Hubercik Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Witam! A wiec tak. Mam problem z tylnią przerzutką xt. Chodzi o to ze jak np wrzucam bieg o jeden w gore to wrzuca mi sie o 2 biegi. CZyli np jak z szostki na piatke chce wrzucic z szostki mam odrazu czworke. tak samo ze zrzucaniem biegow.Przerzutka jest wyregulowana w serwisie. Wczesniej sam to robilem i dobrze refulowalem ale dzialo sie to samo. Manetki deore, łancuch deore, kaseta slx. Moze top bycc od za dlugiego pancerze przy przerzutce??. Wozek mam rowniotki.Łańcuch jest idealnej długości Prosze o pomoc
arroyo Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Źle wyregulowane / za mocno naciągnięta linka / krzywy hak przy ramie. Jeśli serwis sobie nie poradził i nie podał przyczyny takiego stanu rzeczy to wychodzi na to że płaciłeś za pomoc od łosia.
Mod Team Puklus Napisano 28 Października 2010 Mod Team Napisano 28 Października 2010 Do tego mogłbym dodać ewentualne uszkodzenie manetki.
Hubercik Napisano 28 Października 2010 Autor Napisano 28 Października 2010 wlasnie manetki sa prawie nowe i sprawdzalem i jest z nimi ok... nie wiem moze dam zdjecia jakies z gory jak wyglada wszystko itp
bender999 Napisano 28 Października 2010 Napisano 28 Października 2010 łańcuch jest na pewno pod 9tke? - jeśli tak a pewnie tak, to nie mam pomysłu co się dzieje
rastatajm Napisano 28 Października 2010 Napisano 28 Października 2010 Kiepski serwis skoro nie mógł ogarnąć przerzutki. Może wymień pancerze, linkę i wyreguluj na nowo.
Hubercik Napisano 29 Października 2010 Autor Napisano 29 Października 2010 No oczywiscie łańcuch na 9tke
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2010 Mod Team Napisano 29 Października 2010 wlasnie manetki sa prawie nowe i sprawdzałem i jest z nimi ok... nie wiem moze dam zdjecia jakies z gory jak wyglada wszystko itp Jak i gdzie sprawdzałeś manetki ?? Sprawa jest prosta, mamy kasete i przerzutke, do tego manetke. Manetka ciągnie linke tyle ile trzeba - przerzutka przesuwa sie tyle ile trzeba. Skoro przesuwa sie nie tyle ile trzeba wiec: - albo manetki są jakieś trefne - albo mocowanie linki w przerzutce nie jest tam gdzie powinno i nie dziala poprawnie. Najprędzej mi sie wydaje ze coś nie tak moze być z mechanizmem manetki. Nic innego mi na razie nie przychodzi mi do głowy.
tobo Napisano 29 Października 2010 Napisano 29 Października 2010 linka przerzutki może być przymocowana nie po tej stronie śruby (prowadzenia) co trzeba, tarcie w miejscu wychodzenia linki z korpusu przerzutki rosnie.
kubek20 Napisano 30 Października 2010 Napisano 30 Października 2010 Najprostsza odpowiedź według mnie to źle wyregulowana przerzutka (linka jest tak naciągnięta że gdy jedziesz jeszcze nie potrafi wrzucić wyżej a gdy przerzucisz bieg od razu wskakują 2). Wkręć troche śrubkę baryłkową przy manetce, powinno pomóc i ja jeszcze bym przeczyścił pancerze.
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2010 Mod Team Napisano 30 Października 2010 Najprostsza odpowiedź według mnie to źle wyregulowana przerzutka... Hmmm zakładając sytuacje ze na "6" działa równo bez przeskoków i innych nie pożądanych dźwięków a przy redukcji nagle przeskakuje o 2 to juz nie wygląda na wkestie regulacji tylko niepoprawnie działającego mechanizmu. Teraz pytanie czy to sie dzieje na całej rozpiętości kasety czy tylko w jednym miejscu. Jeżeli w jednym miejscu we wspomnianej redukcji z 6 na 5 to może w tym miejscu manetka ma jakąś wade, jeżeli na całej rozpiętości kasety to przyjrzał bym sie przerzutce.
