chickenowa Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Witam, przymierzam sie do zakupu nowego roweru gdyz chce zaczac swoja przygode z maratonami. Zdecydowalam sie na rower na ramie Giant XTC. Mialam kupic XTC 3 2011 ale postanowilam najpierw porozgladac sie za jakas uzywka i jesli znajde cos fajnego to kupie, oszczedzajac kupe forsy. Oczywiscie dalsza rozbudowa w przyszlosci jest planowana. Ostatnio przegladajac allegro natknelam sie na TEN oto rower, a TU link do aukcji. CO uwazacie o tym rowerze? Jest to XTC tyle, ze ma geometrie stworzona dla kobiety. Ja szczegolnie sie na tym nie znam wiec oprocz tego ze jest ciut krotsza nie wiem czym sie rozni od zwyklego XTC i czy przede wszystkim dobrze sie na niej jezdzi? Moze jakas wasza kolezanka, dziewczyna lub same jezdzilyscie na takiej ramie i wypowiecie sie na jej temat? Niestety przeszukalam internet i nic na jej temat nie moge znalezc. Bylabym wdzieczna za odpowiedzi.
jasskulainen Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 z tego co widzialem na maratonach to kobitki jezdza na malych meskich ramach, dla ciebie to lepiej bo podobnie jak w przypadku odziezy skrajne rozmiary mozna czesto w fajnej cenie dorwac
chickenowa Napisano 1 Listopada 2010 Autor Napisano 1 Listopada 2010 To jest rozmiar akurat dla mnie Osprzet nie jest najgorszy, pare rzeczy mozna wymienic w trakcie sezonu i sie nada... Tylko ta rama... Dlatego chcialabym uslyszec opinie jakies diewczyny ktora na czyms takim jezdzila Poza tym, mozna dorwac fajne rowerki na allegro ale wiekszosc to rozmiary 18+. Do 18nastki moglabym sie przymierzyc eewentualnie bo tych jest najwiecej, choc moze byc ciut przyduza
jasskulainen Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 18stka meska ? jest dobra na ~~180cm wzrostu
chickenowa Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 Z mych wyliczen wynikaloby ze dla mnie dobre jest 17,5'... To myslisz ze te 0,5' zrobi jakas wielka roznice?
ugupu Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 Moim zdaniem powinnaś najpierw przymierzyć się do kilku rowerków w realu a dopiero potem szukać na alledrogo lub, generalnie, w necie. Wg wyliczeń powinienem jeździć na 19" ramie a pasuje mi 18". Pamiętaj również, że rozmiar roweru to nie tylko długość rury podsiodłowej ale i innych rur również. Większa rama to nie tylko wyższa rama ale i, w większości przypadków, dłuższa rama. Może się okazać, że jeździ Ci się na niej niewygodnie. W pewnym niewielkim zakresie można dopasować do siebie rower zmianą długości i kąta mostka, zamianą kierownicy na giętą czy wreszcie przesunięciem siodła do przodu (choć nie do tego ta regulacja służy), ale rower nadal będzie niewygodny. Tak jak z butami. Jak nosisz rozmiar 36, but w rozmiarze 37 będzie niewygodny.
chickenowa Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 Pojde do sklepu z Giantami i przejade sie na XTC w roznych rozmiarach :] A potem bede szukac. Choc jak widze nikt nie jezdzil na tej ramie XTC W
ugupu Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 Ja miałem okazję przejechać się trochę na Treku WSD, czyli "damskim". Nie odczułem specjalnej różnicy choć nie może być to miarodajne bo dystans był krótki-ot parę kilometrów zaledwie.
kubek20 Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 Ja także twierdzę że powinnaś się przejechać na różnych roweruch-nie tylko na XTC. Ja powinienem mieć ramę 19,5", taką też mam i źle mi się na niej jeździ z kolei na authorze vision w rozmiarze 19" jezdzi mi się dużo lepiej
OldXCRider Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Czesc Chickenowa, na XTC W nie jezdzilem, lecz od 3 lat smigam na XTC. Rama jest swietna i mimo ze mam 178 cm wzrostu jezdze na S-ce (podobno jest to 16,5" ). Jest rewalacyjna, zwrotna, swietnie skalada sie na niej w zakrety Ogolnie na poczatku bylem przerazony jej zwrotnoscia, a teraz nie wyobrazam sobie mniej zwrotnego sprzetu. Od nastepnego sezony mam zamiar zaczac scigac sie w maratonach i uwazam ze geometria jest optymalna. Rama jest w miare lekka jak na cene ktora trzeba za nia zaplacic. Rama jest masywna i wytrzymala, poniewaz na XTC tez czesciowo uprawiam turystyke i z zaladowanym tylem na szybkich lukach (ok. 50-65km/h) rama jest bardzo sztywna. Pozdrawiam. PS Kolorek ramy modny mietowy, bedzie pasowal do koloru paznokci
Mod Team Pixon Napisano 5 Listopada 2010 Mod Team Napisano 5 Listopada 2010 PS Kolorek ramy modny mietowy, bedzie pasowal do koloru paznokci *dopisek: u stóp Czy ktoś znalazł geometrię tej ramy/roweru? Dzięki temu można by było porównać ją z męskim XTC.
