Skocz do zawartości

[tarcze] wymiana na nowe

Silver400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W 2002 roku mój tata zakupił rower marki Giant o oznaczeniach Cross K5

Spec: http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?year=2002&model=9780

przedni hamulec jest wysoce nie skuteczny i planuje jego wymianę na coś innego a konkretnie na Avida BB5 na tarczy 160mm

i pierwsze pytanie czy pod osobą ważąca 80kg ma szanse to działać ? i czy ten amortyzatorek ma szanse znieść to bez wiekszych luzów

zamian na V-ki raczej odpada bo trzeba by zmieniać zaplot koła jesli sie nie myle

Czy klocki adresowane do AVID Juicy będą kompatybilne do bb7?

Czy oprócz klocków Kool-Stop'a proponowanych przez Puklusa możecie zaproponować inne alternatywy dla bb7 aby zwiększyć siłę hamowania?

Andrew na jakie najlepiej zmienić firmowe tarcze avida dodawane w zestawie do bb7, aby podnieść siłę hamowania w tychże hamulcach?

jeszcze jedna moja refleksja: komplet bb7+klamki sd7+ np komplet tarcz hope to wydatek ok 900zł za zestaw hamulców mechanicznych w których nie ma się co spieprzyć, których utrzymanie prawie nic nie kosztuje, które mocno hamują i więcej ważą, a z drugiej strony za cenę 1200zł można dostać Avid Ultimate Juicy Carbon.

Nie jeżdżę maratonów, dlatego nie zależy mi na wadzę, oczekuje od sprzętu niezawodność i trwałość bo ostro katuje rower po okolicznych górkach i na wypadach jednodniowych w Beskidach.

i teraz dylemat... co wybrać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...