Skocz do zawartości

[koła] jaki komplet 1,5 tys zł, 85 kg

pyootr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pyootr, wydaje mi się,że Tomke1 wprowadził lekki zamęt. Fulcrumy nie mają określonego limitu wagowego. Zapis ,który przytoczyłem mówi o częstszym kontrolowaniu roweru jeśli użytkownik wazy więcej niż owe 82 kg co w sumie nie powinno dziwić w rowerach do XC. Zauważ,że Mavic nie podaje limitów wagowych dla swoich kół ,a wielu użytkowników Crosstraili narzeka na niezbyt wysoką sztywność.

Na chwile obecną brałbym pod uwagę XT wskazane przez Zoscar'a ( ale tu na względzie musisz mieć system mocowania tarcz ) lub Fulcrumy .

Pamiętam co czytałem, zanim zdecydowałem się czy Mavic czy Fulcrum, a różnica pomiędzy faktem że nie ma limitu wagowego a zalecają częstą kontrolę jeżeli ktoś waży 82kg jest dosyć delikatna.

Bo w ten sposób producent nie piszę wprost że nie "lubi" cięższych rowerzystów to logiczne bo dlaczego miałby kogoś dyskryminować ze względu na wagę :icon_wink: a jak się coś sypnie to powiedzą że trzeba było kontolorować częściej.

A czepiając się kolega też wprowadza w błąd pisząc że Mavic nie podaje limitów, bo podaje maksymalne zalecane obciążenie, a wątków na ten temat było wiele. (link do harfy)

Napisano
Zauważ,że Mavic nie podaje limitów wagowych dla swoich kół ,a wielu użytkowników Crosstraili narzeka na niezbyt wysoką sztywność.

Jak najbardziej podaje, tylko trzeba się zalogować na www.tech-mavic.com. Login: mavic-com, hasło: dealer.

Mavic recommends that the total weight of the rider and his/her equipment (not including the bike) does not exceed the values below:

ß Road and All Road wheels: 100 kg; above this value see the Mavic rim offer;

ß MTB wheels: 85 kg for Crossmax SLR Disc, Crossmax SLR and Crossmax SL Disc 08 wheels; 100 kg for Crossmax ST Disc, Crossmax ST, Crossmax 29’’,

Crosstrail Disc, Crosstrail, Crossride Disc, Crossride and Crossride UB wheels; 115 kg for Crossmax SX, Deetraks and Deemax UST wheels.

A tu o obręczach:

- Road rims: 100 kg;

- All Road rims: 105 kg for A 119, A 319 and A 317 Disc rims, 125 kg for the A 719 rim.

- MTB rims: 90 kg for XM 117, XM 117 Disc, XM 317, XM 317 Disc, XM 517, XC 717 and XC 717 Disc rims; 115 kg for XM 719, XM 719 Disc, TN 719 Disc,

XM 819, XM 819 Disc, EN 521 Disc, EN 321 Disc, EX 325 Disc, EX 721, EX 729 Disc and EX 823 Disc rims.

BTW, limit dla DT 4.2D to 90kg.

Jak widać, we wszystkich przypadkach maksymalna waga z wyposażeniem (nie licząc wagi roweru).

• Mod Team
Napisano

Goldbloom- dzieki , na pewno zajrzę.

Tomke1 - fakt, Mavic podaje te dane i tu biję się w pierś.

Ale aby nie przedłużać- wydaje mi się,że w tej klasie cenowej kupujący oczekuje pewnego kompromisu między ceną, wytrzymałością i wagą kół. Crosstraile, Fulcrumy RM3 czy XT prezentują zbliżony poziom cenowo-wagowo- wytrzymałościowy i trudno tu wskazać które koła są zdecydowanie lepsze czy gorsze- decyzja o kupnie któregoś z nich i tak będzie podyktowana czynnikami , które ciężko będzie logicznie wytłumaczyć.

Napisano

Durnykot ma rację. W moim przypadku wybór będzie między Fulcrumami a MAvicami.

Czy te Fulcrumy RM3 można stosować z dętką także?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...