Beymer Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam, Mam pytanko, chcem chcę się dowiedzieć czy opłaca się składać rower kupując cały czas nowe części, np. jeśli dostałem rower(trekking), a ma stare części, już wymieniłem opony, błotniki, siodełko, nóżkę. Dodałem też parę osprzętu: licznik, oświetlenie, i kieszonkę pod ramę, a i jeszcze nowe klamki, ale nie zamontowałem jeszcze. Więc pytanie jest takie, czy lepiej kupić nowy rower, lub odnawiać ten stary. Liczę na pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Zależy od tego jaki to konkretnie rower, co należałoby wymienić i jaki masz budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Przede wszystkim zależy jaką masz ramę, amortyzator i koła. Jeżeli te podzespoły są dobrej klasy, bądź odpowiadają Ci (pod względem rozmiaru, masy, wykonania, wyglądu) to wtedy warto inwestować w pozostałe szpeje. Kupowałem już 4 rowery, i co najmniej 5 innych składałem więc znam ten problem. No i kilka dni temu miałem podobny dylemat co Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beymer Napisano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Dokładnie nie wiem co to za rama, bo jak go dostałem, to była tylko jedna naklejka "fasttrack", ale rama jest masywna, a nie cieniutka tak jak pozostałe, a i jeszcze nie ma żadnego amortyzatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Daj zdjęcie tego bika na forum. Rama jest aluminiowa czy stalowa? Ile maksymalnie możesz wydać na rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beymer Napisano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Tutaj zdjęcie ramy: A budżet to raczej niski mam, ale akurat dostałem dwie stówy, więc kaska na razie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 30 Października 2010 Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Bogdan, ta rama jest stalowa, ciężka i nie nadaje się do tego, żeby w nią inwestować. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie kupno nowego roweru. Tylko żeby rower nadawał się do użytkowania bardziej ambitnego niż dojazd do szkoły czy pracy, trzeba wydać minimum 1000 PLN. Jeżeli nie jesteś w stanie zdobyć takiej gotówki, lub np kupić rower na raty, to jeździj na tym który masz i wymieniaj to co się zużyje lub zniszczy. Możesz wymienić hamulce na jakieś v-brejki, bo te które masz są bardzo słabe i nie nadają się w teren. np. takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beymer Napisano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Z tymi hamulcami to pomyśle, bo mam jeszcze w zapasie tarczówki w innym rowerze, i miałem zamiar je założyć już na nowy sezon. Dzięki za wszelką pomoc jakiej mi urzyczyliście, zwłaszcza cynamonowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Z tymi hamulcami to pomyśle, bo mam jeszcze w zapasie tarczówki w innym rowerze, i miałem zamiar je założyć już na nowy sezon. Dzięki za wszelką pomoc jakiej mi urzyczyliście, zwłaszcza cynamonowi Tylko jak ty chcesz w tej ramie tarcze założyć ?? Kwota jaką wymieniłeś ok 200zł to nie jest kwota jaką by mozna było zacząć jakiś sensowny up-grade roweru. Co do głównego pytania kupić czy składać, Kupić wyjdzie zapewne taniej ale składając robisz to konkretnie pod siebie swoje widzimisie kolorystyczne i mechaniczne. Niestety taka zabawa wychodzi nawet dwukrotnie drożej czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrulek84 Napisano 1 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Składany rower wyjdzie sensownie (pod Twoje preferencje i względnie tanio) od powiedzmy 4000zl. Także nie ładuj pieniędzy tylko sprzedaj i kup lepszą używkę. Wielu z nas przez ten etap przechodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebios Napisano 1 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Nie inwestuj w ten rower szkoda kasy trenuj sobie na nim, a kase odkładaj zawsze jakiś grosz wpadnie np. allegro oferuje ciekawe propozycje cenowe rowerów używanych czasem są nowe i o wiele tańsze za 200zł byś miał dobra rame rowerową lub amortyzator,Teraz zbliżają się święta kasa na pewno jakaś wleci:)zamiast skarpetek słodyczy ^^ to poproś o jakieś części co uprzednio wybrałeś zrób listę i niech sobie np. rodzice wybiorą na co ich stać i na co mogą pozwolić i zarówno też będzie niespodzianka dla ciebie bo nie będziesz do końca wiedział co dostaniesz:P Chyba że masz sentyment do tego roweru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 25 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Nie inwestuj w ten rower szkoda kasy trenuj sobie na nim, a kase odkładaj zawsze jakiś grosz wpadnie np. allegro oferuje ciekawe propozycje cenowe rowerów używanych czasem są nowe i o wiele tańsze za 200zł byś miał dobra rame rowerową lub amortyzator,Teraz zbliżają się święta kasa na pewno jakaś wleci:)zamiast skarpetek słodyczy ^^ to poproś o jakieś części co uprzednio wybrałeś zrób listę i niech sobie np. rodzice wybiorą na co ich stać i na co mogą pozwolić i zarówno też będzie niespodzianka dla ciebie bo nie będziesz do końca wiedział co dostaniesz:P Chyba że masz sentyment do tego roweru:) Ja bym kupił cały nowy, najlepiej na dobrej ramie i w miarę tanim osprzęcie, który sukcesywnie można wymieniać. Oglądaj allegro albo oferty wyprzedażowe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.