Silver400 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam W 2002 roku mój tata zakupił rower marki Giant o oznaczeniach Cross K5 Spec: http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?year=2002&model=9780 przedni hamulec jest wysoce nie skuteczny i planuje jego wymianę na coś innego a konkretnie na Avida BB5 na tarczy 160mm i pierwsze pytanie czy pod osobą ważąca 80kg ma szanse to działać ? i czy ten amortyzatorek ma szanse znieść to bez wiekszych luzów zamian na V-ki raczej odpada bo trzeba by zmieniać zaplot koła jesli sie nie myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Widelec nie wytrzyma zbyt długo z mocnym hamulcem. Avid BB5 z tarczą 160mm jest słabowity. Pod moje 65kg ledwo starczał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pebiszczu Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Moim zdaniem dobry byłby tutaj jakiś tani hydraulik. Np Tektro Auriga/Auriga Comp z tarczą 185mm. Niestety ten amortyzator po nie długim czasie "kopnie w kalendarz". :-) Możesz też ogarnąć BB7 z tarczą 185mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 zależało by mi, żeby to była tarcza 160mm a jeśli chodzi o tanią hydraulikę to wsumie ok tylko że zaś nową klamkę i manetkę (koszty rosną) a teraz tam jest naprawde super klamkomanetka od Deore i troche szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pebiszczu Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 No to w takim razie ja obstawiam Avid BB7 z tarczą 185mm. 160-dziesiątki fakt są na pewno lżejsze, ale przy 185mm masz większą siłę hamowania a na tym też Ci zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Nie ma sensu sie pchać w większa tarcze BB7 ma porównywalna siłe do J3 przy 160mm. Jak zmienić klocki na koolstopa to jeszcze sobie zęby powybija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Czy klocki adresowane do AVID Juicy będą kompatybilne do bb7? Czy oprócz klocków Kool-Stop'a proponowanych przez Puklusa możecie zaproponować inne alternatywy dla bb7 aby zwiększyć siłę hamowania? Andrew na jakie najlepiej zmienić firmowe tarcze avida dodawane w zestawie do bb7, aby podnieść siłę hamowania w tychże hamulcach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Moim zdaniem tarcze G2 Avida są jednymi z najlepszych na rynku. Są sztywne, dobrze odprowadzają ciepło i rzadko wpadają w wibracje, według mnie nie ma ich na co zamieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 10 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 czyli BB7 na tarczy 160mm odpowiadają BB5 na 185 ? czy jakoś zle zrozumiałem ? i czy istnieją jakieś mechaniczne mocniejsze hamulce niż BB7 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 bb7 to najmocniejsze mechaniki na rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Earl Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Chyba nie, wg mnie BB7 to najmocniejsze mechaniki . P.S Olomaster był szybszy ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 bogus92 ma rację. Tarcze Avida G2CS (oprócz 160mm bo ona jest wyjątkowo nieudana) i G3CS są bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Jakie są optymalne wielkości tarcz do bb7 osobno na przód i na tył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 185 na przód i 160 na tył w większości przypadków będą najlepszym wyborem do XC niezależnie od wagi użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 a czy mógłby ktoś wskazać różnicę między Tarcza HOPE na pająku KLIK a zachwalaną G3CS? Różnica w cenie to tylko ok 50zł więc może warto dopłacić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Moim zdaniem warto. Różnice - hope sztywniejssza, ładniejsza, poniekąd płynniej hamuje, ale nie miałem okazji przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 jeszcze jedna moja refleksja: komplet bb7+klamki sd7+ np komplet tarcz hope to wydatek ok 900zł za zestaw hamulców mechanicznych w których nie ma się co spieprzyć, których utrzymanie prawie nic nie kosztuje, które mocno hamują i więcej ważą, a z drugiej strony za cenę 1200zł można dostać Avid Ultimate Juicy Carbon. Nie jeżdżę maratonów, dlatego nie zależy mi na wadzę, oczekuje od sprzętu niezawodność i trwałość bo ostro katuje rower po okolicznych górkach i na wypadach jednodniowych w Beskidach. i teraz dylemat... co wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.