arksko Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Witam mam 200 cm wzrostu i 130 kg wagi. Chce kupic w miare dobry rower i nie wiem co wybrac. Biore pod uwagę kilka opcji: CUBE AIM 22" MERIDA MATTS 100 D 22" i ew. UNIBIKE EVOLUTION 23" ogólnie jest problem z rozmiarami dla mnie (przymierzałem sie tylko do unibika - i rozmiar był ok a rozmiarów innych modeli nie ma w sklepach) chodzi mi o to zeby po pierwszym sezonie nie rozleciał sie podemną. zamierzam jeździc po lesie i po drogach szutrowych prosze o podpowiedzi bo im wiecej czytam tym wiecej mam wątpiwości pozdro
Rulez Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Mogłeś się chociaż wysilić i porządnie zatytułować temaat. I przeczytaj to : http://www.forumrowerowe.org/topic/78172-2600-pln-xc-dla-bardzo-wysokiego/
Jacekddd Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Faktycznie lepiej było napisać w tytule wzrost i masę bo od razu byłoby jasne, że problem jest większego kalibru. A nuż Ci się zachce ostrzej pojeździć, to że jesteś masywny nie musi przeszkadzać w ruchliwości i aktywnej jeździe. Wzrost to jeszcze powiedzmy pół biedy ale ze względu na masę rozważyłbym możliwość zamówienia ramy. Za najważniejsze uważam, że bez względu na masę i wzrost nikt nie musi być skazany na np. stal, na każdego można zrobić ramę ale jakieś wycieniowania itp. typowe dla seryjnych ram ogólnie na 80-90kg to nie jest dobry pomysł. Gdybym tyle ważył wolałbym w zależności od kasy sam dobrać sobie wymiary i parametry ramy (ew. rur w przyp alu) a potem osprzęt. Jacek
Matti95 Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Hmm ja tak myślę że na taką masę to by się nadawała masywna rama z lekkiego fulla
tobo Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Rzuć okiem na podforum 29er. Przy tym wzroście góral na kołach 29 cali będzie dobrym pomysłem.
Moonspell79 Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 200 cm to olbrzym? Jestem podobnego wzrostu i nie uważam się za olbrzyma Ale wracając do Twojego pytania. Przy tym wzroście i wadze, bardzo ważny jest dobór ramy i jej wielkości. Jeśli weźmiesz lekko za małą i będziesz miał mocno wysuniętą sztycę, to jest duże prawdopodobieństwo, że pęknie Ci rama w okolicy obejmy podsiodłowej - tak było w moim przypadku, choć ja ważę ok 92kg. W Twoim przypadku, myślałbym o full'u z mocną ramą i kołami (większość obręczy w gotowych rowerach nie jest przeznaczona na obciążenie jeźdzca więcej niż 100kg).
arksko Napisano 8 Listopada 2010 Autor Napisano 8 Listopada 2010 Dzieki za rady ale zwróćcie uwage na koszty. Podałem 3 modele rowerów na które mnie stać i liczyłem na opinie który z nich byłby optymalny.
McWolf Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Przykro mi, ale jestes skazany na typy w ktore celuja koledzy, a nie te na ktore cie stac w danej chwili. Sam waze 120 kg, Troszke ponad rok temu ze wzgledow finansowych kupilem hard taila GT Agressor, w ktorym przez moja wage zepsulo sie niemal wszystko co podlegalo obciazeniu. Teral na aluminiowym fullu jezdze tak agresywni jak chce i wszystko chodzi pieknie.
qla Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Ja mam tyle samo wzrostu i 115 kg wagi... Mój Cube Aim wiele znosi, koła praktycznie się nie rozcentrowały, wszystko chodzi tak jak powinno Ja nie narzekam, ale może za delikatnie jeżdżę
Rulez Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 Dzieki za rady ale zwróćcie uwage na koszty. Podałem 3 modele rowerów na które mnie stać i liczyłem na opinie który z nich byłby optymalny. Żaden, radzę dozbierać i wtedy kupować, żeby potem nie żałować, jak dla mnie z górali tylko 29".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.