Skocz do zawartości

[3000] Maratończyk o wysokich wymaganiach

Asoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich serdecznie.

Jeżdżę na rowerze od kilku lat, sporo także o nich czytam (m.in. na forum). Przyszedł moment wymiany roweru na jakiś nowy. Moje wymagania są dość wysokie jak na kwotę, którą dysponuję. Mianowicie:

- Rower ma mieć geometrię dobrą do jazdy w maratonach (głównie myślę o serii Bike Maraton)

- Przerzutki Srama (na Shimano już więcej nie spojrzę, miałem okazję testować SLX, XT oraz X7 i SRAM wypadł najlepiej), najlepiej napęd 2x10, jak się nie da to 3x9 też przeżyję

- Porządne tarczówki, mają zatrzymać 85kg żywej masy

- Amortyzator powietrzem pędzony

- Rama nie musi być jakiejś super jakości

Mam nadzieję, że ktoś udzieli mi pomocy ponieważ wertuję internet od tygodnia i nie umiem znaleźć nic co by mi odpowiadało.

Pozdrawiam, Marek

PS. Może lepiej składać? Choć w tej cenie to chyba nieopłacalne

Napisano

Mysle, ze od d... strony sie do tego zabierasz. Wlasnie lepiej kupic rower na dobrej ramie z niskim osprzetem, np jakis niski Scott Scale, a potem w miare zuzywania stopniowo wymieniac osprzet, a nie kupowac slaba rame z dobrym osprzetem.

Napisano

Z tym, że ja nie bardzo chcę już upgradować rower. Myślę, że będę zmieniał części tylko tego wymagające, czyli kasetę oraz koronki w korbie. A w maratonach nie startuję aby wygrywać tylko dla przyjemności, a tych startów na przyszły rok kilka planuję.

Pozdrawiam, Marek

Napisano

Mysle, ze od d... strony sie do tego zabierasz. Wlasnie lepiej kupic rower na dobrej ramie z niskim osprzetem, np jakis niski Scott Scale, a potem w miare zuzywania stopniowo wymieniac osprzet, a nie kupowac slaba rame z dobrym osprzetem.

W pelni sie zgadzam...

Ja kupilem poczatkowo rower HT za okolo 2,5 tys na calkiem dobrej, ale nie najlepszej ramie GT Aggressor.

Z czasem powymienialem w nim sprzet z klasy deore na XT/XTR/Sram X0/X9, a kiedy wlasciwie nie bylo juz czego wymieniac zrozumialem ze mam fajny rower na sredniej ramie i zmienilem takze rame, tym razem na fulla.

Gdybym mial teraz zabierac sie za kompletowanie roweru, kupilbym rower na jak najlepszej ramie ale ze slabym osprzetem.

Napisano

Z tym że ja chcę to zrobić odwrotnie, kupić dobry sprzęt, potem kupić fulla.

Proszę o pomoc z wyborem, a nie próbę wciśnięcia mi dobrej ramy i słabego sprzętu, bo wiem czego chcę.

Osobiście nie czułem dużej różnicy (oprócz sylwetki) między A4 a Giantem XtC.

Pozdrawiam, Marek

Napisano

myślę, że Unibike Expert pasuje do twoich wymagań, nie tylko dlatego że ja go mam;)Rama to żadna rewelacja przynajmniej względem osprzętu, ale geo jest jak najbardziej sportowe

Napisano

Chciałbym napęd Srama, do tego ten amor na 120mm w Unibiku jakoś dziwnie wygląda. Chociaż jeżeli możesz to opisz wrażenia na PW.

Pozdrawiam, Marek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...