Hubercik Napisano 31 Października 2010 Autor Napisano 31 Października 2010 zalezy jak wyreguluje... Moze to sie dziac jak wrzucam z 9 na 8 ale oczywiscie z 9 na 7 wskakuje.zalezy od regulacji... na trojce tez z trojki na jedynke jak wyreguluje inaczej
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2010 Mod Team Napisano 31 Października 2010 Chodzilo mi o to czy to sie zdarza tylko raz czy caly czas sie przerzuca o 2??
Hubercik Napisano 1 Listopada 2010 Autor Napisano 1 Listopada 2010 za lazdym razem to jest... nie maa ze raz jest a raz nie
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2010 Mod Team Napisano 1 Listopada 2010 No to jeszcze precyzyjniej ... : Masz ustawiona 9 redukujesz wbija ci sie 7 redukujesz masz wtedy 6 czy 5?? Chodzi mi o to ze taki duzy przeskok jest raz na cały zakres pracy ale za każdym razem czy ten przeskok o 2 towarzyszy za kazdym razem jak redukujesz?
Paweel Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 A może linka jest gdzieś postrzępiona i jakiś poskręcany, luźny drucik ją blokuje.
Hubercik Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 jade se i chce z 9 na 8 wbic a tu nagle z 9 mam 7.... i zalezy jak linke podciagne... jak trochu mocniej to np. juz z 9 na 8 git ale np zalozmy ze z 7 na 5 odrazu... wiec nie wiem... linka jest got wszystko panowie... MOZE TO BYC OD ZA DLUGIEGO PANCERZA PRZY PRZERZUTCE??
Mod Team Puklus Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Ani jedno ani drugie. Postrzępiona linka mogła by działać ale odwrotnie czyli nie skakać z 9 na 7 tylko przy chęci skoku z 9 na 7 lądowało by na 8 czyli w druga stronę. Pancerz może być teoretycznie tak długi jak nam sie podoba, oczywiście jak jest przesada to tarcie rośnie itd. ale na pewno nie spowoduje bliżej nie sprecyzowanych przeskoków przerzutki. Teraz pytanie za 100 pkt, masz od kogo pożyczyć manetkę żeby przetestować napęd??
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Masz prawidłowo założoną i przykręconą do przerzutki linkę? Gwoli ścisłośći- linka powinna być "przykręcona" do przerzutki od strony wózka http://happymtb.org/wp-content/uploads/2007/05/ShimanoRD-M772.jpg Przykręcając linkę z drugiej strony zmieniasz drogę ,jaką pokonuje przerzutka przy zmianie przełożeń ( wydłużasz ją ). Nie szukałbym przyczyny w manetkach.
Hubercik Napisano 3 Listopada 2010 Autor Napisano 3 Listopada 2010 a rozumiem. Manetke hmm.. raczej tak... moj kumpel ma na zbyciu SLX i jezdzi na xt manetkach... takze zamontuje i sprawdze... dobry pomysl... tym sposobem zobaczymy czy to wina manetki.. Puklus bardzo dziekuje ze zagladzasz do mego tematu i sie angażujesz DURNYKOT. Ja mam takie XT Wiec ja juz nie mam pojecia
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Czyli masz RD-M771-linka powinna być poprowadzona od dołu- czyli "pod "śrubą. Jeśli poprowadzisz linkę "nad" śrubą problem będzie taki jak opisałem. W sumie nie ma znaczenia czy masz zwykłą czy Shadow.
Hubercik Napisano 3 Listopada 2010 Autor Napisano 3 Listopada 2010 Jak masz racje z ta sruba to chyba mamy rozwiazanie... mam nad sruba linke przymocowana Gz gz....
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Wg mnie powinno być OK.
Hubercik Napisano 3 Listopada 2010 Autor Napisano 3 Listopada 2010 Czlowieku!!!!!!!!!!!!! Jak mam ci ciegowac.... Wszystko perfect po zmianie polozenia linki!! Wielke dzieku. Chodzi swietnie. Bardzo dziekuje . PS. Plusy dane dla Durnego kota i Puklusa
Mod Team durnykot Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Nie ma sprawy- swoją drogą jak spojrzałem na datę pierwszego posta..... Wiesz, czasem jest tak,że z góry wykluczamy rzeczy najbardziej oczywiste, bo są oczywiste.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.