Mod Team durnykot Napisano 21 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Rulez, Twój cytat dotyczy ramy model 2010. I nie jest napisane czy waga obejmuje stery, hak, podkładki i obejmę ( z doświadczenia wiem,że nie obejmuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Jest napisane "waga ramy" nic tam nie ma o podkładkach i sterach, i nie trzeba doświadczenia żeby domyślić się , że to waga samej ramy w rozmiarze 19", co nie zmienia faktu, że przy tej cenie to nie najgorszy wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 kilka informacji na temat modelu 2011 znajdziecie tutaj, a tutaj mały opis z katalogu 2011 który dostałem na płytce: "Rama MTB. Wykonana ze stopu aluminium 6069-T6. Górna i dolna rura ramy potrójnie cieniowane. Rura podsiodłowa o śred. wew. 31,6 mm i śred. zewn. 34,9 mm. Mufa sterowa przystosowana do widelców 1,5”. W zestawie stery zintegrowane FSA Orbit C-40 1,5”x1-1/8” (ahead), 1 podkładka karbonowa stożkowa, 4 podkładki dystansowe na trzon widelca oraz obejma podsiodłowa z zaciskiem. Waga ramy: 1,65 kg (19”)." I najważniejsze- cena- 949zł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 czyli widzę ze jakaś nowa alternatywa dochodzi ten Egoist wcale nie jest taki zły, szczególnie, że można 200zl zaoszczędzić z budżetu aczkolwiek czekam dalej na jakąś ciekawą opcję, która mnie przekona bezgranicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Dla porównania- Duratec Sonix waży 1330 gram ( zakładam,że waga dotyczy najmniejszego rozmiaru bez dodatków). Ale jest odrobinę droższy. Mwegrzyn- dla mnie najważniejsze jest utrzymanie sztywności niezależnie od rozmiaru i wagi. Tak waży 1330 przy rozmiarze 15,7" , zakładając że dane katalogowe pokryją się z rzeczywistością. Zaryzykuję stwierdzenie że przy rozmiarze 18'1" rama będzie cięższa o 150-200 gr, i gdyby tak było ro ważyła by około 1500-1520 gram. Przy cenie ramy 759 Euro ( odrobinę droższa ) sprawia że jest produktem drogim . Chyba że jest jakaś oferta niższa . Trudno jest wykonać dobrą ramę w rozmiarze 18 cali z aluminium przy wadze 1500 gram i nie wysokiej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Zaryzykuję stwierdzenie że przy rozmiarze 18'1" rama będzie cięższa o 150-200 gr Nie wiem na jakiej podstawie , różnica nie będzie większa niż 60/80 gram . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lostek Napisano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 A co powiecie na używkę Whistle Tonkawa W2X? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sheva87 Napisano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Sam stoję przed dylematem wyboru ramy w takich pieniądzach i też dorzucę od siebie inne propozycje. Mianowicie może jakiś lapierre? http://allegro.pl/lapierre-pro-race-200-nowa-rama-mtb-18-cali-i1347597740.html http://allegro.pl/lapierre-pro-race-300-nowa-rama-mtb-18-cali-i1354991817.html Co mozecie o tych ramach powidziec? Ewentualnie jeszcze cube bo nie wiem czy był. http://allegro.pl/rama-cube-reaction-black-anodized-18-nowa-i1344332099.html Jak te ramki maja się do XTC, Scale badz ewentualnie Treka 8500? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swierzak1 Napisano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 No to ja także podepnę się po temat z swoim dylematem. Waham się pomiędzy: - Giant XTC - Boplight Marathon Team - Corratec Super Bow World Cup Z jednej strony sprawdzony i niezawodny XTC, z drugiej bardzo lekki Boplight a z trzeciej bardzo sztywny i zwrotny Super Bow. Liczę na fachową odpowiedź i pomoc z waszej strony. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Te ramy mają różną geometrię, będzie się na nich całkiem inaczej jeździło, więc odpowie jest jedna , sam sobie wybierz taki który będzie odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Geometria to jedno a drugie to sztywność i waga podanych ram. Z Boplightem nie miałem styczności ale superbow jest wyraźnie sztywniejszy niż xtc co nie znaczy ze jeździ sie na nim przyjemniej. Czuć ze to totalna "decha" nie do złamania, ale to xtc lepiej tłumi nierówności i pomimo sportowej geometrii daje frajde z jazdy. Z moim już sie pogodziłem, ale dopiero po zmianie mostka i przekreceniu na - i zastosowaniu sztycy bez ofsetu - siłowa jazda na tej ramie to pomyłka i dopiero mocno pochylona pozycja pozwala na... komfortową jazdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lostek Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 No to ja także podepnę się po temat z swoim dylematem. Waham się pomiędzy: - Giant XTC - Boplight Marathon Team - Corratec Super Bow World Cup Z jednej strony sprawdzony i niezawodny XTC, z drugiej bardzo lekki Boplight a z trzeciej bardzo sztywny i zwrotny Super Bow. Liczę na fachową odpowiedź i pomoc z waszej strony. Pozdro Co do Corrateca, kolega ma i