Miras Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 witam.mam takie pytanie odnośnie zmiany kasety,bo mam krossa hexagona v3 i z tyłu jest 7rz kaseta i chce zmienić na 8.i tu jest pytanie czy 8 wejdzie?? i czy nie będzie PROBLEMÓW ??bo kolega mówił mi że im jest większa kaseta to wtedy jest inny układ szprych z jednej str i ósemka może mi nie pasować??Pozdro
Mod Team safian Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Niech kolega wytłumaczy o co dokładnie chodzi Całkowita szerokość jest identyczna, różnią się jedynie odległościami między koronkami, dlatego przykładowo łańcuch 7rz może nie działać poprawnie z kasetą 9rz. Wsadzaj 8rz, a nawet 9rz, wszystko będzie pasowało.
Mod Team Puklus Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 bo mam krossa hexagona v3 i z tyłu jest 7rz kaseta... Wnioskując po modelu i 7 rzędach masz wolnobieg nie kasetę i przejście na kasete bedzie bardziej skomplikowane. Trzeba wymieniać piastę lub cało koło inaczej sie nie da. Jak juz wymienisz koło/piastę możesz spokojnie zakładać 8 rzędów a nawet i 9.
Klosiu Napisano 4 Listopada 2010 Napisano 4 Listopada 2010 BTW, na bebenek przeznaczony pod kasete 7s nie wejdzie kaseta 8 czy 9 rzedowa. Kaseta 7s jest wezsza od kasety 8/9s. Na bebenek 8/9s da sie za to zalozyc kasete 7s, ale ze specjalna podkladka dystansowa.
Mod Team safian Napisano 4 Listopada 2010 Mod Team Napisano 4 Listopada 2010 BTW, na bebenek przeznaczony pod kasete 7s nie wejdzie kaseta 8 czy 9 rzedowa. Kaseta 7s jest wezsza od kasety 8/9s. Na bebenek 8/9s da sie za to zalozyc kasete 7s, ale ze specjalna podkladka dystansowa. Jeżeli faktycznie tak jest to przepraszam za wprowadzanie w błąd
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2010 Mod Team Napisano 4 Listopada 2010 BTW, na bebenek przeznaczony pod kasete 7s nie wejdzie kaseta 8 czy 9 rzedowa. Kaseta 7s jest wezsza od kasety 8/9s. Na bebenek 8/9s da sie za to zalozyc kasete 7s, ale ze specjalna podkladka dystansowa. Nie koniecznie ja np na początku przygody mając jedynie bębenek 7 rzędowy i kasetę 9 rzędową poskładałem to tak ze dzialalo Proste z kasety wyrzuciłem koronkę 11t dałem podkładkę i zakręciłem. Tak zrobilem chyba ponad 1kkm.
Miras Napisano 4 Listopada 2010 Autor Napisano 4 Listopada 2010 bębenek to jest to co się przykręca całą kasete do piasty??(dopiero zaczynam przygode z rowerami i nie wiem niektórych żeczy:)) chciałem kupić ta kasete...http://allegro.pl/kaseta-shimano-hg-40-8s-11-32-i1304821995.html
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2010 Mod Team Napisano 4 Listopada 2010 Bo musisz wiedzieć ze w tanich sprzetach jak np hexagon niższej półki stosowany jest wolnobieg. Wolnobieg w odróżnieniu od kasety sie nakręca na piaste, kasetę zaś sie zakłada i przykreca tzw. lockringiem. przykładowy WOLNOBIEG przykłądowa KASETA Jak widac róznią sie budowa jak i nazwą kaseta w przypadku shimano to GH - "model kasety" a wolnobieg MF - "model wlonobiegu" Róznic jest oczywiście wiecej. Proponuję przeczytać TO powinno to rozjaśnić sprawę
Miras Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 aha dzięki Puklus. to chyba sobie daróje te 8rz bo miałem akurat kase na kasete a tak to musiałbym wymienić też piaste bo nie znalazłem wolnobiegu 8rz 11-30z.. Bo ja często jeżdze po górach i te 28z na jedynce to troche mało i chciałem dlatego 8rz z jedynką 30z. to chyba kupie ten wolnobieg http://allegro.pl/wolnobieg-7v-shimano-14-34z-megarange-gratis-klucz-i1297221271.html Pozdro
Mod Team Puklus Napisano 5 Listopada 2010 Mod Team Napisano 5 Listopada 2010 Wolnobiegów 8 rzędowych nie ma i nic w tym dziwnego bo przy 7 sie oski lubią giąć na potege a co dopiero przy 8. Co prawda widzialem 8 rzędowe kiedys ale to bardzo rzadkie, podobnie jak wolnobieg zaczynający sie od 11t. Gięcie osiek wynika z różnic w budowie o ktorych juz na pewno czytałeś a jak nie to na forum to było juz wielokrotnie. Ogólnie polecał bym ci przejść na kasete bo jest mniej awaryjna i zazwyczaj bardziej zywotna no ale jest to czasem juz konkretny wydatek.
Mod Team mrmorty Napisano 6 Listopada 2010 Mod Team Napisano 6 Listopada 2010 Wolnobiegów 8 rzędowych nie ma i nic w tym dziwnego bo przy 7 sie oski lubią giąć na potege a co dopiero przy 8. Co prawda widzialem 8 rzędowe kiedys ale to bardzo rzadkie, podobnie jak wolnobieg zaczynający sie od 11t. Gięcie osiek wynika z różnic w budowie o ktorych juz na pewno czytałeś a jak nie to na forum to było juz wielokrotnie. Ogólnie polecał bym ci przejść na kasete bo jest mniej awaryjna i zazwyczaj bardziej zywotna no ale jest to czasem juz konkretny wydatek. Jak to nie ma panie?! Prześlę Ci zdjęcie tego dziadostwa(8rz wolnobieg)którego nijak nie mogę zdjąc - wisi sobie koło jako suwenir :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.