NOKIkar Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Witam, zauważyłem że są tu modelarze:icon_cool:, ale nie znalazłem tunerów modeli, dlatego postanowiłem stworzyć taki oto temat . Ja posiadam 6 aut, nie wszystkie są znacznie zmodyfikowane, ale też nie tak profesjonalnie jak np. ludzie z amtk . Jako pierwsze auto przedstawiam Chevroleta Impale z 2000r w mojej edycji "NLT" Modyfikacje: -blenda przeciwsłoneczna przedniej/tylnej szyby -dwu kolorowa tapicerka czarno biała -usunięcie znaczków i napisów z karoserii -niebieskie żarówki w przednich lampach -czarne obwódki lamp przednich -usunięta listwa ze znaczkiem z przedniej atrapy -malowanie wlotów w przednim zderzaku na czarno -włożenie w wloty czarnej siatki i rurki dolotu repliki air boxu CDA -dołożenie dokładek zderzaków i malowanie na czarno -podwójne końcówki wydechu z lewej i prawej strony -malowanie na czarno wnęki tablicy w tylnym zderzaku -miniaturowa kopia air boxu CDA pod maską srebrna -malowanie na czerwono i czarno pokrywy silnika Zdjęcia: Klik Klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toluz Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Całkiem ciekawe hobby Ja oprócz hobby rowerowego posiadam jeszcze dwa modele helikopterów którymi latam w wolnych chwilach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batman Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ja tylko modela kartonowe i raczej maszyny wojskowe (czołgi i nie czołgi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ja praktycznie tylko auta , mam jeszcze da ścigacze, kiedyś też przerabiałem z kolegą honde shadow, ale to stare dzieje. Kumpel należy do Grudziądzkiej "Modelarni" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Fajny temat Mnie kręci grupa VAG, głównie VW i przez jakiś czas bawiłem się w tuning samochodów tejże marki, skala 1:24. Niestety od jakiegoś czasu nie mam na to czasu, cierpliwości i pieniędzy, zawsze są ważniejsze wydatki. Ale z nudów czasem jeszcze podłubię. Poniżej moje projekty: VW Lupo, mały groźny wilczek Przeprowadzone zmiany: - usunięcie anteny z dachu, - usunięcie trzeciego światła stop, - częściowe wygładzenie klapy (klamka zniknęła), - usunięcie kierunków z błotników, - wygładzenie wnęki po przedniej tablicy, - nowy lakier - czarny mat, później czarny metalic - LC9Z black magic perleffekt, - smoked front, - tylne lampy GTI, - emblematy przyciemnione delikatnie Motipem do lamp. - nowy kolor wnętrza, - flock na podłodze, desce rozdzielczej i w bagażniku, - zabudowa bagażnika, - nowe koła, - obniżone zawieszenie. - wydech w stylu GTI (na środku). Ogórek. - nowy lakier, - gleba, - pomalowane wnętrze, - dach pod kolor wnętrza, - felgi na biało, - firanki we wnętrzu, - linie podziału, - tablice rej., Golf IV. Lista zmian: - wygładzenie tylnej klapy (usunięcie emblematu i klamki), - wygładzenie wnęki na tablicę w tylnym zderzaku, - grill no emblem, - usunięcie kierunków z błotników, - częściowo wygładzony przedni zderzak, - tylne lampy na gładko, - środki przednich lamp na czarno, - felgi BBS LM i dystans, - obniżone zawieszenie, - nowy lakier biały i dach na czarno, - nowe wnętrze - skóra w stylu Colour Concept Passat B5 FL kombi. - obniżone zawieszenie, - zmienione koła - są 2 zestawy 20" - przerobione nadkola celem upchnięcia kół, tutaj szlifierka poszła w ruch, - grill no emblem, sporo pracy było ale efekt super, - usunięcie emblematów z tylnej klapy, - usunięcie kierunków z błotników, - wygładzenie zderzaków - usunięte listwy, - szpachlowanie dziurek po ramce przedniej tablicy, - przyciemnione lampy tylne, - wypolerowane na gładko klosze lamp przednich, - słupki oklejone czarną folią, - nowa skórzana tapicerka, dwukolorowe wnętrze, - nowy lakier - orange copper metalic, - uszczelki okien, - flock na dywanikach, ale tego nie ma na fotkach, - więcej grzechów nie pamiętam New Beetle - usunięcie emblematów, - usunięcie światła stopu z klapy i kierunków z błotników, - nowy lakier - żółty metalic z palety Daweoo, - wypolerowane klosze lamp, - nowe felgi, - maksymalna gleba, - wnętrze "skórzane" żółto - białe, - czarne słupki, I to chyba wszystko. Jest jeszcze bagażnik dachowy z niedokończoną deską surfingową. Mam jeszcze EOSa po drobnych zmianach i drugiego New Beetle, ale nie wrzucałem na żadne forum, a teraz nie chce mi się kombinować z fotkami i opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi105 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Odi, tak się zastanawiam, jak piszesz, że jest skórzana tapicerka to to jest prawdziwa skóra(czy coś w ten deseń) czy plastik tak pomalowany? Swoją drogą fajne hobby. Ja też kolekcjonuję samochody ale tylko z czasów PRL-u i raczej nie będę ich