chickenowa Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 *dopisek: u stóp Czy ktoś znalazł geometrię tej ramy/roweru? Dzięki temu można by było porównać ją z męskim XTC. Ciezko znalezc jakiekolwiek informacje na temat tej ramy Wlasnie znalazlam takie oto XTC dla kobiet. Idac zmienily nazwe Rower Arete
chickenowa Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Napisano 21 Stycznia 2011 Witam Panow i Panie, stoje przed ciezkim wyborem roweru pode mnie na maratony. Ow Giant, o ktorego sie pytalam pare miesiecy temu caly czas stoi na allegro Teraz mam dylemat bo serce podpowiada mi gianta ale na horyzancie pojawil sie nowy kandydat na moj wymarzony rower... Jest nim: MBIKE RENEGADE 0.6 2010r - http://allegro.pl/mbike-renegade-0-6-2010r-gratisy-warszawa-i1410222159.html takze mamy ciezki pojedynek: Giant XTC W (chce go kupic za 1800zl ale na pewno Pan mi zejdzie do 1900zl) vs MBIKE RENEGADE 0.6 2010r (1700zl) Co Wy byscie wybrali?
sivydym Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 Nie napisałaś - chyba - ile masz wzrostu, bo to ułatwiłoby lekko dobór ramy, długość nogi też pomoże... Mbike ma górną rure 580 i główkę 120 , Giant ma w damskiej 18" 570 i odpowiednio 140 - od razu widać jaką da to sylwetkę i który rower bedzie na maratony a który "po bułki". 0.6 to rocznik 2010, XTC to 2006 - wybór należy do Ciebie.
Mod Team Pixon Napisano 22 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2011 @sivydym,mógłbyś podać linka do geometrii gianta xtc w
sivydym Napisano 22 Stycznia 2011 Napisano 22 Stycznia 2011 Jakiś konkretny rocznik czy też model, bo mam tylko katalogi w pdf po kilkdziesiąt mb i lekkie róznice np w bazie kół są. Powycinałem od 2008. A to link do tego z aukcji: http://www.devercycles.co.uk/dever-a-bike-2006.asp?pid=MBGNTXTC01406
chickenowa Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Napisano 22 Stycznia 2011 Jakiś konkretny rocznik czy też model, bo mam tylko katalogi w pdf po kilkdziesiąt mb i lekkie róznice np w bazie kół są. Powycinałem od 2008. A to link do tego z aukcji: http://www.devercycles.co.uk/dever-a-bike-2006.asp?pid=MBGNTXTC01406 Mam 168cm I metlik w glowie po Waszych postach Mam 168cm I metlik w glowie po Waszych postach Za giantem przemawia do mnie: marka (mam gianta i jestem bardzo zadowolona) oraz hamulce tarczowe, ktorym niestraszne sa lekko skrzywione kola (to mnie wkurza w vbrakeach, ze gdzies na kamieniach skrzywi mi sie kolo i moge sobie pomarzyc o normalnej jezdzie) Za Mbikiem: waga i bardziej sportowa geometria... Giant kosztuje 1850zl(uzgodnilam tak ze sprzedawca), Mbike 1800 Gianta ma niby 3/4 lata ale przejechane 200km, i niemalze zerowe slady uzytkowania Mbike 400 km ale jest jeszcze na gwarancji
Mod Team Pixon Napisano 22 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2011 @sivydym,chce geometrię konkretnie tego modelu, ten link który dałeś był mi znany, ale tam nie ma geo . Te 3 załączone pliki są bezużyteczne nie wiedząc co znaczy wymiar A, B, C
spootnick Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Chickenowa byłaś w sklepach tak jak radził ugupu? Według mnie powinnaś najpierw ustalić jaką długość ramy potrzebujesz bo to kluczowa kwestia. Te które podałaś mogą być za długie. Przykładowo Włoszczowska jeździ na Scale w rozmiarze S który ma górną rurę 555mm. Jak nie planujesz od razu startować w ciężkich górskich maratonach to może warto na tym rowerze co masz teraz. Zbierzesz doświadczenia i może będziesz bardziej wiedzieć co kupić.
chickenowa Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Napisano 23 Stycznia 2011 To raczje niemozliwe... Moj nie ma amortyzatora, i praktycznie wszytsko w nim jest do wymiany... Nie bylam w sklepie... Moze sie przejde w czwartek do salonu Gianta... Tylko raczej ramy XTC W nie znajde... J atak mysle, zeby kupic tego Gianta... a jakbym po jakims czasie stwierdzila ze sie zle na nim jezdzi to wtedy zmienei sama rame... (latwiej mi bedzie XTC sprzedac)
Rulez Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Nie, no słusznie, kup żeby sprzedać i przetestuj, może inni nie będą musieli uczyć się na własnych błędach.
spootnick Napisano 23 Stycznia 2011 Napisano 23 Stycznia 2011 Mi się ten Giant podoba, tylko ewentualny problem z długością. Według mnie jest beznadziejnie jak nie można dać bezpiecznie tyłka za siodło. Górna rura jest tak długa jak w Arete rozmiar M? Upewniłbym się jaka jest dokładnie i w jakimś sklepie przymierzył się (sprawdził czy nie zahaczam o siodło próbując na nie wrócić) do przynajmniej tak długiego roweru z siodłem ustawionym na odpowiednią wysokość według jednoznacznej metody jak LeMond. Jeśli będzie ok to bym śmiało kupował tego XTC W.
chickenowa Napisano 6 Lutego 2011 Autor Napisano 6 Lutego 2011 No i jest! dziekuje Pixonowi za jego towarzystwo w wycieczce do Krakowa po ten rowerek Swietnie bylo! Jak tylko skonczy sie sesja bede smigac na moich nowych 2-kolach Jest na mnie dobry.. Nie jest za duzy... A jego stan- jak ze sklepu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.