Skocz do zawartości

[rama] - wymiana kabla od oświetlenia

Yuugari

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich Forumowiczów!

Mam nadzieję, że umieściłem ten wątek w odpowiednim dziale. :)

Zawsze mnie nurtowało, co zrobić z kablem doprowadzającym prąd do tylnego oświetlenia (a który to biegnie wewnątrz dolnej rury), kiedy się zepsuje (np. przepali)? Da się go jakoś wymienić, tak, by nowy przewód również biegł wewnątrz ramy (a nie przyklejony taśmą na zewnątrz)?

Pozdrawiam. ;)

Napisano

przed wyciągnięciem starego kabla należy przywiązać do jego końca sznurek. Gdy wyciągasz kabel sznurek przewleka się przez ramę. Dalej to chyba wiadomo.

Napisano

focus25 - dziękuję za odpowiedź.

A co, jeśli kabel został już wcześniej wyciągnięty? Pewnie już się nie da przeprowadzić nowego przez ramę?

Napisano

No pewnie, że się da. Przeca w fabryce to musieli zrobić. Wg mnie najprostszy sposób to podciśnienie. Przywiązujesz trochę nitki/sznurka do kabla (kawałek dłuższy niż rozstaw dziurek), później wkładasz do środka i zaczynasz czymś wysysać powietrze. Nitka jest na tyle miękka, że bez problemu ją wyssiesz. A później to wiadomo...

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedź, Batman!

O wykorzystaniu podciśnienia rzeczywiście nie pomyślałem. W sumie zastanawiające jest jeszcze, jak w domowych warunkach wytworzyć takie podciśnienie. :icon_mrgreen: Ale to już chyba w takim przypadku lepiej by było dać rower do warsztatu - tam sobie by z tym pewnie poradzili.

Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi. Moja zagadka została rozwikłana. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...