Skocz do zawartości

[rama] lekka do XC do 1500zl

Adish

Rekomendowane odpowiedzi

Zwiększenie skoku amora wcale nie znaczy, że rower automatycznie nie będzie nerwowo reagował.

Co do zmiany amora , 20 mm wysokości daje około 1* zmiany kątów, ( najniższa tabela podaje kąty przy wysokości amora 500/480 mm)

http://www.bikediscount.com/big/GeometriedatenLiteville2010.jpg

Pomijam,że nie tylko kąt główki ma wpływ na "kijowatosć" Poisona. Ale napisz mi ,jak chłopu na miedzy, jak wyliczyłeś te 69,75 stopnia? Z ciekawości choćby. Załóż,że nie wiem.

Wszystko juz napisałRulez :mellow: a żeby nie robić OT, znalazłem taką ramę http://allegro.pl/rdr-team-pro-scandium-easton-1248-gram-nowa-i1309718905.html (rozmiar tylko trochę mały), ale jest bardzo lekka

• Mod Team

Wg tego ,co Rulez zamieścił wychodzi,że różnica 20 mm wysokosci amorka daje zmianę 0,5 stopnia w kącie główki i rury podsiodłowej ( więc osiągniemy kąty 70,5/73,5 - dla porównanie Giant XTC 70/73 - abstrahujac od długości , bo o tym nie było ). Tyle OT.

Jeszcze jedna propozycja

No Saint

http://lemonbike.eu/product_info.php?products_id=1179

To co napisał Rulez świadczy, że zmiana wysokości o 20 mm zmienia kąt o 1 stopień a nie o 0,5 :) , warto by uważnie czytać.

I radzę nie porównywać dwóch tabelek dla skoku 140 oraz 120 mm (bo to s różne konstrukcje) , tylko uważnie spojrzeć w tabelkę dla ramy o skoku 120 mm gdzie podany jest kąt dla amora 500 mm oraz 480 mm (w tej samej ramie) :)

Żadne nerwy :D

Polecam tylko uważnie czytać :)

Ponadto sama zmiana amora może nie załatwić sprawy, bo wyjdzie na to, że rower będzie łatwo wybijany z kierunku jazdy przez byle muldę/nierówność a przy okazji będzie słabiej reagował na skręt kierownicą :D

• Mod Team

Ile ramy Superiora (model XP920, XP930 = jakie są różnice między nimi?) ważą w rozmiarze 19", celuje coś w okolice 1600g? Ważył ktoś?

Znalazłem już masę, dla rozmiaru 16,5" rama waży 1552, czyli średni wynik, jak na to 1500zł

• 2 tygodnie później...

Za 1500 nic lepszego i lżejszego niż XTC nie kupisz, no chyba że ma być używana. Co do XTC i Scale to stałem przed podobnym dylematem ( 180 wzrostu 83 noga ) i okazało się że Scale ma w emce 44 cm rure podsiodłową i sztyce miałem wyciągnietą lekko ponad ogranicznik ( i jednak z 580 górna wydaje sie króciótka ), natomiast elka wydaje sie juz olbrzymia i przy przekroku tez juz robiło sie nieciekawie. Model 70 ( czarno- żółte malowanie ) znalazłem za 2600 czyli po sprzedaży gratów rama wyszłaby w okolicach 1,2 k. No i kwestia wagi - katalogowe 1590 dotyczy najmniejszej ramy co zmienia postrzeganie słowa "lekka" - w elce waży ok 1750. Natomiast XTC w emce ma 18" rurę podsiodłową i długośc górnej o 5 mm mniej niż L w La Scali czyli 595 co jak dla mnie jest ideałem, a waży tylko 1510. Tym samym jutro odbieram "zimówkę" XTC w rozmiarze M. Nie wspomniałem o malowaniu - jak dla mnie stalowo/srebrna xtc jest po prostu śliczna. Pozdrawiam

przyznam że mi trochę żal tyłek ściska bo mam Instincta z 2009, którego kupiłem w tym roku jako model wyprzedażowy.

A jak na targach rowerowych popukałem w nowego Egoista 2011, to wydobył się z niego "puszkowy" dźwięk jak z mojego Treka 8500 z przed kilku lat:)

W cenie 1000zł na pewno będzie to bardzo fajna rama i do tego z 5 letnią gwarancja

• Mod Team

Pod warunkiem,że Velo będzie ją sprzedawało po cenie jaka widnieje na stronie Authora- po kursie z 19.11 wychodzi 900 pln. Ale przeraża mnie podana przez Authora waga - 1,74 kg. Rama 2010 w rozmiarze 19 waży 1,55 kg ( za stroną Velo). Jeśli tak będzie w praktyce to postępu nie widzę.

W cenie 1000zł na pewno będzie to bardzo fajna rama i

Czy będzie to fajna rama to się okaże, potencjalnie jest taka możliwość, jeśli nie spartaczą czegoś w procesie produkcji, ponieważ przestrzeganie reżimów technologicznych jest najważniejsze dla uzyskania właściwego efektu :D

Rulez nie wypowiedział negatywnej opinii o Authorze.

Czy jest na sali lekarz ?

O co Ci chodzi ?, nie zauważyłem, żebym totalnie krytykował tą markę :)

Ale co to znaczy za dużo ?

Ile według ciebie powinna ważyć dobra rama aluminiowa ?

Większość ram aluminiowych wysokiej klasy w rozmiarze 18 cali ważyć będzie miedzy 1600-1700 gr.

Poza tym waga nie jest najważniejsza , ważniejsze jest utrzymanie sztywności ramy przy wadze około 1600 gr.

• Mod Team

Przede wszystkim nie wiemy , którego rozmiaru dotyczy waga podawana przez Authora. Jeśli przyjąć ,że Author zrobił jak wielu innych producentów i podał wagę dla najmniejszego rozmiaru- to waga jest nieciekawa nawet po odjęciu sterów, haku , obejmy i podkładek ( wyjdzie jakieś 1,55 kg w najmniejszym rozmiarze ).

Aczkolwiek jeśli Velo będzie tą ramę sprzedawało po zbliżonej do czeskiej cenie- to może być bardzo ciekawą ofertą.

Dla porównania- Duratec Sonix waży 1330 gram ( zakładam,że waga dotyczy najmniejszego rozmiaru bez dodatków). Ale jest odrobinę droższy.

Mwegrzyn- dla mnie najważniejsze jest utrzymanie sztywności niezależnie od rozmiaru i wagi.

Przede wszystkim nie wiemy , którego rozmiaru dotyczy waga podawana przez Authora.

Jak to nie wiemy ?

Wchodzimy na stronę Velo i czytamy :

Egoist

Rama MTB. Wykonana ze stopu aluminium 6066-T6 pod nazwą R6. Górna i dolna rura ramy potrójnie cieniowane. Rura podsiodłowa o śred. wew. 31,6 mm i śred. zewn. 34,9 mm. W zestawie stery zintegrowane Ritchey Zero Logic Integ Pro 1-1/8" (ahead), 5 podkładek dystansowych na trzon widelca oraz obejma podsiodłowa z zaciskiem. Waga ramy: 1,55 kg (19"). Kolor: biała.

Jeśli zgadza się z rzeczywistością, to niezły wynik.

Jednak ja zdecydowanie poczekał bym na Egoista 2011 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...