Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Marzocchi 55

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szykuje się z zamiarem zakupu amortyzatora, już od kilku miesięcy szukam amortyzatora który by mi odpowiadał.

Na początku chciałem Lyrika albo Totema które z góry wiadomo że są drogie. Niestety nie udało mi się upolować żadnej okazji na Ebay, najniższa cena to 800$ +shipping czyli wychodzi mi tyle co w polsce...

Zainteresowałem się Marzocchi, nigdy nie miałem styczności z amortyzatorami tej firmy(w przeciwieństwie do RS i Fox-a)

Wyszukałem 2 które mi odpowiadają cenowo(max.1400~1500zł) i ilością skoku(min.160mm):

http://www.bike-arena.pl/index.php?p1339,marzocchi-55-rv-160mm-2010

http://www.jensonusa.com/store/product/FK279A16-Marzocchi%2055%20Tst2%20Air%20Fork%2010.aspx?SSAID=176195

Proszę powiedzcie mi który będzie lepszy jeśli chodzi o kulturę pracy, wytrzymałość i bezawaryjność.

Amor montowany będzie do freeraidowego fulla i użytkowany zgodnie z przeznaczeniem(enduro/fr), waga 60kg.

Jak ktoś ma inne propozycje to pisac...

Pozdrawiam!

Napisano

Ten powietrzniak ma baaardzo dobrą cene - 259 dolców to chyba jedna trzecia ceny w gregiorio :)

trochę dziwi ta obniżka, czyżby znowu awaryjność?...

Ten drugi, rv, to praktycznie mamut na wymarciu: dwie sprężyny stalowe, dwa regulatory napięcia wstępnego, tłumik rv - jak za dawnych dobrych czasów. Raczej trudno go zepsuć bo nie ma czego popsuc, tak mi się przynajmniej wydaje :)

Co do rv to leży u mnie taki na strychu i czeka na koło, poczkeka jeszcze chwilę...

Nie wiem czy jest niedotarty czy tak ma - przy pierwszym ugięciu czuć lekki opór, tak jak w starszych widelcach powietrznych. RV to kawał kloca, waży 2,8 kilogama.

Ja bym zaryzykował z tym pierwszym, cena bardzo kusząca...

Napisano

A jak z pracą TST2? Ma jakieś wady? Jest lepszy od RV?

Kiedyś słyszałem że TST2 to porażka - to prawda czy nie?

Ewentualnie niech ktoś mi poda inny model 55 który jest lepszy od tych dwóch i w miarę tani, ale to już tak na marginesie, najbardziej chodzi mi o opinie o w/w. wersji.

Pozdrawiam

Napisano

:D

trochę dziwi ta obniżka, czyżby znowu awaryjność?...

rozmawiałem na targach rowerowych w sprawie mojego 44 i dostałem taka odpowiedź od gregorio, że mieli fatalny sezon sprzedażowy.

po prostu się nie sprzedają

Napisano

Nie znam klasyfikacji tłumików marzocchi.Niech wypowie się jakiś forumowy znawca.

serwis @ marzocchi.com.pl

www.airbike.pl - serwis marzocchi warszawa

Napisano

Tłumik w 55 rv to ssvf czyli ssv z regulacją, tst2 to blokada podpięta do tego samego tłumika. Ogólnie system ssv(f) nie ma opinii genialnego, lepsiejszy jest rc3 (to prawda) ale cena też jest lepsiejsza :D

Tańszy będzie 55 w lepszej wersji tylko wtedy gdy trafisz na okazję z tego samego rocznika lub na starszy model z roczników bezproblemowo "wątpliwych" :) czyli 2008/09.

Napisano

Z tych piątek już zrezygnowałem, zaciekawiłem się jednak tymi szóstkami co podałem wyżej w linku(Marzocchi 66 RC3 2010)

Moglibyście mi napisać coś o nich? Jak wypadają w porównaniu do Lyrika\Totema, czy mają jakieś wady, i jak pracują?

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...