tuningować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 8 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 To tylko takie malowanie. Natomiast materiałowe dywaniki czy tapicerka jak najbardziej prawdziwe zrobione przy pomocy flocku, fajny efekt wychodzi A zabawa jest naprawdę wciągająca, czas leci dużo szybciej niż przed kompem. No i jest to dobry trening cierpliwości bo takie dłubanie nie jest łatwe, zawsze pod górkę. Jak ktoś kiedyś trafnie napisał na forum modelarskim - tuningowanie samochodów w skali to przede wszystkim rozwiązanie problemów i kombinowanie co, jak, z czym. Bo tu nie dostaniemy gotowych części jak w przypadku auta 1:1 (np. grill bez znaczka czy inne lampy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowka Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 a skąd macie częsci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Jakie części? Kupujesz na Allegro model - zależnie od finansów, zapału i umiejętności wybierasz plastikowy do sklejenia (ok. 100zł i wymagane duże doświadczenie), albo gotowca w metalowej karoserii, jak mój Passat na pierwszym zdjęciu (ok. 40zł), po czym rozbierasz go na części pierwsze i dłubiesz. Trzeba jeszcze upolować na Allegro bądź w modelarskim jakieś dobre koła i koniec. Reszta to już kombinacje własne, żadnych części zamiennych nie dostaniesz. Szpachla, polistyren, flock, farbki, kleje, szprychy rowerowe pocięte odpowiednio na ośki itd. Im większa pomysłowość tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Odi widzę że głęboko w temacie siedzi;), ja raczej jestem amatorem, robię je tak żeby portfela nie odchudzać . Używam farb do nich nie przeznaczonych i markerów, ze względu na ich odcienie, które mi się cholernie podobają . Bawiłem się szpachlą, ale dokładne zagłębianie się w temat, mnie nie kręci, też moje modele nie są extra zmodyfikowane, raczej w stylu "mocny i niepozorny" . borowka czasem z 3 aut robi się jedno, a zdarza się i kupowanie nowych aut z wykorzystaniem tylko i wyłącznie do innego projektu. Rafi105 pokaż jakieś auto , ja z polskich mam Poldka Caro+, na felgach od EVO VIII , który stoi u kolegi, gdyż trzeba do tych felg dorobić podkładki, aby ośka z kołami nie przesuwała się lewo-prawo. Ostatnio zakupiłem Mini Coopera, po nieudolnym tuningu, po zakupie wyglądał tak: Klik klik sorry że nie po kolei, ale zdjęcia są telefonem i aparatem robione Są tam też fotki z postępu prac nad nim PS. Odi fajne masz fury , ale ja nie lubię VW , ale twój New Beete bardzo mi się podoba, też kiedyś miałem takiego w sportowej wersji, z dużym spilerem z tyłu, ale po upadku z półki zmienił właściciela:D.Zmieniasz też coś w silnikach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 W silnikach nic nie dłubię bo jakoś mnie to nie kręci a i pole manewru małe. W niektórych autach w ogóle nie ma dostępu do silnika. Poza tym aż tak głęboko w temacie nie siedzę jak mogłoby się wydawać. Mam ledwie kilka modeli. Tylko jak już coś robię to staram się zrobić to dobrze. Pierwszy model (Golf 4) też był robiony bardzo prymitywnie, przy pomocy markerów itp. Ale szybko stwierdziłem, że nie ma to większego sensu bo efekt jest marny i lepiej zrobić raz a dobrze. Majątku nie trzeba wydawać. Najdroższe są dobre koła i sam model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Odi. Powiem Ci że naprawde fajne te Twoje projekty. Podobają mi sie. Generalnie takie tuningowanie modeli to fajna sprawa. Można przerobić wóz tak jak sie chce i jest satysfakcja. Można zrobic samochód marzeń jak kogoś nie stać na 1:1. ;] Fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi105 Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Rafi105 pokaż jakieś auto Ta moja kolekcja jest raczej średniej jakości, ponieważ na więcej budżet nie pozwala. Raczej te modele nie są odzwierciedlone ze szczegółami ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma Warszawa 203 kombi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 203 kombi , na żywca w skali 1:1 jeszcze nie widziałem , ale to pewnie dlatego, że się i mało uchowało i mniej wyprodukowało. Naprawdę w piękny model . Odi , ja jednak zostaje przy swoich sposobach tuningu modeli , jeżeli chodzi o auto marzeń, mi się marzy MAZDA Rx-7 FD3S , wersja po liftowa '99 spec , model kolekcjonerski jak i prawdziwy 1:1. Widziałem że można kupić RX-7ki, z gotowymi elementami do tuningu w którym np. jest cały pakiet MAZDASPEED i jakieś niezłe felgi , z grafiką na auto. Ahh chciałbym taką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borowka Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 mi się marzy maluch lub cienias z silnikiem ze ścigacza oczywiście z odpowiednio przygotowanym nadwoziem i podwoziem ooo tak!