Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Juicy 7 "pszytknięcie" klamki w drugą stronę

sender

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podpowiedzcie mi proszę czemu ma służyć możliwość "pyknięcia" klamki w drugą stronę w Avid Juicy 7.

Być może coś popsułem, ale zarówno z przodu, jak i z tyłu mogę lekko popychając klamkę w przeciwną stronę zrobić takie PYK. Po takiej operacji naciskając klamkę czuć wyraźny przeskok, po czyn hamuje ona zupełnie normalnie.

I teraz moje pytanie: czy coś połamałem, czy może tak ma być? Jeśli to normalne, to czemu to ma służyć?

Pozdrawiam

Grzesiek

• Mod Team
Napisano

Jest tak, jak koledzy wyżej napisali. Ale do dziś pamiętam jakiego stracha miałem, jak po glebie klamka odskoczyła w drugą stronę.

Napisano

Aż dziw bierze, że tego wcześniej nie zauważyłem.

Ale co, klamka może całkiem w drugą stronę się wygiąć i tak zostać?

Napisano

Teoretycznie istnieje szansa wyłamania klamki np. przy zahaczeniu o przeszkodę, lub OTB. Możliwość odgięcia klamki rozwiązuje częściowo ten problem, gdyż nadal można złamać dźwignie w pionie :) No ale tu już się trzeba bardziej postarać :D

Napisano

To jest zabezpieczenie jak wywalisz glebę klamka uwalnia się od tłoczka po to żeby nie wytargać wszystkich wew. bebechów z hamulca razem z tłoczkiem.Tak jak poprzednio chłopacy pisali nie wymuszaj tego ruchu do pstrykania bo za chwilę będzie tak że będzie samoczynnie wypadać i to dopiero będzie stres.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...