Skocz do zawartości

[amortyzator] Wymiana oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,mój rower przebył setki km a może nawet pare tysięcy km i już amortyzator przedni trochę gorzej pracuje (nie jest taki miękki i nie tłumi) jak wymienić olej jakie są w środku amora przedniego części??

Napisano

Ok dzięki jeszcze jedno pytanie , ile wlac oleju i najlepiej jaki olej wlac (jaka firma i jaka gestosc)???

Tylko jak to jest bo ja wiem , że to jest amor olejowo-sprężynowy o jak tam może nie być oleju???

Napisano

Tyle byle było ok dla tłumika, dobrej firmy, gęstości odpowiedniej dla tłumika.

To mogę odpowiedzieć na podstawie podanych przez Ciebie informacji. No wybacz, na rynku jest tyle widelców i systemów tłumienia, że bez konkretów nie da się nic powiedzieć, a Ty żadnych konkretów (tj. model amortyzatora) nie podałeś.

Napisano

Rozebrałem amor przedni i wyjalem sprezyne i wystaje taki tloczek i amor oczywiscie opadl na sam dół i nie widze oleju(z oleju jest cala sprezyna) czy od gory do srodka zalac go olejem czy nic sie nie stanie???

Dobra juz wlalem i skrecilem amor i efekt jest zarabisty amor jest taki teraz miekki i nie tylko ze jestem tak zadowolony ze ...

• Mod Team
Napisano

Nie chciałbym się czepiać,ale określenie " Hydraulic lock-out cartridge " lub też "Hydraulic Remote speed-lock " mówi coś innego. W tym wypadku wystarczy ,że tłumik w prawej goleni jest zamkniętym kartuszem z olejem aby nazwać amorek sprężynowo-hydraulicznym.

Faktycznie są XCMy sprężynowe,ale nie podejrzewam,żeby Dectahlon aż tak kombinował i sprzedawał rower niezgodny z opisem.

Napisano

Nawet w sklepie sie pytalem to jak dokladnie z tym jest?

A ok wielkie dzieki za wszystki komentarze pomogliscie mi bardzo dzieki wielkie :(

A jeszcze ostatnie pytanie jak oceniacie ten amor od 0 na 10 ?? bo wedlug mnie ja deje mu 4/5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...