komar93 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Witam myślę nad wymianą amortyzatora do AFFIX FX3 z go sport za 1000zł. Jest sens wymieniać? To co mam teraz to jakaś atrapa, myślę nad amortyzatorem do 300zł. Jeżdżę amatorsko po mieście 50% i w lesie 50% nic więcej. Co powinienem wiedzieć przed zakupem? Teraz wybrałbym jakiś z tych modeli ale nie wiem czy pasuje do tego modelu i czy są dobre: RST GILA PRO TnL 100mm 28,6, RST LAUNCH RA 100mm 28.6, SUNTOUR XCR LO 100mm. będą pasować?
adii22 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 XCR LO 100mm. Reszta zamula doszczędnie, a XCR jedynie odrobinkę
komar93 Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 A jeżeli miał bym do wydania 400zł to znacznie poprawi się sort amorków np jakie?
C00BA Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-da-100-mm-powietrzny-okazja-i1285756179.html http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-manetka-v-brake-wyprzedaz-i1295991235.html cus takiego.
wikrap1 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Suntour axon jest nie do zajechania. Metrowe dropy i kąpiele błotne nie robią na nim wrażenia. Mam go od roku, koledzy niektórzy od 3 lat jazdy na Świętokrzyskiej Lidze Rowerowej. Innymi słowy jak jupisz axona, to masz wszystko w d*. Raz na rok rozebrać i przeczyścić i tyle w temacie Teraz go nie widzę na allegro, ale tak, to stoi około 300zł z tego co pamiętam. Ja mam w wersji D-RL 100mm XCR działa nie najgorzej, ale jego żywotność nie jest najlepsza. RST Gila, to atrapa, jakich mało. Jak się na niej przejechałem, to myślałem, że na sztywnym jadę Jak sie go aleje olejem, to chodzi lepiej, ale i tak jest słaby. Epicon podobno nie chodzi jakoś rewelacyjnie z tego co słyszałem od kumpla, który się na niego napalił i kupił
komar93 Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 Miało być w granicach 400zł a suntour axon 800zł : http://allegro.pl/listing.php/search?string=Suntour+axon&sourceid=Mozilla-search Przepraszam, że pod pod postem ale nie mogę edytować czy ten amortyzator będzie ok: SR SUNTOUR RAIDON L.O.D 100mm? link: http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-d-100mm-new-model-2008-i1286531827.html jak sprawdzić czy będzie pasował, rower to affix fx3 z go sportu.
Lollex Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 musisz sprawdzic ilu calowa jest głowka. I to w zasadzie wszystko, O długość rury sterownej sie nie martw bo mozna ja skrocic. A wracajac do raidona, to dobry wybor, ale jak zakupisz wersje air http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-manetka-v-brake-wyprzedaz-i1295991235.html
Mod Team mrmorty Napisano 31 Października 2010 Mod Team Napisano 31 Października 2010 Nie napisałeś ile ważysz a to jest istotne dla tematu. Druga sprawa raz piszesz że masz 300 zł a raz że masz 400. Jeśli do 300 zł to mogę Ci polecic XCR i w zależności ile ważysz Gilę. Wiem że ludzie mówią na to atrapa ale wystarczy o niego dbac i zrobic mu otwartą kąpiel olejową. Miałem dziś okazję zobaczyc pracę seryjnej Gili i mojej zalanej olejem - ogromna różnica! Może nie wybiera każdej kępki trawy, ale po raz pierwszy nie bolą mnie łokcie i nadgarstki po rajdzie. Jeśli mówimy o 400 zł to poczytaj sobie forum - obok jest wątek o amorku do 400 zł. Kupujesz Raidona z powietrzem i masz spokój. Co prawda w tym wątku kupujący po zakupie miał z nim problemy ale to odosobniony przypadek. Jeśli Ci nie śpieszno to czekasz do początku wiosny aż wszystkie firmy przedstawią ofertę 2011 i zapewne cena Raidona spadnie poniżej 400 zł. Kwestia tylko kiedy "musisz" miec nowy widelec Ostatnia sprawa - sprawdź jaki miałeś dotychczasowy skok w swoim amortyzatorze. Zmiana z 80 mm na 100 mm to też zmiana geometrii roweru. Ktoś powie że nie aż taka ale jednak odczuwalna.
