Skocz do zawartości

[piasta torowa] a trudne warunki atmosferyczne

Aurox

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko i na temat. Spotkał się ktoś z zatarciem łożysk maszynowych w piastach torowych Novatec/Miche pod wpływem śniegu/soli/błota? Nie mam tu na myśli jazdy po lesie, tylko to co można spotkać na ulicy (kałuże, błoto pośniegowe)

Pytanie zadaje odpowiednio wcześniej aby znaleźć inne koła/ znaleźć starego górala przed atakiem srogiej zimy.

stary.

jesli chodzi o kompletne zatarcie na amen, to nie, ale lozyska sie po prostu zuzywaja.

w pewnym moim kole po mocnej ulewie lozysko stawialo spory opor az skrzypialo, ale sie rozjezdzilo ostatecznie ;D

a zmiany lozysk to rzecz normalna i kazdemu predzej czy pozniej sie przytrafi!

Miałem takie przypadłości jak wiosnaa tzn. po naprawdę konkretnej kąpieli miśki przycierały i coś tam popiskiwało, ale później się najwidoczniej przetarły, bo znowu kręcą się płynnie i cicho, a nic przy nich nie robiłem.

Herr rurokura przejeździł 2 albo 3 lata wiosna-lato-jesień-zima na misiakach i przetrwały spokojnie. Także o błoto i inne syfy bym się nie martwił, ale tak czy siak lepiej na zimę złożyć jakiegoś złoma.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Z poślizgiem znacznym odpowiedź, ale może coś wniesie. Więc: ja bym się warunkami atmosferycznymi nie przejmował. Dwa lata używałem starych radzieckich torówek na łożyskach maszynowych. I gdyby nie to, że składając nowy rower postanowiłem kompleksowo podejść do sprawy, hulałyby, że ho ho. Tera mam Gromady, czyli Mack. Trzy jesienie, zimy i wiosny za nimi. Niezależnie od pogody, średnio 40 km dziennie, przeżyły kilkadziesiąt podtopień (tok myślenia polskiego drogowca: skoro woda ma spływać ku skrajni jezdni do odpływów, to robimy tam rynnę) i kilkanaście cykli "buła śnieżna - rozmrażanie - buła śnieżna". Tył ma lekki luz, przód igła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...