pablo191f Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Witam wszystkich. Mam problem z moim amortyzatorem, mianowicie zerwany (gorny) gwint mocowania PostMount. Amortyzator SR Suntour XCR. Znacie jakies skuteczne sposoby naprawy? "Sprezynki" dostepne na allegro moze i sa dobrym rozwiazaniem, ale do tego trzeba miec specjalny (niestandardowy, bo M7.3x1) gwintownik. Zestaw z gwintownikiem kosztuje w okolicach 130zl, wiec troche sporo. Rozmawialem z ojcem (slusarz z wyksztalcenia) i jedyne sensowne rozwiazanie, ktore przychodzi nam do glowy to takie, zeby rozwiercic otwor i nagwintowac go na M8, wkleic srube M8, sciac wystajaca czesc i wywiercic w niej i nagwintowac otwor M6. Co o tym sadzicie? Dodam od razu, ze gwint polecial calkiem, wiec przegwintowanie go ponownie M6, lub kleje (np Loctite) odpadaja. Moze ktos mial juz taki problem? Jezeli tak, to jak sobie poradziliscie? Dzieki wszystkim z gory i pozdrawiam!
jacekc12 Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 myślę, że nagwintowanie na większą śrubkę to jedyne rozwiązanie. Oczywiście można by było wlać tam jakiś metal, ale do tego potrzeba maszyny, która ci go podgrzeje
ugupu Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Cóż, to co mówisz to chyba jedyne wyjście z sytuacji.
pablo191f Napisano 1 Listopada 2010 Autor Napisano 1 Listopada 2010 z tego co wiem, to gorna sruba mocowania PM nie jest jakos strasznie narazona na duze obciazenia, wiec powinno to chyba wytrzymac. dodam jeszcze, ze zmieniam tarcze ze 160 na 180mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.