Skocz do zawartości

[przerzutka tył]Dziwny problem Xt

Hubercik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

A wiec tak. Mam problem z tylnią przerzutką xt. Chodzi o to ze jak np wrzucam bieg o jeden w gore to wrzuca mi sie o 2 biegi. CZyli np jak z szostki na piatke chce wrzucic z szostki mam odrazu czworke. tak samo ze zrzucaniem biegow.Przerzutka jest wyregulowana w serwisie. Wczesniej sam to robilem i dobrze refulowalem ale dzialo sie to samo. Manetki deore, łancuch deore, kaseta slx. Moze top bycc od za dlugiego pancerze przy przerzutce??. Wozek mam rowniotki.Łańcuch jest idealnej długości Prosze o pomoc

Napisano

Źle wyregulowane / za mocno naciągnięta linka / krzywy hak przy ramie. Jeśli serwis sobie nie poradził i nie podał przyczyny takiego stanu rzeczy to wychodzi na to że płaciłeś za pomoc od łosia.

• Mod Team
Napisano

wlasnie manetki sa prawie nowe i sprawdzałem i jest z nimi ok... nie wiem moze dam zdjecia jakies z gory jak wyglada wszystko itp

Jak i gdzie sprawdzałeś manetki ??

Sprawa jest prosta, mamy kasete i przerzutke, do tego manetke. Manetka ciągnie linke tyle ile trzeba - przerzutka przesuwa sie tyle ile trzeba. Skoro przesuwa sie nie tyle ile trzeba wiec:

- albo manetki są jakieś trefne

- albo mocowanie linki w przerzutce nie jest tam gdzie powinno i nie dziala poprawnie.

Najprędzej mi sie wydaje ze coś nie tak moze być z mechanizmem manetki. Nic innego mi na razie nie przychodzi mi do głowy.

Napisano

linka przerzutki może być przymocowana nie po tej stronie śruby (prowadzenia) co trzeba, tarcie w miejscu wychodzenia linki z korpusu przerzutki rosnie.

Napisano

Najprostsza odpowiedź według mnie to źle wyregulowana przerzutka (linka jest tak naciągnięta że gdy jedziesz jeszcze nie potrafi wrzucić wyżej a gdy przerzucisz bieg od razu wskakują 2). Wkręć troche śrubkę baryłkową przy manetce, powinno pomóc i ja jeszcze bym przeczyścił pancerze.

• Mod Team
Napisano

Najprostsza odpowiedź według mnie to źle wyregulowana przerzutka...

Hmmm zakładając sytuacje ze na "6" działa równo bez przeskoków i innych nie pożądanych dźwięków a przy redukcji nagle przeskakuje o 2 to juz nie wygląda na wkestie regulacji tylko niepoprawnie działającego mechanizmu.

Teraz pytanie czy to sie dzieje na całej rozpiętości kasety czy tylko w jednym miejscu. Jeżeli w jednym miejscu we wspomnianej redukcji z 6 na 5 to może w tym miejscu manetka ma jakąś wade, jeżeli na całej rozpiętości kasety to przyjrzał bym sie przerzutce.

Napisano

zalezy jak wyreguluje... Moze to sie dziac jak wrzucam z 9 na 8 ale oczywiscie z 9 na 7 wskakuje.zalezy od regulacji... na trojce tez z trojki na jedynke jak wyreguluje inaczej

• Mod Team
Napisano

No to jeszcze precyzyjniej ... : Masz ustawiona 9 redukujesz wbija ci sie 7 redukujesz masz wtedy 6 czy 5??

Chodzi mi o to ze taki duzy przeskok jest raz na cały zakres pracy ale za każdym razem czy ten przeskok o 2 towarzyszy za kazdym razem jak redukujesz?

Napisano

jade se i chce z 9 na 8 wbic a tu nagle z 9 mam 7.... i zalezy jak linke podciagne... jak trochu mocniej to np. juz z 9 na 8 git ale np zalozmy ze z 7 na 5 odrazu... wiec nie wiem... linka jest got wszystko panowie... MOZE TO BYC OD ZA DLUGIEGO PANCERZA PRZY PRZERZUTCE??

• Mod Team
Napisano

Ani jedno ani drugie. Postrzępiona linka mogła by działać ale odwrotnie czyli nie skakać z 9 na 7 tylko przy chęci skoku z 9 na 7 lądowało by na 8 czyli w druga stronę. Pancerz może być teoretycznie tak długi jak nam sie podoba, oczywiście jak jest przesada to tarcie rośnie itd. ale na pewno nie spowoduje bliżej nie sprecyzowanych przeskoków przerzutki.

Teraz pytanie za 100 pkt, masz od kogo pożyczyć manetkę żeby przetestować napęd??

• Mod Team
Napisano

Masz prawidłowo założoną i przykręconą do przerzutki linkę? Gwoli ścisłośći- linka powinna być "przykręcona" do przerzutki od strony wózka

http://happymtb.org/wp-content/uploads/2007/05/ShimanoRD-M772.jpg

Przykręcając linkę z drugiej strony zmieniasz drogę ,jaką pokonuje przerzutka przy zmianie przełożeń ( wydłużasz ją ). Nie szukałbym przyczyny w manetkach.

Napisano

a rozumiem. Manetke hmm.. raczej tak... moj kumpel ma na zbyciu SLX i jezdzi na xt manetkach... takze zamontuje i sprawdze... dobry pomysl... tym sposobem zobaczymy czy to wina manetki..

Puklus bardzo dziekuje ze zagladzasz do mego tematu i sie angażujesz :D

DURNYKOT. Ja mam takie XT

Wiec ja juz nie mam pojecia

rd306a02.jpg

• Mod Team
Napisano

Czyli masz RD-M771-linka powinna być poprowadzona od dołu- czyli "pod "śrubą. Jeśli poprowadzisz linkę "nad" śrubą problem będzie taki jak opisałem. W sumie nie ma znaczenia czy masz zwykłą czy Shadow.

Napisano

Czlowieku!!!!!!!!!!!!! Jak mam ci ciegowac.... Wszystko perfect po zmianie polozenia linki!! Wielke dzieku. Chodzi swietnie. Bardzo dziekuje :D.

PS. Plusy dane dla Durnego kota i Puklusa

• Mod Team
Napisano

Nie ma sprawy- swoją drogą jak spojrzałem na datę pierwszego posta.....

Wiesz, czasem jest tak,że z góry wykluczamy rzeczy najbardziej oczywiste, bo są oczywiste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...