co mogę o nim powiedzieć: + bardzo sztywny + super na podjazdy + wygląd, jak wygląda każdy widzi, zintegrowana sztyca, do tego taka rura górna, choć mi osobiście nie podobają się rurki, wszystkie takie okrągłe:D - mało zwrotny wbrew temu co piszesz, kolega się władował w drzewo na krętym singletracku w czasie gdy ja na luzie pokonywałem zakręty i to bynajmniej nie wina umiejętności Nie wiem czy to atut czy minus w każdym razie bardzo krótka rura górna, gdy jedziesz to głowę masz za kierownicą Co do wagi raczej przeciętna w tej cenie, bo jest zintegrowana sztyca w końcu Osobiście wolałbym jednak w tej cenie Gianta XTC Z Boplightem bym nie ryzykował, przy tej wadze będzie raczej mało sztywny, w ogóle to mostek Boplighta jest bardzo mało sztywny A miał ktoś do czynienia z Whistle Tonkawa? Może ktoś coś o nim powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Tak jak patrzę na całokształt to chyba celowałbym pomiędzy Giantem XTC, a Scottem Scale 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 A może Trek 8500'? Też całkiem niezła ramka, jeździłem i byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Też fajna ale kosztuje 1799 pln - przynajmniej w ssc a szkoda tracić "wieczystą" gwarancje kupujac rame z rozbiórki czy tez innego zródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Też fajna ale kosztuje 1799 pln - przynajmniej w ssc a szkoda tracić "wieczystą" gwarancje kupujac rame z rozbiórki czy tez innego zródła. Kiedyś chciałem kupić i jak w sklepie zagadałem to 10% zniżki udało mi się wywalczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sheva87 Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 No a jakby ją porównać do Scale'a pod względem sztywności i zaawansowania technologicznego to co ostatecznie byłoby lepszym wyborem. I jak to jest z tymi ramami lapierre o które pytałem wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Scale waży ok 1700 g. w emce, górna rura jest dużo krótsza ( ma 580 ) ale ma tez niską głowkę. Co do wykonania - spawów brak, jedynie na widełkach są widoczne i robi to faktycznie wrażenie, malowanie kwestia gustu - moim zdaniem 70 jest najładniejsza. W tym teście http://download.bikeboard.pl/pdf/aluminium_xc.pdf masz opis ram, wrażeń z jazdy, sztywości itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Takie coś: http://www.bikekatal...kfire.Hydro.XT/ W Twomarku za ok.1400,-zł. Niektórzy porównują do Treka 8500, nie testowałem ale miałem w ręce. Robi wrażenie. Gdyby zmienić malowanie można pomylić z Trekiem. W Colexie w Poznaniu ok.1500,-zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 odnośnie ramy Sikorski, znalazłem recenzje http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=3810 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 na 2. stronie już jest ta recenzja znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/okaz-grand-canyon-al-new-f8-rozmiar-18-5-i1346357881.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 na 2. stronie już jest ta recenzja znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/ok...1346357881.html Polecam wejść na stronkę Canyona na dział outlet naprawdę jest spory wybór wyprzedarzowych ram tyle że niestety w nietypowych rozmiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 7 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 senjiro, tylko, że żadna rama nie mieści się w kategorii cenowej 1500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Kolega Goldbloom ujeżdżał takiego Centuriona więc mógłby ewentualnie skrobnąć co nieco. :-) na 2. stronie już jest ta recenzja znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/ok...1346357881.html Chciałem już wcześniej zaproponować jednakże ciężko dostać tą ramę, no i cena jest dość NIEADEKWATNA do oferowanych korzyści z Jej zakupu. Sam jestem posiadaczem ramy Canyon AL F8, nabyłem nową za 850zł. ;-) Niestety nie jeździłem jeszcze i nie wiele mogę napisać na temat trwałości, sztywności etc. ;-) Czytałem na zagramanicznych forach pozytywne opinie więc polecę na fali optymizmu w nowy sezon na owym sprzęcie. Rama ma kilka nietypowych rozwiązań, główka ramy tapered (dół 1.5 cal, góra standard 1 1/8 cal), linki przerzutek prowadzone ramie, przerzutka e-type, tylko pod DSC, tylny adapter hamulca PM, no i na koniec wspomnę o tylnych widłach które poprzez swoją nieproporcjonalność mają podobno zapewnić lepsze tłumienie drgań (dolna rura masywna , górne rachityczne dość) - system VCLS. Mój egzemplarz w rozmiarze 16.5 cala (41cm) wraz ze sterami Acros AiX-03 (standardowe w tych rowerach/ramach) waży +/- 1554g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Czyli lżej ( M 1510 gr.) i taniej ( 1,2k ) chyba już się nie da: http://allegro.pl/rama-xtc-fr-rozmiar-m-srebrna-20-okazja-i1349070923.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.