widzim Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Chciałbym Wam zaprezentować moje wypociny. Póki co rower leży sobie w klapkach i czeka na złożenie. Przy okazji pytanie do kolegów z Poznania lub okolic czy miałby ktoś chęć i czas by pomóc w złożeniu w całość ? Marzy mi się waga roweru była poniżej 10 kg (sam ważę ok. 90kg) Jeśli się kiedyś to uda będę zadowolony. Projekt ogólnie stworzyłem czytając Wasze posty/tematy na forum. U niejednego coś podejrzałem i myślę, że nie jest źle.Czas pokaże co dalej... Póki co uważam,że startuję z pewnego rodzaju "rodzynkiem" na forum. Oczywiście słucham i biorę do serca Wasze uwagi odnośnie projektu i będę się cieszył z każdej opinii.Zła czy dobra, każda jest ważna bo motywuje do dalszych działań. Fotki pojawią się po złożeniu, przy niektórych częściach wagi realne. A oto projekt: Bar Ends: (Rogi) RITCHEY WCS Bar Plugs: (Korki do kierownicy) ??? Brake (Front): (Hamulec przedni) FORMULA ORO K18 - 268g Brake (Rear): (Hamulec tylny) FORMULA ORO K18 - 280g Cables: (Pancerze i linki) ??? prawdopodobnie będzie zestaw JAGWIRE Cassette: (Kaseta) SHIMANO XT 770 - 298g Chain: (łanńuch) SHIMANO XT - 271g Crankset: (Korby) TRUVATIV STYLO 2.2 GXP (waga z suportem i spd) - 1255g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) SHIMANO XTR 960 - 154g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) SHIMANO XTR RD M972 SHADOW CARBON - 182g Fork: (Widelec) ROCK SHOX SID RACE 2010 Frame: (Rama) SUNN PRIM rozm. L (waga z miskami sterów) - 1515g Grips: (Gripy) BONTRAGER RACE LITE Handlebar: (Kierownica) SYNTACE ULTRALITE - 130g Headset: (Stery) ACCENT AIRPLANE - 80g Pedals: (Pedały) EXUSTAR E PM25 Seat: (Siodło) SELLE ITALIA XC - 191g Seatpost: (Sztyca) EASTON EC70 CARBON - 208g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) SALSA - 30g Shifters: (Manetki) SHIMANO XT 770 - 259g Skewers: (Zaciski koł) ??? Spacers: (Podkładki pod mostek) ??? Stem: (Mostek) SYNTACE F99 Tire (Front): (Opona przednia) ROCKET RON Tire (Rear): (Opona tylna) ROCKET RON Top Cap: (Top cap) ??? Tubes: (Dętki) ??? Wheel Front: (Koło przednie) - 955g -Hub: (Piasta) XT M756 -Rim: (Obręcz) MAVIC 317 -Spokes: (Szprychy) ??? (niecieniowane 2.0 ) -Nipples: (Nyple) ??? -Rim tape: (Opaska) PANARACER POLYLITE Wheel Rear: (Koło tylne) - 1144g -Hub: (Piasta) XT M756 -Rim: (Obręcz) MAVIC 317 -Spokes: (Szprychy) ??? (niecieniowane 2.0 ) -Nipples: (Nyple) ??? -Rim tape: (Opaska) PANARACER POLYLITE Misc : (Inne) ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Na wstępie proszę o zdjecia ramy . Koła ciążą znacznie- ponad dwa kilo żywej wagi. Myślę ,ze tutaj należy poszukać oszczędności ( na wadze, nie na potfelu). Problem w tym,,zę dobre, lekkie koła to sporawy wydatek. Zamiast opaski- taśma izolacyjna. Dętki Maxxis Fly Weight ( ok. 95 gram sztuka),ale przy oponach RoRo pomyślałbym o systemach typu NoTubes. Zastanawia mnie korba- Stylo 2.2 to raczej korba AM niż XC- tu możesz zejść sporo ( na SLX ok 350 gram ). Na obecnym etapie drobiazgi typu Top Cap raczej nie są istotne. Zaciski http://allegro.pl/nowe-zaciski-a2z-lekkie-87gr-tytanowa-os-czarne-i1295984217.