Nikt Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 Witam serdecznie, niedawno złożyłem sobie drugie ostre koło i chciałem żeby ten rower miał możliwość robienia barspinów. Niestety opona zawadza o ramę. Czy da się podłożyć podkładkę i minimalnie wysunąć widelec? Opona przeszkadza tylko troszkę, wydaje mi się że na siłę by się przecisnęła. Ewentualnie może w widelcu koło lekko wysunąć, ale tutaj wolałbym nie ryzykować, lepiej żeby w całości opierało się na widełkach.
emulov Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 ja bym wziął młotek i troche wyklepał ramę w miejscu gdzie blokuje sie opona. dodatkowo spuścisz trochę powietrza z przodu i przejdzie!
Gurek Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 ale jak spuscic powietrze to tylko w tym miejscu gdzie ociera o ramę. kup sobie bmxa i zapleć koło na novatecu i obreczy odysseya bedziesz jedyny!
Aurox Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 Ile dokładnie przeszkadza? To ,,troszkę'' to 2 czy 20 mm? Widelec klasyczny czy ahedowy?
Gurek Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 a jaka jest roznica miedzy aheadowym a klasycznym? zalezy to raczej od wyprzedzenia widelca czy kolo przechodzi a nie gwintu na sterowce gosciu
bozar Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 podkładki pod główkę są tym czego szukasz przyjacielu, pytaj w fixie.pl
Aurox Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Cena z fixie na pewno odstraszy. Przy klasycznych sterach można rozwiązać problem domowym sposobem
naimwwa Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 No w fixie to wiesz. szkoda siana pchac. W wiekszosci rowerowych sklepów mają takowe podkładki. A jak nie to jest też allegro (w typ przypadku nawet nie aledrogo!)
kuba206 Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Cena z fixie na pewno odstraszy. Przy klasycznych sterach można rozwiązać problem domowym sposobem jak?
Nikt Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 Przeszkadza opona jakieś 5mm, ale żeby swobodnie obracać siadząc na rowerze pewnie trzeba by trochę więcej podnieść. Widlec mam klasyczny. Rozumiem że tego potrzebuje: http://fixie.pl/index/kategoria/50.html Da się to gdzieś indziej kupić? Muszę rozkręcić stery i wcisnąć to od spodu w główkę sterową?
Aurox Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Niech znawcy się wypowiedzą, ale ten element może nie pomóc. Jak to założysz to widelec okaże się za krótki (niestarczy gwintu aby zainstalować górne łożyska sterów), chyba...
Setezer Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Założenie koła 26" rozwiązuje sprawę.
naimwwa Napisano 31 Października 2010 Napisano 31 Października 2010 Kurde, taniej wyjdzie Ci kupić klasyczny widelec
Aurox Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 a jeszcze lepiej kupić dedykowaną ramę trikową Csepel
elberet Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 a jeszcze lepiej ns analog, milwaukee bruiser, volume lub affinity.
Nikt Napisano 1 Listopada 2010 Autor Napisano 1 Listopada 2010 Czy ta rama ma taką geometrię że spokojnie uda się zrobić barspin na dowolnym kole 28" i na każdym ułożeniu korb? Czy te ramy nie występują w większych rozmiarach niż 56cm?
bozar Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Jak pytasz o Csepela to: 1 - barspiny wchodzą na każdym kole (ja mam oponkę 32mm), ale o dowolnym ułożeniu korb możesz sobie pomarzyć:] poza tym praktycznie nikt nie ma idealnego "barspin clearnce". Cały trick polega na odpowiednim timmingu. no chyba, że założysz sobie małe kółko na przód. z tego co wiem to największy jest 56, ale kto pyta... Moja jest właśnie 56, mam 183 wzrostu i jest dosłownie IDEALNA. Chociaż myślę, że do tricków to spokojnie może posłużyć komuś wyższemu.
Nikt Napisano 1 Listopada 2010 Autor Napisano 1 Listopada 2010 50 sekunda, raczej nie ma mowy o synchro przy takiej częstotliwości obrotu kiery.
bozar Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 to prawda. poza tym ważne są dwie rzeczy jeszcze: pedały - ja mam wielkie platformy BMXowe od welgo. Zwykłę platformy pod szosę są "krótsze" o ok 1,5 cm korby - wiadomo, że najlepiej do tego mieć 165. U mnie przy 175 i wielkich platformach zahacza Generalnie - barspiny to fajny dodatek, ale trzeba się nauczyć je robić, a nie tylko machnąć kierownicą:]
Nikt Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 Tak, ale żeby nauczyć się robić trzeba mieć odpowiedni rower, jak koło nie przechodzi to ciężko się nauczyć.
Gurek Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 kup sobie jakieś koło 26" do tego opona 1" IRC metro - mozna kupic w colex-rowery i możesz kroić barspiny jak Ci nie przypasi to zawsze taki zestaw możesz sprzedać komus z forum mam torową rame, przy kole 26cali czuc roznice i trudniej wchodzi na wheelie ale kwestia przyzwyczajenia sie do malego kola i mozesz robic wszystko.
painmaker Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 gurek sie zna bo kroi barspiny pijąc piwo i drapiąc się po dupie jadąc 2-pasmówką pod prąd 50km/h daję słowo sama prawda bozar chcę zobaczyć jak robisz barspina na swojej torowej kierze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.