Skocz do zawartości

[Rama]Yeti ASR Alloy, czy coś innego?

Gothic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono,

Zastanawiam się nas zmianą ramy na fulla. Przeczytałem kilka wątków na forum, jednak zależy mi na głosie osób „w temacie”. Z wszystkich dostępnych na rynku ram, będących w moim zasięgu finansowym, najbardziej podoba mi się Yeti ASR Alloy. Rama ma carbonowy tylny trójkąt i Fox’a RP23 na pokładzie. Waży 2290 gram w rozmiarze L (już z damperem) i kosztuje 799 $. Co więcej, charakteryzują ją przekroje rur i kąty, które pozwolą po prostu przerzucić praktycznie cały osprzęt z mojej dotychczasowej kozy (łącznie ze sztycą 27,2 mm). Wszystko teoretycznie mi pasuje, jednak nie byłbym sobą gdybym nie zapytał: czy rynek oferuje w tych pieniądzach coś wartego odwrócenia wzroku od Yeti’ego? A może interesująca mnie rama nie jest wcale taka cudna jaką mi się jawi?

Nadmieniam, że rower będzie konstruowany z myślą o maratonach i wypadach w krzaki, czy inne ostępy leśne. Waga nie jest bez znaczenia.

Dziękuję za pochylenie się nad moim dylematem.

Pozdrawiam

R.

Co do samej firmy to status kultowości, co do zawieszenia - historia nawet z przedrostkiem pre. Yeti korzysta z systemów wielozawiasowych bez horsta, dziś juz na wymarciu, wykorzystywany głównie przez firmy które nie chcą płacić za prawa patentowe w Stanach :mellow:. Poza tym wielkie stopy bez względu na przeznaczenie mają opinię bardzo dobrze wykonanych ram, rowery oceniane są wysoko ze względu na swoje właściwości użytkowe. Myślę że te właściwości w znacznym stopniu napędzia turkusowy kolor :)

znanymi mi użytkownikami yeti są: kondi (wcześniej kondikona - obecnie na forum emtb, tu się nie pojawia) oraz dawny użytkownik org - wixanamaxa - tak się to chyba pisało. Teraz z tego co widziałem rezyduje na forum light-bike.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...