Skocz do zawartości

[korba] FC-M540 demontaż

autobus

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam takową korbę i chciałbym zdemontować w niej pająka jest do tego jakiś specjalny klucz bo pająk od wewnętrznej strony posiada tak jakby ząbki.

Do tego potrzebujesz klucz tl-un96, lub coś bardzo pokrewnego. Jest to narzędzie dość drogie, wiec w przypadku jednorazowego użycia lepiej znaleźć serwis, który takie narzędzie posiada. Jeżeli to jakaś zużyta korba, nieco zniszczona to możesz pokusić się odkręcić to młotkiem i śrubokrętem (po unieruchomieniu w imadle), upewniając się wcześniej, czy nie ma tam lewego gwintu. Przy odrobinie uwagi nic nie powinno się uszkodzić.

A czemu w ogóle chcesz to rozbierać?

• Mod Team

Hmmm ale do tego zamiebu nie musisz tego rozbierac, nie powiem ze bylyo by latwiej ale nie jest to konieczne.

Ja swoją "równałem" po czym polerowałem. Korba miała spore wżery po jak wnioskuje noskach (głębokości nawet 1mm) korbe w takim stanie nabyłem. Na okrągłą tarcze z rzepem nałożyłem taka włókninę ścierną i rownałęm korbe(wiertarką oczywiście). Wszystkie rysy zostały wyrównane. Później to papier śrierny na początek chyba 500 pozniej 1000 i 2000. Na koniec zabawy pasta polerska i mozesz sobie zrobić lusterko :icon_wink:

Tylko bby efekt był trwały musisz korbe polakierować bo alu szybko sie zarysuje i bedzie brzydkie :icon_lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...