Skocz do zawartości

[tarcze] wymiana na nowe

Silver400

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W 2002 roku mój tata zakupił rower marki Giant o oznaczeniach Cross K5

Spec: http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?year=2002&model=9780

przedni hamulec jest wysoce nie skuteczny i planuje jego wymianę na coś innego a konkretnie na Avida BB5 na tarczy 160mm

i pierwsze pytanie czy pod osobą ważąca 80kg ma szanse to działać ? i czy ten amortyzatorek ma szanse znieść to bez wiekszych luzów

zamian na V-ki raczej odpada bo trzeba by zmieniać zaplot koła jesli sie nie myle

Napisano

Moim zdaniem dobry byłby tutaj jakiś tani hydraulik. Np Tektro Auriga/Auriga Comp z tarczą 185mm. Niestety ten amortyzator po nie długim czasie "kopnie w kalendarz". :-)

Możesz też ogarnąć BB7 z tarczą 185mm. :)

Napisano

zależało by mi, żeby to była tarcza 160mm

a jeśli chodzi o tanią hydraulikę to wsumie ok tylko że zaś nową klamkę i manetkę (koszty rosną) a teraz tam jest naprawde super klamkomanetka od Deore i troche szkoda

Napisano

No to w takim razie ja obstawiam Avid BB7 z tarczą 185mm. 160-dziesiątki fakt są na pewno lżejsze, ale przy 185mm masz większą siłę hamowania a na tym też Ci zależy. :woot:

• Mod Team
Napisano

Nie ma sensu sie pchać w większa tarcze BB7 ma porównywalna siłe do J3 przy 160mm. Jak zmienić klocki na koolstopa to jeszcze sobie zęby powybija :)

Napisano

Czy klocki adresowane do AVID Juicy będą kompatybilne do bb7?

Czy oprócz klocków Kool-Stop'a proponowanych przez Puklusa możecie zaproponować inne alternatywy dla bb7 aby zwiększyć siłę hamowania?

Andrew na jakie najlepiej zmienić firmowe tarcze avida dodawane w zestawie do bb7, aby podnieść siłę hamowania w tychże hamulcach?

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem tarcze G2 Avida są jednymi z najlepszych na rynku.

Są sztywne, dobrze odprowadzają ciepło i rzadko wpadają w wibracje, według mnie nie ma ich na co zamieniać.

Napisano

a czy mógłby ktoś wskazać różnicę między Tarcza HOPE na pająku KLIK a zachwalaną G3CS?

Różnica w cenie to tylko ok 50zł więc może warto dopłacić?

Napisano

jeszcze jedna moja refleksja: komplet bb7+klamki sd7+ np komplet tarcz hope to wydatek ok 900zł za zestaw hamulców mechanicznych w których nie ma się co spieprzyć, których utrzymanie prawie nic nie kosztuje, które mocno hamują i więcej ważą, a z drugiej strony za cenę 1200zł można dostać Avid Ultimate Juicy Carbon.

Nie jeżdżę maratonów, dlatego nie zależy mi na wadzę, oczekuje od sprzętu niezawodność i trwałość bo ostro katuje rower po okolicznych górkach i na wypadach jednodniowych w Beskidach.

i teraz dylemat... co wybrać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...