Lollex Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 za 400 zl mozna by bylo tez kupic tore http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-coil-manetka-wyprzedaz-i1297493115.html
komar93 Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 Zdjąłem amor i ta środkowa rura średnica to 2,7cm ile to jest cali i czy będzie pasować moge podać jeszcze jakieś wymiary. Ważę 65kg, nie wiem jaka geometra wiem, że rower affix fx3 i nie wiem co mam jeszcze zmierzyć.
Mod Team mrmorty Napisano 31 Października 2010 Mod Team Napisano 31 Października 2010 Czyli tak - jeśli do 300 zł i nówka to zostaje XCR bo na Gilę jesteś zbyt lekki. Może pomyślmy o używce - za 300 zeta można coś dobrego wyhaczyc na Allegro albo pogrzeb w forumowym dziale sprzedam. W tym przypadku musisz znac też długośc rury sterowej w swoim widelcu by kupowana niebyła za krótka Średnicę rury sterowej bracie mierzysz sufmiarką(suwmiarką - w zależności od majstra:) ) Podany rozmiar to bliżej 1,1/8' ale nadal nie to (polecam google tak bez złośliwości ) Wracając do wagi jeśli nie masz tendencji do wzrostu cyfry 65(chyba kg) to polecam amortyzator powietrzny bo ten już pod Tobą będzie pracował. Tak jak napisałem czy "musisz" już miec nowy amortyzator i czy zwiększenie kwoty do 400 zł jest aktualne?
komar93 Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 CO do mojej wagi na razie mam 65 ale chcę przytyć do 70 gdyż nabieram masę;P ale nie więcej na pewno. długość tej "rury", _l_<---21 cm l l Cena jak najbardziej aktualna do 400zł(+- 30zł) Jeżeli średnice rury sterowej mam 2,7cm a Raidon ma 28,6mm to chyba nie będzie pasować, więc mam 1 calową rurę czyli kicha? Nie muszę mieć tego amortyzatora ale zalega mi na psychice, że mam atrapę w moim fx3 i czy w ogóle nowy powietrzny dużo zmieni w porównaniu do tego co mam?
adii22 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Tak zmieni wiele Słuchaj... a właściwie przeczytaj: mam 2,7cm a Raidon ma 28,6mm to chyba nie będzie pasować, więc mam 1 calową A ile mm (cm?) ma jeden cal ? Raidon ma 28,6mm średnicy sterówkę po ZEWNĄTRZ, szacując grubość materiału, to Twój też ma tyle (zakładając, że te 2.7cm to średnica wewnętrzna sterówki)
jacekc12 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 przyczepię się do tematu: mam ten sam dylemat, kwota podobna, waga też (moja oczywiście) i obecnie mam gillę pro i ładnie mówiąc jestem nie zadowolony mam pytanie, bo już się zgubiłem, który wybrać: RAIDONa czy TORę ? jest bardzo duża tematów na ten temat, ale w każdym piszą takie rzeczy że po przeczytaniu jednego jestem za radionem a po przeczytaniu drugiego już za torą więc nie wiem kompletnie pozdro
komar93 Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 Z tego co teraz wyczytałem to wybrał bym SUNTOUR RAIDON RL AIR: http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-manetka-v-brake-wyprzedaz-i1295991235.html Czy geometria mi się jakoś znacznie zmieni teraz mam chyba 80mm skoku.