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 pozostaje mi tylko życzyć takiego borowka , ja właśnie kontynuję prace nad Mini . Zmieniłem już chromy na czarny mat ,czerwone lampy i przednie kierunki w stylu US. Teraz zabieram się za silnik, robię sportowy układ dolotowy z zabudowanym filtrem, i dolotem z grilla w zderzaku. Zamierza okleić to stalową taśmą A tu obecne fotki: Tutaj wspomniany Poldżers już na zrobionych kołach i osiach od EVO VIII , mam poczucie że to pierwszy w Polsce(jak nie na świecie:D) Poldek na felach od EVO VIII, jeżeli chodzi o model jak i o 1:1 , Foto: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 14 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Niezła karykatura z tymi wystającymi kołami. Spasuj to jakoś żeby leżały jak powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Odi koła są spasowane tak , żeby z każdej strony wystawały tyle samo , owszem chciałem włożyć je na ori ośki Poldka, ale te z EVO za cholere nie idzie ściągnąć z osiek , dlatego to tak wygląda;). Ale będę jeszcze próbował, swoimi sposobami, myślę że się uda^_^. a wracając do twoich modeli, jeżeli masz dostęp do silnika, to postaraj się zrobić np. stożek z korka od kominka rowerowego;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Zawsze mnie interesowało skąd na przykład robicie różne rzeczy do modeli samochodowych. Dajmy na to skąd rury wydechowe, jakieś dokładki zderzaków, stożki tak jak kolega wyżej sugerował. Możecie napisać z czego robicie dane części? Jestem ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 stefan2810 , ja na układy dolotowe robię z końcówek na linki rowerowe i plastikowych rurek, które masz na w pisakach , rury wydechowe robię z końcówek do zagniatania kabli , wycinam plastik, poleruje i gitara . Kiedyś tez miałem aluminiowe rurki, od tych dzwonków na żyłkachB), przycinałem i zakładałem. Dokładki mówisz, to raczej spachlę się stosuje, chyba że model występował w różnych wersjach. Odi udało mi się ściągnąć felgi EVO, okazało się, że były podklejone jakimś dość mocny klejem, odrobiną rozpuszczalnika, imadłem i szczypcami, zeszły bez żadnych problemów, założyłem na ori ośki Poldżersa i całość prezentuje się tak : Z przodu ośka jest skrócona o 0,965 mm, żeby nie wystawały tak jak z tyłu. Z tyłu jednak postanowiłem zostawić trochę szerokości, dla podkreślenia napędu RWD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Z wszystkiego co jest pod ręką Wiele rzeczy (grille, dokładki, spojlery) można zrobić przy pomocy polistyrenu (taki miękki, cienki plastik w arkuszach A4) i szpachli. Na końcówki wydechu świetnie nadają się kawałki anteny teleskopowej, za soczewki w światłach mogą posłużyć małe diody. Wykorzystać można wszystko, im większa pomysłowość tym lepiej. NOKIkar - skróć ośki i będzie to jakoś wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Odi powiem tak, Poldżer wygląda dużo lepiej, niż po przednio , może to przez te zdjęcia słabej jakości, na żywca wygląda git , po drugie felgi EVO są już rok i nie powiem że lekko mi się znudziły, poluje na felgi od lotusa elis, jak je zdobędę, będzie turlać je Poldon i wtedy będę myślał nad ośkami . Dzięki za dobre rady , ale jak to mówią o gustach się nie dyskutuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Widzę temat zamarł, ale mimo to pochwale się postępami prac na mini cooperem, oraz nowymi modami w poldonku . Na początek MINI: -nowe wnętrze -czarna przednia atrapa -lampy i kierunki USspec -dodatkowy obrotomierz -układ dolotowy -jeszcze mam w planie zrobienie dodatkowych wskaźników na desce rozdzielczej Foty: No i poldek : -felgi od hondy s2000 i skrócone ośki -kiera od s2000 -tablica z przodu S2000 Foty: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Temat nie umarł bo ja tu wchodze i czekam na jakieś nowe modele lub modyfikacje. Wklejajcie zdjęcia i sie chwalcie. Odi dawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NOKIkar Napisano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 stefan2810 a może spróbujesz zrobić swój model , Nie joke , ale myślałeś o stworzeniu swojego modelu ? Osobiście uważam, że powinieneś spróbować, akurat mamy okres obniżek cen, i można kupić ładny model, po okazyjnej cenie, np.: ostatnio w realu widziałem OPLA Corse OPC, w pięknym białym lakierze i za ok. 40 zł . Wg mnie dobra baza, na rozpoczęcie przygody w tuningowaniu modeli . No dobra mówiłeś, że mamy się chwalić i cieszyć, więc ja dziś zrobiłem pasy na masce przy mini i skończyłem silnik, który jest już na swoim miejscu, jeszcze dojdzie badlook, w kolorze nadwozia, a dalej nie wiem , większość modów robię pod wpływem weny Foty: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.