Skocz do zawartości

[hamulce] Avid BB7 czy v-ki XT/XTR

cali93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeździłem na XCR z zaciskiem BB7 rocznik 2007 z tarczą 180 mm (a przez kilkaset km nawet z 185 mm.). Żadnych problemów z utratą sztywności nie odnotowałem. Zakładam, że XCM jest produkowany w identycznym rygorze jakości (czytaj. tak samo tanio).

• Mod Team
Napisano

Niechodzi tu o utrate sztywności tylko o utrate śligów. Poporostu z takim hamulcem ktory w dodatku jest jadowity szybko złapie luzy.

Napisano

W moim przypadku ten czarny scenariusz nie miał miejsca. Nadmieniam, że łączna masa do zatrzymania wynosiła circa 100 kg (moi w rynsztunku + rower). Co miałes na myśli pisząc o BB7 "jadowity"?

Napisano

Avid BB7 z tarczą 185 mm to bardzo mocny hamulec, może modulacja trochę gorsza, ale siła większa niż wielu tanich hydraulików.

• Mod Team
Napisano

Ja mając Magure Louise 1 tłoczkowego ktory moze szczytem technologicznym nie jest przy tarczy 160 zjadł mi jedną tulejkę w gili ta od strony hamulca. Ale to też zalezy od wagi stylu jazdy (hamowania) i wielu innych czynników :)

Napisano
siłom nigdy nie dorównają hydraulkią

"Siłom" to może nie dorównają, ale siłą bez problemu przewyższają tanie hamulce hydrauliczne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...