widzim Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Chciałbym Wam zaprezentować moje wypociny. Póki co rower leży sobie w klapkach i czeka na złożenie. Przy okazji pytanie do kolegów z Poznania lub okolic czy miałby ktoś chęć i czas by pomóc w złożeniu w całość ? Marzy mi się waga roweru była poniżej 10 kg (sam ważę ok. 90kg) Jeśli się kiedyś to uda będę zadowolony. Projekt ogólnie stworzyłem czytając Wasze posty/tematy na forum. U niejednego coś podejrzałem i myślę, że nie jest źle.Czas pokaże co dalej... Póki co uważam,że startuję z pewnego rodzaju "rodzynkiem" na forum. Oczywiście słucham i biorę do serca Wasze uwagi odnośnie projektu i będę się cieszył z każdej opinii.Zła czy dobra, każda jest ważna bo motywuje do dalszych działań. Fotki pojawią się po złożeniu, przy niektórych częściach wagi realne. A oto projekt: Bar Ends: (Rogi) RITCHEY WCS Bar Plugs: (Korki do kierownicy) ??? Brake (Front): (Hamulec przedni) FORMULA ORO K18 - 268g Brake (Rear): (Hamulec tylny) FORMULA ORO K18 - 280g Cables: (Pancerze i linki) ??? prawdopodobnie będzie zestaw JAGWIRE Cassette: (Kaseta) SHIMANO XT 770 - 298g Chain: (łanńuch) SHIMANO XT - 271g Crankset: (Korby) TRUVATIV STYLO 2.2 GXP (waga z suportem i spd) - 1255g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) SHIMANO XTR 960 - 154g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) SHIMANO XTR RD M972 SHADOW CARBON - 182g Fork: (Widelec) ROCK SHOX SID RACE 2010 Frame: (Rama) SUNN PRIM rozm. L (waga z miskami sterów) - 1515g Grips: (Gripy) BONTRAGER RACE LITE Handlebar: (Kierownica) SYNTACE ULTRALITE - 130g Headset: (Stery) ACCENT AIRPLANE - 80g Pedals: (Pedały) EXUSTAR E PM25 Seat: (Siodło) SELLE ITALIA XC - 191g Seatpost: (Sztyca) EASTON EC70 CARBON - 208g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) SALSA - 30g Shifters: (Manetki) SHIMANO XT 770 - 259g Skewers: (Zaciski koł) ??? Spacers: (Podkładki pod mostek) ??? Stem: (Mostek) SYNTACE F99 Tire (Front): (Opona przednia) ROCKET RON Tire (Rear): (Opona tylna) ROCKET RON Top Cap: (Top cap) ??? Tubes: (Dętki) ??? Wheel Front: (Koło przednie) - 955g -Hub: (Piasta) XT M756 -Rim: (Obręcz) MAVIC 317 -Spokes: (Szprychy) ??? (niecieniowane 2.0 ) -Nipples: (Nyple) ??? -Rim tape: (Opaska) PANARACER POLYLITE Wheel Rear: (Koło tylne) - 1144g -Hub: (Piasta) XT M756 -Rim: (Obręcz) MAVIC 317 -Spokes: (Szprychy) ??? (niecieniowane 2.0 ) -Nipples: (Nyple) ??? -Rim tape: (Opaska) PANARACER POLYLITE Misc : (Inne) ???
