Bartek321 Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Nigdy wcześniej nie miałem okazji wymieniać linek oraz pancerzy. Mój rower już chyba jednak wymaga takiej zmiany... Dlatego chciałem się zapytać, w jakiej kwocie, najtaniej mogę się zmieścić w kosztach wymiany? Chodzi mi o oczywiście zakup linek i pancerzy, wymieniać będę sam. Czy warto kupić coś takiego? http://allegro.pl/promocja-linka-hamulca-tylnego-pancerz-shiamno-i1296940703.html Myślę, że pora wymienić linki hamulcowe i przerzutek, także wdzięczny będę za każde wskazówki oraz ewentualne porady, gdzie i co kupić Pozdrawiam
adii22 Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Czy ja wiem... W sumie nie wiadomo jakiej jakości jest ta linka. Generalnie stosuję zasadę przy linkach i pancerzach (co nie oznacza, że musi być prawidłowa): x pancerze sprawdzonych producentów, jak accent, shimano wystarczą przy normalnej jeździe. Z wyższej półki to Gore, Aligator, Nokon, ale to drogie zabawki x linki to tylko nierdzewne. W zasadzie do hamulców (czy to V'ki czy mechaniczne tarczówki) można pokusić się o szlifowane i teflonowane. Do przerzutki tylnej wystarczy w zupełności szlifowana, przy gorszej jakości pancerzy teflonowana nie będzie złym pomysłem. Do przedniej zmieniarki wystarczy najzwyklejsza, byle szlifowana. Teflonowana do przedniej przerzutki jest.. wg. mnie niezbyt potrzebna. x O ile w pancerzykach nie jest smar (w pancerzykach shimano jest nieco smaru), można nałożyć nieco smaru. Czy to przy przeplataniu linki przez pancerzyk nałożyć odrobinkę smaru na otwór czy nawet palcami ze smaru przejechać - grunt, że suche długo nie pociągnie, nawet, jeśli na początku będzie ok. x Można pokusić się zrobienie sobie zamkniętego układu w całym rowerze (albo kupić gotowy zestaw jak Nokon czy Gore albo Aligator). Wystarczą dobre pancerzyki, koszulka termokurczliwa i takie 'przelotki', montowane przy przelotkach w ramie. Umożliwiają one dalsze prowadzenie pancerza (w tym wypadku termokurczki) w uszczelnionym układzie. x I nie mieszać linek do przerzutek z hamulcowymi. Pół biedy (o ile manetki nie zaprotestują) gdy założymy hamulcową do przerzutki. W odwrotną stronę może być nieprzyjemnie, bo przerzutkowe linki są o wiele słabsze niż hamulcowe.
Bartek321 Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 Byłem w najbliższym sklepie rowerowym - zestaw pancerzy i linek na jeden hamulec kosztuje 5zł. Czyli całkowita wymiana kosztowałaby 20zł... Ale czy warto w ogóle kupować coś w tej cenie? Czy taki zestaw coś wytrzyma?
adii22 Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 Celowałbym wyżej, bo od tego zależy praca przerzutek i hamulców. Linki Accenta + pancerzyki Shimano.. hmm.. coś takiego u siebie mam od dłuższego czasu i nie narzekam, ale za same 'okablowanie' na heblach dałem ok. 50zł. Ale było warto
gruber69 Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 adii22 jak miałby pomylić linki hamulcowe z przerzutkowymi? Przecież to są diametralnie różne końcówki linek...
Wampi Napisano 4 Listopada 2010 Napisano 4 Listopada 2010 Pancerze hamulców pełne. Tylny pancerz przypięty zipami do ramy. Pancerze przerzutek tak samo, albo inwestycja w pancerze XTRa. I pozamiatane za małe pieniądze.
adii22 Napisano 4 Listopada 2010 Napisano 4 Listopada 2010 adii22 jak miałby pomylić linki hamulcowe z przerzutkowymi? Przecież to są diametralnie różne końcówki linek... Uwierz mi, różnych ludzi spotykałem i już udało mi się spotkać taki przypadek
gruber69 Napisano 4 Listopada 2010 Napisano 4 Listopada 2010 Chciałbym zobaczyć jak ten agent to zmontował, że to działało. Są szczególne przypadki ludzi nieuzdolnionych mechanicznie w żaden sposób, ale mnie się wydawało zawsze, że klamka hamulca nie utrzyma małej końcówki od linki przerzutkowej a przy manetkach od razu widać, że coś nie gra skoro wielka końcówka wystaje.
adii22 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Sorki, pomyłka, linka przerzutkowa w hamplach Ale przełożoną linkę hamulcową przez manetkę, jakiegoś starego tourneya, widziałem.. Inna sprawa, że końcówka była nie w manetce, a poza nią, ale tak czy siak to nie działało i wyglądało komicznie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.