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Na korbie nie zejdzie tyle- wtedy SLX musiałby ważyć 750 gram. Ogólnie w rowerku nie ma się do czego przyczepić, tylko te koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Kubek- racja- sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzim Napisano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 dzięki za pierwsze uwagi, spodziewałem się na start wymiany kół.Niestety póki co fundusze za bardzo nie pozwalają i muszę pozosatć przy tym co już posiadam. Co do zacisków to myślałem o takich zaciski Są czerwone, lżejsze a cena podobna. Jeśli chodzi o Stylo 2.2 to przyznam się, że chyba nie bardzo wiem o czym mówi durnykot o jaką różnicę chodzi pomiędzy korbami AM a XC ?? dętki mam już te 95 gramowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Widzim, przyznam się,że jesli chodzi o ewentualny zyska wagowy to mój błąd- przeoczyłem fakt,że podana waga korby obejmuje także pedały. Poza tym gdzieś tam mi się uwidziało ,że masz taką korbę http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=2476 ale ,jak widać,żyję w błędzie. Także przepraszam za zamieszanie. To przez pogodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Gratuluje roweru, i tak jak poprzednicy zacząłbym już zbierać na lekkie koła. Nie wiem czy Rocket Ron i super lekkie dętki to dobrany duet, szczególnie z tyłu. Przy podobnej wadze laczka łapałem średnio co 200km, w końcu zamontowałen Mythosa i jak ręką odjął Jeśli chcesz - służę pomocą w złożeniu maszyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzim Napisano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Gratuluje roweru, i tak jak poprzednicy zacząłbym już zbierać na lekkie koła. Nie wiem czy Rocket Ron i super lekkie dętki to dobrany duet, szczególnie z tyłu. Przy podobnej wadze laczka łapałem średnio co 200km, w końcu zamontowałen Mythosa i jak ręką odjął Jeśli chcesz - służę pomocą w złożeniu maszyny http://picasaweb.goo...137194732222706 9.6kg race bike... 0 dziękuję , odezwę się w najbliższym czasie. Czekam tylko na tego Syntace F99 bo najprościej mówiąc pewien allegrowicz mnie porobił. Od 23 października przesyłka idzie i idzie... Zobaczymy, jeszcze chwilę poczekam i chyba trzeba będzie o innym mostku pomyśleć. Z kołami to może coś na wiosnę/lato póki co trochę kasy brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzim Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Panowie proszę o podpowiedź w które tarcze zainwestować ? Szukam 2 szt. 160mm do moich Oro18. fajnie by było gdyby były w stylu Ashima z czerwonym pająkiem ale poczytałem kilka postów tu na forum i tak ciężko się na nie zdecydować. Różne testy są przedstawione ale docelowo nie wiem czy warto o nich myśleć ? dodam tylko, że potrzebuję tarcze na 6 śrub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Tarcze tego typu http://allegro.pl/tarcza-160-mm-tylko-85-gram-ashima-i1308475847.html nie współpracują z Oro jak należy- szarpanie, wibracje i kiepska modulacja - odradzam ( z doświadczenia). Poza tym są nieco grubsze niż np. Shimano i Formula więc ustawienie zacisków to wyzwanie i mozliwośc wyrzucenia z sibie wielu słów uważanych za wulgarne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzim Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 jeśli nie te to jakie zatem ?? iść w stronę oryginalnych a co za tym idzie cięższych ?? Tak się składa, że oryginały już sprzedałem (niestety) Czy pozostaje zbieranie na pływające Hope żeby było nadal lekko i dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Hopy w przeciwieństwie do Ashimy są za to cieńsze od standardowych Poszukaj tarcz od wyższych modeli Formuli - 160tka waży o ile dobrze pamiętam ~90g. http://www.light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=5345 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.