Kudlaty01 Napisano 4 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam, chciałbym wymienić cały napęd na następny sezon. Myślałem by wstawić całą grupę np:Shimano SLX(nie chce za bardzo mieszać). Tylko w gruncie rzeczy nie wiem jaką grupę wybrać aktualnie jeżdżę na deore(tył) a reszta to niszowy sprzęt (rower kosztował 1500zł, 2 lata temu)... I teraz zwracam się do was z pytaniem czy SLX reprezentuje dobry poziom czy może dopłacać wyżej??... Następne pytanie to czy manetki od hamulców i przerzutek oddzielnie kupować czy kupować dual control??co jest wydajniejsze, i bardziej opłacalne?? http://www.cyklotur.com/x_C_Dz__PDNAZ2_czesci_naped_przerzutki_tylne_MTB_trekking__LL_10.html Dzisiaj widząc przeceny pomyślałem o Deore XT RD-M772 bądz XTR RD_M971... Nie chce sprzętu z najwyższej półki lecz taki lekko powyżej średniej, myślę że 1300zł max mogę wydać na cały napęd. Tzn: przerzutka tył i przód,łańcuch,kaseta,manetki,korba i suport. Chyba o niczym nie zapomniałem Prosił bym o szczegółowo dobrano sprzęt z wytłumaczeniem dlaczego tak:P Zapomniałem dodać-napęd 3x9 chyba nie ma sensu brać 2/3x10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 4 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Dla mnie śmieszne jest pakowanie w napęd do roweru takie same pieniądze jakie sam rower kosztował, co innego gdyby był to jakiś inny rower dużo droższy i bardziej profesjonalny to wtedy tak. Ja bym ci polecił Shimano SLX i będzie na pewno wystarczające. A jeśli chodzi i manetki to sprawdzą się oddzielne a nie koniecznie dual control. Idiotyzmem wg mnie będzie do takiego roweru kupić napęd full XT/XTR bo za takie pieniądze jak piszesz rower na pewno nie jest profesjonalny i z pewnością nie potrzeba ci komponentów z najwyższej półki. SLX będzie najlepszym wyborem bo to jest osprzęt stawiany zaraz przed XT i jest bardzo do niego porównywalny oprócz wagi o którą podejrzewam że nie dbasz. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 4 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Po pierwsze się dobrze zastanów czy warto kupować napęd warty tyle co cały twój rower. Może lepiej kupić rower w lepszej konfiguracji (teraz są naprawde duże przeceny). Wg mnie w pierwszej kolejności powinieneś zainwestować w podzespoły bazowe (rama, widelec i koła). Wracając do tematu. Jeśli nie używałeś dual control i nie jesteś fanem tego rozwiązania to lepiej kup manetki i klamki osobno chociażby ze względu na możliwość póżniejszej wymiany jednej z części zamiast całego kompletu (względy ekonomiczne). Wydajność to cecha np rolki papieru toaletowego albo butelki z płynem do mycia naczyć więc pominę tą kwestię. Jeśli naprawdę upierasz się przy zakupie nowego napędu to proponuję korba SLX + przerzutka tył XT + kaseta XT (ewentualnie SLX 11-28 jeśli nie jeździsz po górach) + łańcuch XTR + reszta Deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Ziemian pół roweru wymieniam zostaje tylko rama bo jest bardzo wygodna, gdyby nie ona kupował bym nowy rower... O wagę dbam ale nie o parę gram;] Dzięki za odpowiedz,pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Wdzięczny bym był za więcej opinii... Uraz XT z jakiego rocznika?? Jeżdżę po pagórkach tak do 850m +/- ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 XT z jakiego rocznika?? Ja bym kupił 9 rzędowy napęd bo jest tańszy i w niczym nie ustępuje wariantowi 3x10 ale wybór należy do Ciebie. Swoją drogą jeśli planujesz startować w zawodach XC to zastanów się nad korbą z 2 blatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.