Skocz do zawartości

[koła] wymiana koła w składaku

kaniuk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

musiałem wymienić koło w składaku 20 i jest problem, mianowicie nowe koło jest za szerokie o 1 cm, tzn. rozstaw widełek w moim składaku jest 9 cm, a koło po zmierzeniu ma 10 cm. Czy są jeszcze koła 20 o rozstawie 9 cm czy może to koło jest jakieś inne, bo sam nie wiem.

Napisano

weź składaka, weź koło i przy wkładaniu jednego w drugie spróbuj lekko rozgiąć widełki a na pewno się uda ;)

PS jak się nie da lekko tego zrobić to użyj troszkę siły te składaki to twarde sztuki :D

Napisano

weź składaka, weź koło i przy wkładaniu jednego w drugie spróbuj lekko rozgiąć widełki a na pewno się uda ;)

PS jak się nie da lekko tego zrobić to użyj troszkę siły te składaki to twarde sztuki :D

Jak nie będzie innego wyjscia to będę musiał tak zrobić, ale moje pytanie to czy teraz wszystkie koła są pod rozstaw 10cm widełek czy są też koła 9 cm. Czyżby mój rower był już taaaaaki stary że nawet koła nie kupię

Napisano

weź składaka, weź koło i przy wkładaniu jednego w drugie spróbuj lekko rozgiąć widełki a na pewno się uda :)

PS jak się nie da lekko tego zrobić to użyj troszkę siły te składaki to twarde sztuki :P

Barbarzyństwo.

Zanim zaczniesz tak robić napisz co to za rower. Wigry? Stary Dahon?

Może da się wyszukać piastę o odpowiadającej szerokości.

Napisano

Barbarzyństwo.

Zanim zaczniesz tak robić napisz co to za rower. Wigry? Stary Dahon?

Może da się wyszukać piastę o odpowiadającej szerokości.

WIGRY

Napisano

kaniuk nie słuchaj rad jakich udziela bander999, żadnego gięcia ramy!

Masz za szeroką oponę i musisz ją wymienić na węższą. Najlepiej zwróć ją do sklepu. Na starej oponie powinieneś mieć podany jej rozmiar w calach i ETRTO (bezpieczniej posługiwać się tym drugim). Nie jestem pewny ale w Wigrach chyba są wstawiane opony o rozmiarze 20x1.75 czyli 406-47 (to powinieneś Ty sprawdzić wcześniej na starej opinie) i takiej opony powinieneś szukać ewentualnie węższej.

Tu jest przykład http://allegro.pl/kenda-k-123-20x1-75-47-406-tanio-i1292168956.html

Napisano

I może wróćmy do początku.

Co było przyczyną wymiany koła?

Uszkodzenie:

- Pisty

- Kilku szprych

- Obręczy

- Zużycie opony

I co tak naprawdę ma zły rozmiar?

Na moje rozumienie piasta jest za wąska bo 10cm to 4 cale i taka opona to do skutera albo roweru DH :thumbsup:

Może nie trzeba było koła wymieniać całego tylko je naprawić.

Napisano
kaniuk nie słuchaj rad jakich udziela bander999, żadnego gięcia ramy!

Masz za szeroką oponę i musisz ją wymienić na węższą. Najlepiej zwróć ją do sklepu. Na starej oponie powinieneś mieć podany jej rozmiar w calach i ETRTO (bezpieczniej posługiwać się tym drugim). Nie jestem pewny ale w Wigrach chyba są wstawiane opony o rozmiarze 20x1.75 czyli 406-47 (to powinieneś Ty sprawdzić wcześniej na starej opinie) i takiej opony powinieneś szukać ewentualnie węższej.

Tu jest przykład http://allegro.pl/ke...1292168956.html

ale kaniuk nie ma chyba problemu z szerokością opony a szerokością piasty - chyba ze czegoś nie zrozumiałem

ale ja nie widziałem opony do składaka o szerokości 9cm a co dopiero 10cm

Napisano

Witam

Rozszerzenie widełek (siłą rąk:) po 5mm na stronę w starym stalowym składak nie jest czymś strasznym.

Rada bandera999 jest jak najbardziej na miejscu.

pozdrawiam

Adrian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...