wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Witam! Czy pedały SPD zapobiegają zrywom przy jeździe pod górę po nawierzchni leśnej (ściółce) i kamienistej? Bo gdy jadę pod góre i zaczynam mocniej naciskać na pedał platformowy to w pewnym momencie przy zamianie nogi, koło boksuje. Dzięki za odp. Pozdro
Eper Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Nie zapobiegają, tak to już jest, że jak mocniej naciśniesz to koło boksuje. Spróbuj siedzieć na takich podjazdach (większy ciężar na tylnym kole = większa przyczepność), ewentualnie zmienić opony.
Borys47 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Może po prostu masz za twarde przełożenie. Spróbuj zrzucić bieg i jechać równym tempem, zamiast przepychać rower pod górę, bo wtedy zrywy są nie do uniknięcia. Ja niedawno zmieniłem platformy (i to przeznaczone raczej do bardziej agresywnej jazdy) na SPD-ki, i muszę powiedzieć że komfort podjazdów znacząco się podniósł.
wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Tak czy siak, mam zamiar kupić SPD. na razie jednak mało kasy mam. Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Lepiej żeby były lekkie czy może, żeby były trwalsze? Będe jeździł w lesie oraz czasem po asfalcie.
Eper Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Borys47 wiadomo że komfort wjeżdżania się zwiększa i to bardzo, ale IMO to nie ma wpływu na zrywy. Jeżeli już to tak jak napisałeś sama technika jazdy czyt. używane przełożenia. Co do spd, polecałbym Ci 520'stki lub 540'stki, ale to zależy od budżetu.
wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 A czy jest możliwość połączenia SPD z platformami?(Jazda w butach SPD, ale także w normalnych) Jeśli tak, proszę o jakieś propozycje. Cena razem z butami koło 400 zł.
Borys47 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 EpeR:tak, wiem że same wpinki nie będą mały wpływu na utratę trakcji, napisałem tylko że może lepiej będzie się koledze wjeżdżało na mniejszym przełożeniu i równym tempem. Poza tym, jazda równym tempem mniej męczy niż zrywy. Co do 520 - brat używa od 2 sezonów, nie można o nich złego słowa powiedzieć. Sam zamówiłem 520 w bikestacji, ale że z ich winy przedłużył się termin dostawy, przysłali 540. Lżejsze o ok. 60 gram, praca zarówno jednych jak i drugich dla mnie w pełni zadowalająca. Aha - z czarnych SPD-ków shimano schodzi anoda, nie polecam tego koloru. W ramach ciekawostki nazwy spd powinno używać się tylko w odniesieniu do produktów shimano. To opatentowany system Shimano Pedaling Dynamics. Produkty innych firm to po prostu pedały zatrzaskowe, albo wpinane pozdrawiam
Fludi Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Pedały najlepiej brać 520, już nie raz się ten wątek przewijał na forum. Buty to już jakie się komu podobają. Natomiast jeśli chodzi o mielenie kółkiem, to nie ma z tym nic wspólnego SPD, tylko przełożenie (za niskie) i opona.
Mod Team michuuu Napisano 27 Października 2010 Mod Team Napisano 27 Października 2010 A czy jest możliwość połączenia SPD z platformami?(Jazda w butach SPD, ale także w normalnych) Jeśli tak, proszę o jakieś propozycje. Cena razem z butami koło 400 zł. http://www.cyklotur....3010650&WSZDZ=T Zakładasz z jednej strony i masz dwa w jednym.
wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 A co sądzicie o pedałach Crank Bros Acid? Czy one są platformowe z możliwości wpinania butów SPD?
Borys47 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 http://www.cyklotur....3010650&WSZDZ=T Zakładasz z jednej strony i masz dwa w jednym. albo kupujesz takie coś: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=25_89&products_id=2587 z tym, że nigdy na takim wynalazku nie jeździłem, tak że nie oceniam.
wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Właśnie o takie mi chodziło, czy ktoś ma takie pedały? Sprawdzają się?
Czajnik Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 ja polecam coś takiego http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-bloki-nakladki-i1280242739.html
wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Patrze właśnie na te zdjęcia z nakładkami do tych M520 i nie wygląda to zbyt solidnie. Jak jest z wytrzymałościa tych nakładek, nie wypadają z SPD?
Eper Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 A po co Ci ta platforma tam? Jeśli się boisz że np w ciężkim terenie się nie wypniesz i wtedy będziesz jechał na platformie, to Ci mówię że bardzo szybko nauczysz się jeździć wpięty, i wypinanie wejdzie Ci w nawyk, po prostu będziesz to robił automatycznie. Co do 520'stek i 540'stek, różnią się tym, że w 540'stkach luz można zlikwidować zwykłym kluczem, a w 520'stkach trzeba specjalny. Edit: ze zdjęcia wynika że są tak samo wpinane jak buty, więc jeśli trzymają się tak samo to nie będzie najmniejszego problemu z ich wypadaniem.
