieższe niż oryginał, ale działać będzie dokładnie tak samo. U mnie na stronie jest manual do obniżania duro i dokładnie na takiej samej zasadzie można "dorobić" podkładkę do Raidona. Moim zdaniem sprawa prosta i niekłopotliwa :)

Ale czy jest sens obniżać do 80mm?

Czy 100mm będzie za wysoko?

• 4 tygodnie później...
Napisano
nie zdziwił bym się gdyby sterówka miała 1', gdzie Raidon/Epicon/Tora ma 1 i 1/8 i po prostu nie wejdzie.

Tora ma też sterówke na 1" Epicon też był (nie wim który model) a Raidona nie widziałem)Tora

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja kiedyś w moim rowerze (rama 19,5) miałem sztywny widelec od nowości, więc rama była do krótkiego widelca. ja wymieniłem go na xcm`a skok 100mm i jest całkiem ok. nie ma problemu z podjazdami i prowadzi się całkiem dobrze. bierz śmiało

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja kupiłem Tore. Był na razie, jeden wyjazd w temp. -10 stopni. Jak na tą temperaturę chodził bardzo fajnie.

Kupiłem w Sparrow-Bike

W aukcji napisane jest,że ma skok 100mm, a do mnie przyszedł 80mm. Nawet lepiej :)

Są numery seryjnie nie pozacieranie (czytałem, że od tego sprzedawcy są pozacierane).

Na razie polecam Torę. Nic się z nią (nawet w takim mrozie) nie dzieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...