Mod Team durnykot Napisano 8 Listopada 2010 Mod Team Napisano 8 Listopada 2010 Na wstępie proszę o zdjecia ramy . Koła ciążą znacznie- ponad dwa kilo żywej wagi. Myślę ,ze tutaj należy poszukać oszczędności ( na wadze, nie na potfelu). Problem w tym,,zę dobre, lekkie koła to sporawy wydatek. Zamiast opaski- taśma izolacyjna. Dętki Maxxis Fly Weight ( ok. 95 gram sztuka),ale przy oponach RoRo pomyślałbym o systemach typu NoTubes. Zastanawia mnie korba- Stylo 2.2 to raczej korba AM niż XC- tu możesz zejść sporo ( na SLX ok 350 gram ). Na obecnym etapie drobiazgi typu Top Cap raczej nie są istotne. Zaciski http://allegro.pl/nowe-zaciski-a2z-lekkie-87gr-tytanowa-os-czarne-i1295984217.html
kubek20 Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Na korbie nie zejdzie tyle- wtedy SLX musiałby ważyć 750 gram. Ogólnie w rowerku nie ma się do czego przyczepić, tylko te koła
widzim Napisano 9 Listopada 2010 Autor Napisano 9 Listopada 2010 dzięki za pierwsze uwagi, spodziewałem się na start wymiany kół.Niestety póki co fundusze za bardzo nie pozwalają i muszę pozosatć przy tym co już posiadam. Co do zacisków to myślałem o takich zaciski Są czerwone, lżejsze a cena podobna. Jeśli chodzi o Stylo 2.2 to przyznam się, że chyba nie bardzo wiem o czym mówi durnykot o jaką różnicę chodzi pomiędzy korbami AM a XC ?? dętki mam już te 95 gramowe
Mod Team durnykot Napisano 9 Listopada 2010 Mod Team Napisano 9 Listopada 2010 Widzim, przyznam się,że jesli chodzi o ewentualny zyska wagowy to mój błąd- przeoczyłem fakt,że podana waga korby obejmuje także pedały. Poza tym gdzieś tam mi się uwidziało ,że masz taką korbę http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=2476 ale ,jak widać,żyję w błędzie. Także przepraszam za zamieszanie. To przez pogodę.
miskov17 Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Gratuluje roweru, i tak jak poprzednicy zacząłbym już zbierać na lekkie koła. Nie wiem czy Rocket Ron i super lekkie dętki to dobrany duet, szczególnie z tyłu. Przy podobnej wadze laczka łapałem średnio co 200km, w końcu zamontowałen Mythosa i jak ręką odjął Jeśli chcesz - służę pomocą w złożeniu maszyny
widzim Napisano 9 Listopada 2010 Autor Napisano 9 Listopada 2010 Gratuluje roweru, i tak jak poprzednicy zacząłbym już zbierać na lekkie koła. Nie wiem czy Rocket Ron i super lekkie dętki to dobrany duet, szczególnie z tyłu. Przy podobnej wadze laczka łapałem średnio co 200km, w końcu zamontowałen Mythosa i jak ręką odjął Jeśli chcesz - służę pomocą w złożeniu maszyny http://picasaweb.goo...137194732222706 9.6kg race bike... 0 dziękuję , odezwę się w najbliższym czasie. Czekam tylko na tego Syntace F99 bo najprościej mówiąc pewien allegrowicz mnie porobił. Od 23 października przesyłka idzie i idzie... Zobaczymy, jeszcze chwilę poczekam i chyba trzeba będzie o innym mostku pomyśleć. Z kołami to może coś na wiosnę/lato póki co trochę kasy brakuje
widzim Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 Panowie proszę o podpowiedź w które tarcze zainwestować ? Szukam 2 szt. 160mm do moich Oro18. fajnie by było gdyby były w stylu Ashima z czerwonym pająkiem ale poczytałem kilka postów tu na forum i tak ciężko się na nie zdecydować. Różne testy są przedstawione ale docelowo nie wiem czy warto o nich myśleć ? dodam tylko, że potrzebuję tarcze na 6 śrub.
Mod Team durnykot Napisano 14 Listopada 2010 Mod Team Napisano 14 Listopada 2010 Tarcze tego typu http://allegro.pl/tarcza-160-mm-tylko-85-gram-ashima-i1308475847.html nie współpracują z Oro jak należy- szarpanie, wibracje i kiepska modulacja - odradzam ( z doświadczenia). Poza tym są nieco grubsze niż np. Shimano i Formula więc ustawienie zacisków to wyzwanie i mozliwośc wyrzucenia z sibie wielu słów uważanych za wulgarne.
widzim Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 jeśli nie te to jakie zatem ?? iść w stronę oryginalnych a co za tym idzie cięższych ?? Tak się składa, że oryginały już sprzedałem (niestety) Czy pozostaje zbieranie na pływające Hope żeby było nadal lekko i dobrze ?
miskov17 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Hopy w przeciwieństwie do Ashimy są za to cieńsze od standardowych Poszukaj tarcz od wyższych modeli Formuli - 160tka waży o ile dobrze pamiętam ~90g. http://www.light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=5345
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.