Mod Team mrmorty Napisano 31 Października 2010 Mod Team Napisano 31 Października 2010 wystarczy na chwilę odejśc a dzieci się pogubią taki żart oczywiście. Nie bez kozery kazałem Ci poczytac w google jak to jest z tym calem. Otóż mili państwo: 1 cal = 2,54 centymetra. Nie ma rur sterowych o przekroju 2,7 cm! Ani wewnątrz ani na zewnątrz! A przynajmniej do Polski jeszcze nie dotarły. Pisałem o magicznym urządzeniu do precyzyjnego zmierzenia średnicy rury sterowej i tym należy zmierzyc średnicę. Przy podanej wartości 2,7 należy się skłaniac ku temu że mamy do czynienia z rurą 1 1/8' ale dla bezpieczeństwa zmierz. W byle jakim warsztacie, nawet w sklepie "żelaznym" mają suwmiarkę - poprosisz i Ci zmierzą. Może jakiś sąsiad ma jeśli nie możesz się doczekac(wiem jak to jest). Stanęliśmy na Raidonie Air - dobry wybór za te pieniądze. Proponowałbym byś kupił amortyzator nie przez Allegro ale w sklepie stacjonarnym - w Łodzi masz tego dużo. Znasz cenę orientacyjną więc popytaj, poszukaj może tanio kupisz. Przy zakupie powietrznego amorka musisz miec również pompkę - kwestia dogadania się ze sklepem by Ci czasem coś do niego dmuchnęli. No i na ew gwarancję nie musisz wysyłac gdzieś do Wrocka czy innego Zaklikowa Ostatnia rzecz - jaki masz skok w obecnym amorku, bo napisałeś chyba 80 mm. O ile zmiana z powiedzmy 80 mm na 100 nie będzie bardzo odczuwalna(podkreślam tylko bardzo odczuwalna bo odczuwalna będzie), o tyle z 60 na 100 będzie już znacząca. Zapisujesz całe info do notesiku i pomykasz do sklepu gdzie robisz mądrą minę i przeprowadzasz rzeczową rozmowę ze sprzedawcą Jeśli sklep ma też serwis na zapleczu(a takiego polecałbym Ci szukac) to za grosze przytną Ci do żądanej długości rurę sterową i nabiją gwiazdkę, a jak dobrze się targujesz to dostaniesz to gratis. Rurę możesz zostawic sobie odrobinę dłuższą od obecnej - z góry dajesz jedną lub dwie podkładki a w razie potrzeby można będzie podnieśc mostek. No i o hamulcach musisz pamiętac byś nie kupił amorka bez piwotów a w starym miałeś V.
komar93 Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 Ok dzięki wielkie sprawa wyjaśniona. Temat można zamknąć.
wikrap1 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Miało być w granicach 400zł a suntour axon 800zł : http://allegro.pl/li...=Mozilla-search W wersji RLD a nie D-RL np. i nie 2010 tylko starsze za 3-4 stówki bez poblemu, tylko nie widać aktualnie na allegro.
Mod Team mrmorty Napisano 31 Października 2010 Mod Team Napisano 31 Października 2010 jeszcze opisz po mierzeniu co z tą rurą sterową bo to ma duże znaczenie oki? Do kolegi narzekającego na Gilę - spróbuj ją zalac olejem, tj zrobic jej otwartą kąpiel olejową i amorek Ci się odwdzięczy. Nie będę tu powielał opisu ale chwilę temu był temat o tym jak ktoś rozkręcił Gilę. Opisałem tam niemalże krok po kroku jak ja zalewałem swego amorka - to działa.
komar93 Napisano 1 Listopada 2010 Autor Napisano 1 Listopada 2010 Ok ale to gdzieś za tydzień, dwa bo czekam na nowe opony i dętki. A jeżeli znajdę axona tanio to lepiej go kupić czy RAIDON AIR?
wikrap1 Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Ale to zależy którego axona. Starsze modele mają tłumienie olejowe i są na sprężynie stalowej i tego typu modele opisywałem. Na 2010r. axony mają pneumatyczną sprężynę i są dużo droższe. Ten mój d-rl jest warty powiedzmy 350zł a axon RL np jak widziałeś na allegro stoi 800zł. Raidon jest chyba słabszy od nowych axonów, na pewno pod kątem wagi. Ani jednego ani drugiego nie widziałem, więc nie wiem, jak działają.
Bugatti Napisano 6 Listopada 2010 Napisano 6 Listopada 2010 Ja bym ci polecił darta 3 za mniej niż 400 zł kupisz nówke z 2 letnią gwarancją
adii22 Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Ja bym Darta unikał, może poza Dartem 2, ale to pod wagę cięższą - to stosunkowo twardy sztuciec. Do 400zł polowałbym na nowego Raidona - powietrzem pędzony
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.