Borys47 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Jedno mnie zastanawia - czy plastikowe nakładki shimano wytrzymają w terenie? Bo kolega proponował od siebie CB Acid - pedał raczej enduro, do bardziej "ciężkich" zadań. A te nakładki raczej nie wzbudzają mojego zaufania,znaczy - do miasta bym w nich pojechał, w góry - nigdy. Wyobraźcie sobie skutki złamania takiej platformy na kamienistym zjeździe z korzeniami... Jeśli zaś pedał ma być używany raczej do lekkiego mtb i jazdy po asfalcie, nie ma sensu wrzucać kasy w pancerny sprzęt. Co więcej kolega chce się zmieścić w 4 stówach za buty i pedały, a te CB kosztują koło 330 zł.
Mod Team michuuu Napisano 27 Października 2010 Mod Team Napisano 27 Października 2010 Patrze właśnie na te zdjęcia z nakładkami do tych M520 i nie wygląda to zbyt solidnie. Jak jest z wytrzymałościa tych nakładek, nie wypadają z SPD? Skręcasz jedną sprężynę na maxa, wpinasz ten wynalazek i git. Ludziska śmigają na takim zestawie latami.
1415chris Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 A po co Ci ta platforma tam? No wlasnie po co platforma w spd/zatrzaskach? Co do porownania platform z w/w to juz nie pamietam jak to jest z tymi pierwszymi, po 10 latach nie ma szans zeby nawet pamietac platformy.... Chociaz ostatnio sprobowalem jazdy na takich pedalach, potem zastanawialem sie dlaczego ludzie tak sie mecza... Ktokolwiek chce myslec o nieco powazniejszym pedalowaniu, nie mowie tu o grawitacji, 'zapinane' pedaly to rzecz niezbedna.
wojas2000 Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Teraz to mi daliście do myślenia... Nakładki fajne jezt super i w ogole, dodatkowe trzeba ze sobą je brać i chyba jakiś klucz? Robi się dodatkowy cieżar, hmmm. Same SPD to jazda tylko i wyłącznie w specjalnych butach... Pedały z łączonym SPD i platformą z jednej strony, super wypas jednak tylko jedna strona pedała do wpinania... Czy te Crank Brothers ACID mają po obu stronach SPD i platformy? (Jeśli tak to chyba warto zaoszczędzić na prezentach w grudniu )
Eper Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Platformy możesz sobie wpiąć i z nią jeździć cały czas wpiętą, a klucz to jest imbus 3mm chyba i służy do regulacji siły wypięcia. Co do tej jednej strony do wpinania, zapewne platforma będzie zawsze u dołu więc to nie problem z wpięciem. Jednak dalej uważam że połączenie zatrzasków/spd z platformą jest trochę głupie. Jak pojeździsz trochę w spd to zrozumiesz, po prostu inny wymiar pedałowania
Fludi Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 W platformach SPD Shimano M424 przecież zatrzask jest z obu stron, więc nie trzeba się bawić w jakieś obroty pedałem co by w niego trafić... Tylko jak ktoś kupi buty MTB do takich pedałów to nie pojeździ na tej platformie w nich, przez profil buta, który się totalnie nie będzie trzymał pedału. To jest tylko po to żeby w zwykłych butach móc jeździć na rowerze (szczególnie w airwalkach) i nie bawić się ciągłe zmiany pedał SPD, a platforma.
ljar Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 koło boksuje. Zwykle się nie czepiam ale już kolejny raz w ostatnim czasie słyszę o "boksowaniu". Koła BUKSUJĄ, boksują bokserzy. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2552781
mbike Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Tylko jak ktoś kupi buty MTB do takich pedałów to nie pojeździ na tej platformie w nich, przez profil buta, który się totalnie nie będzie trzymał pedału. Witam No tak totalnie to nie do końca, po to się ustawia wysokość bloków (podkładkami), aby protektor buta w jak największym stopniu podpierał się o platformę. "w airwalkach" nie pojeździsz długo na tył pedałach... będzie to bardzo nie wygodne, sam pedał (zatrzask) wystaje ponad platformę... Ja mam złe doświadczenia z plastikową nakładką na pedały, pomimo wykręcenia śruby na maksa trzeba uważać aby nie uszczerbić plastikowych końcówek, moim zdaniem trzeba mieć delikatne ręce . pozdrawiam Adrian P.S. "W ramach ciekawostki nazwy spd powinno używać się tylko w odniesieniu do produktów shimano. To opatentowany system Shimano Pedaling Dynamics. Produkty innych firm to po prostu pedały zatrzaskowe, albo wpinane ". Owszem
Fludi Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Przez profil buta nie miałem na myśli miejsca mocowania bloku, tylko to, że mają one jako punkt podparcia przy palcach, a nie na całej długości buty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.