Skocz do zawartości

[piasta] skręcany bębenek

baniok666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem Tomek i dzięki temu forum zainteresowałem się rowerami typu ss/ok, chciałbym taka maszynę zbudować, mam trochę części ale do rzeczy:

jestem na etapie napędu - tylnej piasty, przeglądając FAQ natrafiłem na Artykuł ale nie do końca chyba zrozumiałem ideę tego projektu stąd moje pytania:

1) czy te 3 śruby wkręcone w bębenek dotykają gwint piasty ? teoretycznie nie ale chcę się upewnić, jeśli mnie mój angielski nie myli to chodzi oto aby śruby przechodziły Tylko i wyłącznie przez bębenek ??

2 jak odkręcić bębenek z piasty domową metodą, nie mając specjalnego klucza ? w serwisie chcą za to 20 zł :/

3)czy po takim zabiegu będeę musiał stosować kontrę ? czy będzie istniało ryzyko odkręcenia zębatki jak przy klejeniu ?

pozdrawiam i dzięki z góry jesli ktoś naskrobie coś od siebie :icon_redface:

Witam, jestem Tomek i dzięki temu forum zainteresowałem się rowerami typu ss/ok, chciałbym taka maszynę zbudować, mam trochę części ale do rzeczy:

jestem na etapie napędu - tylnej piasty, przeglądając FAQ natrafiłem na Artykuł ale nie do końca chyba zrozumiałem ideę tego projektu stąd moje pytania:

1) czy te 3 śruby wkręcone w bębenek dotykają gwint piasty ? teoretycznie nie ale chcę się upewnić, jeśli mnie mój angielski nie myli to chodzi oto aby śruby przechodziły Tylko i wyłącznie przez bębenek ??

2 jak odkręcić bębenek z piasty domową metodą, nie mając specjalnego klucza ? w serwisie chcą za to 20 zł :/

3)czy po takim zabiegu będeę musiał stosować kontrę ? czy będzie istniało ryzyko odkręcenia zębatki jak przy klejeniu ?

pozdrawiam i dzięki z góry jesli ktoś naskrobie coś od siebie :icon_redface:

1)

Then I made the threads with a normal thread-tap, and shortened those 3 stainless bolts to exactly same length as the freehub body thickness, so these (the) bolt ends came very close to the axle-space. After that normal assembly, tighten bolts, assemble the freewheel to hub and axle into it's position...

Nie wiem o jaki gwint pytasz, bo to piasta na kasetę, ale w każdym razie ośki z daleka, co jest raczej logiczne.

No i możesz mieć problem z wierceniem, ale to już sam wyczaisz jak się za to weźmiesz.

2) ja nie wiem, ale tu coś mają - http://tnij.org/isnh

3) to zależy jaką masz piastę, możesz użyć dystansów jak w singlu.

@kaemes - może i palnąłem głupotę, nie znam się na rowerach tak bardzo jak wy - wyznawcy ram mostków i łańcuchów, także proszę o poprawienie i naprowadzenie na właściwy tok działania ;)

P.S. - dla tych co liczyli że zostanę nowym memem typu ale urwał albo synek ale 18-stka -> sorry nie tym razem :)

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...