kaniuk Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 musiałem wymienić koło w składaku 20 i jest problem, mianowicie nowe koło jest za szerokie o 1 cm, tzn. rozstaw widełek w moim składaku jest 9 cm, a koło po zmierzeniu ma 10 cm. Czy są jeszcze koła 20 o rozstawie 9 cm czy może to koło jest jakieś inne, bo sam nie wiem.
bender999 Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 weź składaka, weź koło i przy wkładaniu jednego w drugie spróbuj lekko rozgiąć widełki a na pewno się uda PS jak się nie da lekko tego zrobić to użyj troszkę siły te składaki to twarde sztuki
kaniuk Napisano 26 Października 2010 Autor Napisano 26 Października 2010 weź składaka, weź koło i przy wkładaniu jednego w drugie spróbuj lekko rozgiąć widełki a na pewno się uda PS jak się nie da lekko tego zrobić to użyj troszkę siły te składaki to twarde sztuki Jak nie będzie innego wyjscia to będę musiał tak zrobić, ale moje pytanie to czy teraz wszystkie koła są pod rozstaw 10cm widełek czy są też koła 9 cm. Czyżby mój rower był już taaaaaki stary że nawet koła nie kupię
mtths Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 weź składaka, weź koło i przy wkładaniu jednego w drugie spróbuj lekko rozgiąć widełki a na pewno się uda PS jak się nie da lekko tego zrobić to użyj troszkę siły te składaki to twarde sztuki Barbarzyństwo. Zanim zaczniesz tak robić napisz co to za rower. Wigry? Stary Dahon? Może da się wyszukać piastę o odpowiadającej szerokości.
kaniuk Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Barbarzyństwo. Zanim zaczniesz tak robić napisz co to za rower. Wigry? Stary Dahon? Może da się wyszukać piastę o odpowiadającej szerokości. WIGRY
jarbla Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 kaniuk nie słuchaj rad jakich udziela bander999, żadnego gięcia ramy! Masz za szeroką oponę i musisz ją wymienić na węższą. Najlepiej zwróć ją do sklepu. Na starej oponie powinieneś mieć podany jej rozmiar w calach i ETRTO (bezpieczniej posługiwać się tym drugim). Nie jestem pewny ale w Wigrach chyba są wstawiane opony o rozmiarze 20x1.75 czyli 406-47 (to powinieneś Ty sprawdzić wcześniej na starej opinie) i takiej opony powinieneś szukać ewentualnie węższej. Tu jest przykład http://allegro.pl/kenda-k-123-20x1-75-47-406-tanio-i1292168956.html
mtths Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 I może wróćmy do początku. Co było przyczyną wymiany koła? Uszkodzenie: - Pisty - Kilku szprych - Obręczy - Zużycie opony I co tak naprawdę ma zły rozmiar? Na moje rozumienie piasta jest za wąska bo 10cm to 4 cale i taka opona to do skutera albo roweru DH Może nie trzeba było koła wymieniać całego tylko je naprawić.
bender999 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 kaniuk nie słuchaj rad jakich udziela bander999, żadnego gięcia ramy!Masz za szeroką oponę i musisz ją wymienić na węższą. Najlepiej zwróć ją do sklepu. Na starej oponie powinieneś mieć podany jej rozmiar w calach i ETRTO (bezpieczniej posługiwać się tym drugim). Nie jestem pewny ale w Wigrach chyba są wstawiane opony o rozmiarze 20x1.75 czyli 406-47 (to powinieneś Ty sprawdzić wcześniej na starej opinie) i takiej opony powinieneś szukać ewentualnie węższej. Tu jest przykład http://allegro.pl/ke...1292168956.html ale kaniuk nie ma chyba problemu z szerokością opony a szerokością piasty - chyba ze czegoś nie zrozumiałem ale ja nie widziałem opony do składaka o szerokości 9cm a co dopiero 10cm
jarbla Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 kaniuk napisał niejednoznacznie więc możliwe, że to ja źle zrozumiałem. Zwracam honor
mbike Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Witam Rozszerzenie widełek (siłą rąk:) po 5mm na stronę w starym stalowym składak nie jest czymś strasznym. Rada bandera999 jest jak najbardziej na miejscu. pozdrawiam Adrian
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.