baniok666 Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam, jestem Tomek i dzięki temu forum zainteresowałem się rowerami typu ss/ok, chciałbym taka maszynę zbudować, mam trochę części ale do rzeczy: jestem na etapie napędu - tylnej piasty, przeglądając FAQ natrafiłem na Artykuł ale nie do końca chyba zrozumiałem ideę tego projektu stąd moje pytania: 1) czy te 3 śruby wkręcone w bębenek dotykają gwint piasty ? teoretycznie nie ale chcę się upewnić, jeśli mnie mój angielski nie myli to chodzi oto aby śruby przechodziły Tylko i wyłącznie przez bębenek ?? 2 jak odkręcić bębenek z piasty domową metodą, nie mając specjalnego klucza ? w serwisie chcą za to 20 zł :/ 3)czy po takim zabiegu będeę musiał stosować kontrę ? czy będzie istniało ryzyko odkręcenia zębatki jak przy klejeniu ? pozdrawiam i dzięki z góry jesli ktoś naskrobie coś od siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Witam, jestem Tomek i dzięki temu forum zainteresowałem się rowerami typu ss/ok, chciałbym taka maszynę zbudować, mam trochę części ale do rzeczy: jestem na etapie napędu - tylnej piasty, przeglądając FAQ natrafiłem na Artykuł ale nie do końca chyba zrozumiałem ideę tego projektu stąd moje pytania: 1) czy te 3 śruby wkręcone w bębenek dotykają gwint piasty ? teoretycznie nie ale chcę się upewnić, jeśli mnie mój angielski nie myli to chodzi oto aby śruby przechodziły Tylko i wyłącznie przez bębenek ?? 2 jak odkręcić bębenek z piasty domową metodą, nie mając specjalnego klucza ? w serwisie chcą za to 20 zł :/ 3)czy po takim zabiegu będeę musiał stosować kontrę ? czy będzie istniało ryzyko odkręcenia zębatki jak przy klejeniu ? pozdrawiam i dzięki z góry jesli ktoś naskrobie coś od siebie 1) Then I made the threads with a normal thread-tap, and shortened those 3 stainless bolts to exactly same length as the freehub body thickness, so these (the) bolt ends came very close to the axle-space. After that normal assembly, tighten bolts, assemble the freewheel to hub and axle into it's position... Nie wiem o jaki gwint pytasz, bo to piasta na kasetę, ale w każdym razie ośki z daleka, co jest raczej logiczne. No i możesz mieć problem z wierceniem, ale to już sam wyczaisz jak się za to weźmiesz. 2) ja nie wiem, ale tu coś mają - http://tnij.org/isnh 3) to zależy jaką masz piastę, możesz użyć dystansów jak w singlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elziomallo Napisano 27 Października 2010 Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Jak masz piastę na kasetę to imbusem 10mm można zdjąć bębenek, przynajmniej w shimano, nie wiem jak gdzie indziej. Wyjmujesz ośkę, wsadzasz klucz od strony bębenka i wio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baniok666 Napisano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2010 a jak wygląda sprawa jeśli jest to wolnobieg ? jak w nim ten bębenek odkręcić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 właśnie stałeś sie klasykiem internetu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baniok666 Napisano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2010 @kaemes - może i palnąłem głupotę, nie znam się na rowerach tak bardzo jak wy - wyznawcy ram mostków i łańcuchów, także proszę o poprawienie i naprowadzenie na właściwy tok działania P.S. - dla tych co liczyli że zostanę nowym memem typu ale urwał albo synek ale 18-stka -> sorry nie tym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 a może oddaj rower do serwisu skoro nie masz nawet elementarnej wiedzy nt. rowerów? tak byłoby łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiosnaa Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 3)czy po takim zabiegu będeę musiał stosować kontrę ? czy będzie istniało ryzyko odkręcenia zębatki jak przy klejeniu ? nie wierze, ze sklejona zebatka jest narazona na odkrecenie. no chyba, ze ktos skleil wikolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.