Skocz do zawartości

[tarcza] 185 czy 203 do FOX-a 32 z osią 9mm

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie założoną tarczę 185 i hamulec Avid Elixir R. Amortyzator to FOX 32 Talas RLC (100-140) ze zwykłą ośką 9mm. W szpejach rowerowych leży mi tarcza 203 i adapter, więc nie muszę niczego dokupować. Jak myślicie, jest sens wymieniać na większą tarczę, biorąc pod uwagę że amor ma zwykłą ośkę? To nie jest wiotki amortyzator, bo porównywałem go z Nixonem 160mm oś hex 20mm i sztywność na skręcanie jest taka sama.

Witam,

ja obecnie jezdze na Giancie XTC (typowa crossowka) i juz dlugo smigam na tarczach 203mm. Wczesniej jezdzilem na 180, lecz nie mialy takiego 'jadu'. Tak naprawde wszystko zalezy od Ciebie i stylu jakimjezdzisz. Ja smigam ostro, lubie przeciazenia jak hamuje na granicy przyczepnosci przedniego kola i mi to odpowiada. Dodatkowym atutem jest wieksza modulacja no i nie przegrzewanie sie tarczy :)

A wlasnie tarcza wspolpracuje z Avidem Juicy Seven i Bomberem mx coil B)

Natomiast z tylu nie polecam wiekszych niz 160mm, za ostre i dra opone (mowa o crossowce :P ).

Pozdrawiam.

Hm troszkę dziwne, że 185tki nie są dość jadowite; może zależy to od stopnia oporu by puścić się bez hamplowania :)

W pracy mam dwóch użytkowników r'ek i żaden z nich nie narzeka na brak mocy; obaj zdecydowanie niepieszczotliwie traktują swoje dwa kółka, styl jazdy daleki jest od lajtowego.

Sprawdzić można tylko na jakimś długim zjeździe. Wcześniej całość trzeba trochę dotrzeć.

Robiłem dzisiaj dość długi zjazd w Bieszczadach i mocy mu nie brakowało. Trochę "puchła" klamka od przedniego. Odpuszczenie i ponowne hamowanie to klamka wraca do normy. Nie jest to uciążliwe. Klamka nie puchnie jakoś bardzo, po prostu czuć różnicę pomiędzy przednią a tylną. Ciekawe czy z tarczą 203 było by jakoś znacząco lepiej. Pewnie wymienię ją i jeżeli pogoda dopisze to przetestuję hebel na jakimś długim zjeździe. Wcześniej używałem hamulca Juicy7 z tarczami 203/185 i nie pamiętam żeby klamka "puchła", no ale to trochę inny hebel.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...