Kudi Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Witam niedawno zakupiłem sobie amortyzator RS Dart 3 (był on używany ale sporadycznie przez mojego kumpla), po kupieniu odrazu zrobiłem serwis (dodatkowo wyczytałem na jakimś forum że lepiej bedzie chodził gdy zaleje do połowy komore sprezyny olejem - tak tez zrobiłem). Problem zaczoł sie gry zrozumiałem, że ten amortyzator jest dla mnie za miękki! (moja waga to 76kg). Zaintrygowało mnie to ponieważ na wszystkich forach pisało że jest to amortyzator bardzo twardy. na pewno mam orginalną spręzyne. Przy normalnej jezdzie po lesie wchodzi na okolo 6 cm z górek potrafi nawet dobić. Moje pytanie brzmi co mam zrobić aby wszystko było dobrze ?
ugupu Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Sprawdź kolor sprężyny Waga rowerzysty (przybliżona) < 63 kg - czarna 63-77 kg - żółta (standardowa) > 77 kg - czerwona Jeśli jest taka potrzeba wymień na twardszą.
ugupu Napisano 9 Listopada 2010 Napisano 9 Listopada 2010 Moim zdaniem tak. Napisz jeszcze jakiego dokładnie masz tego Darta: skok, blokada, regulacja odbicia. Ale wydaje mi się, że jeśli jest za miękki to jest to kwestia sprężyny. Tu masz manuala: http://www.sram.com/_media/pdf/rockshox/dealers/2011-Dart-Technical-Manual.pdf
enduroriderPL Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Off topic: po cholere zalewać spreżyne do połowy olejem? Wystarczy 20ml od dołu i drugie 20-30ml od góry.... Swoją drogą to nie jeździłeś na rowerze kumpla PRZED kupnem? Ugupu dobrze napisał co masz zrobić: wymień spreżynę.
Gość Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 Moze sobie zalac od gory olejem,wspomnianymi 20-30ml,ale one i tak zleje sie na dol,bo zaden amor RSa od Darta po Pikea czy Recona nie ma tam zadnych uszczelnien,aby ten olej tam pozostal.
enduroriderPL Napisano 10 Listopada 2010 Napisano 10 Listopada 2010 @shotgun a po co olej miałby być na stałe naookoło sprężyny? W ogóle bez sensu napisałem o laniu od góry do takiego widelca - wystarczy od dołu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.