Skocz do zawartości

[rower] Sunn Prim by widzim

widzim

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym Wam zaprezentować moje wypociny. Póki co rower leży sobie w klapkach i czeka na złożenie. Przy okazji pytanie do kolegów z Poznania lub okolic czy miałby ktoś chęć i czas by pomóc w złożeniu w całość ?

Marzy mi się waga roweru była poniżej 10 kg (sam ważę ok. 90kg) Jeśli się kiedyś to uda będę zadowolony. Projekt ogólnie stworzyłem czytając Wasze posty/tematy na forum. U niejednego coś podejrzałem i myślę, że nie jest źle.Czas pokaże co dalej...

Póki co uważam,że startuję z pewnego rodzaju "rodzynkiem" na forum.

Oczywiście słucham i biorę do serca Wasze uwagi odnośnie projektu i będę się cieszył z każdej opinii.Zła czy dobra, każda jest ważna bo motywuje do dalszych działań.

Fotki pojawią się po złożeniu, przy niektórych częściach wagi realne.

A oto projekt:

Bar Ends: (Rogi) RITCHEY WCS

Bar Plugs: (Korki do kierownicy) ???

Brake (Front): (Hamulec przedni) FORMULA ORO K18 - 268g

Brake (Rear): (Hamulec tylny) FORMULA ORO K18 - 280g

Cables: (Pancerze i linki) ??? prawdopodobnie będzie zestaw JAGWIRE

Cassette: (Kaseta) SHIMANO XT 770 - 298g

Chain: (łanńuch) SHIMANO XT - 271g

Crankset: (Korby) TRUVATIV STYLO 2.2 GXP (waga z suportem i spd) - 1255g

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) SHIMANO XTR 960 - 154g

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) SHIMANO XTR RD M972 SHADOW CARBON - 182g

Fork: (Widelec) ROCK SHOX SID RACE 2010

Frame: (Rama) SUNN PRIM rozm. L (waga z miskami sterów) - 1515g

Grips: (Gripy) BONTRAGER RACE LITE

Handlebar: (Kierownica) SYNTACE ULTRALITE - 130g

Headset: (Stery) ACCENT AIRPLANE - 80g

Pedals: (Pedały) EXUSTAR E PM25

Seat: (Siodło) SELLE ITALIA XC - 191g

Seatpost: (Sztyca) EASTON EC70 CARBON - 208g

Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) SALSA - 30g

Shifters: (Manetki) SHIMANO XT 770 - 259g

Skewers: (Zaciski koł) ???

Spacers: (Podkładki pod mostek) ???

Stem: (Mostek) SYNTACE F99

Tire (Front): (Opona przednia) ROCKET RON

Tire (Rear): (Opona tylna) ROCKET RON

Top Cap: (Top cap) ???

Tubes: (Dętki) ???

Wheel Front: (Koło przednie) - 955g

-Hub: (Piasta) XT M756

-Rim: (Obręcz) MAVIC 317

-Spokes: (Szprychy) ??? (niecieniowane 2.0 )

-Nipples: (Nyple) ???

-Rim tape: (Opaska) PANARACER POLYLITE

Wheel Rear: (Koło tylne) - 1144g

-Hub: (Piasta) XT M756

-Rim: (Obręcz) MAVIC 317

-Spokes: (Szprychy) ??? (niecieniowane 2.0 )

-Nipples: (Nyple) ???

-Rim tape: (Opaska) PANARACER POLYLITE

Misc : (Inne) ???

• Mod Team

Na wstępie proszę o zdjecia ramy .

Koła ciążą znacznie- ponad dwa kilo żywej wagi. Myślę ,ze tutaj należy poszukać oszczędności ( na wadze, nie na potfelu). Problem w tym,,zę dobre, lekkie koła to sporawy wydatek. Zamiast opaski- taśma izolacyjna. Dętki Maxxis Fly Weight ( ok. 95 gram sztuka),ale przy oponach RoRo pomyślałbym o systemach typu NoTubes.

Zastanawia mnie korba- Stylo 2.2 to raczej korba AM niż XC- tu możesz zejść sporo ( na SLX ok 350 gram ). Na obecnym etapie drobiazgi typu Top Cap raczej nie są istotne.

Zaciski

http://allegro.pl/nowe-zaciski-a2z-lekkie-87gr-tytanowa-os-czarne-i1295984217.html

dzięki za pierwsze uwagi, spodziewałem się na start wymiany kół.Niestety póki co fundusze za bardzo nie pozwalają i muszę pozosatć przy tym co już posiadam. Co do zacisków to myślałem o takich zaciski Są czerwone, lżejsze a cena podobna.

Jeśli chodzi o Stylo 2.2 to przyznam się, że chyba nie bardzo wiem o czym mówi durnykot o jaką różnicę chodzi pomiędzy korbami AM a XC ??

dętki mam już te 95 gramowe

• Mod Team

Widzim, przyznam się,że jesli chodzi o ewentualny zyska wagowy to mój błąd- przeoczyłem fakt,że podana waga korby obejmuje także pedały. Poza tym gdzieś tam mi się uwidziało ,że masz taką korbę

http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=2476

ale ,jak widać,żyję w błędzie. Także przepraszam za zamieszanie.

To przez pogodę.

Gratuluje roweru, i tak jak poprzednicy zacząłbym już zbierać na lekkie koła. Nie wiem czy Rocket Ron i super lekkie dętki to dobrany duet, szczególnie z tyłu. Przy podobnej wadze laczka łapałem średnio co 200km, w końcu zamontowałen Mythosa i jak ręką odjął :P

Jeśli chcesz - służę pomocą w złożeniu maszyny :)

Gratuluje roweru, i tak jak poprzednicy zacząłbym już zbierać na lekkie koła. Nie wiem czy Rocket Ron i super lekkie dętki to dobrany duet, szczególnie z tyłu. Przy podobnej wadze laczka łapałem średnio co 200km, w końcu zamontowałen Mythosa i jak ręką odjął

Jeśli chcesz - służę pomocą w złożeniu maszyny

http://picasaweb.goo...137194732222706 9.6kg race bike...

0

dziękuję , odezwę się w najbliższym czasie. Czekam tylko na tego Syntace F99 bo najprościej mówiąc pewien allegrowicz mnie porobił. Od 23 października przesyłka idzie i idzie... Zobaczymy, jeszcze chwilę poczekam i chyba trzeba będzie o innym mostku pomyśleć.

Z kołami to może coś na wiosnę/lato póki co trochę kasy brakuje

Panowie proszę o podpowiedź w które tarcze zainwestować ? Szukam 2 szt. 160mm do moich Oro18. fajnie by było gdyby były w stylu Ashima z czerwonym pająkiem ale poczytałem kilka postów tu na forum i tak ciężko się na nie zdecydować. Różne testy są przedstawione ale docelowo nie wiem czy warto o nich myśleć ? dodam tylko, że potrzebuję tarcze na 6 śrub.

• Mod Team

Tarcze tego typu

http://allegro.pl/tarcza-160-mm-tylko-85-gram-ashima-i1308475847.html

nie współpracują z Oro jak należy- szarpanie, wibracje i kiepska modulacja - odradzam ( z doświadczenia). Poza tym są nieco grubsze niż np. Shimano i Formula więc ustawienie zacisków to wyzwanie i mozliwośc wyrzucenia z sibie wielu słów uważanych za wulgarne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...