Skocz do zawartości

[Zębatka] Zmiana z 8 na 1

Dani88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich użytkownikum tego wspaniałego forum. Jestem nowy, więc wypada sie najpierw przedstawić.

Na imie mam Daniel. Starczy.

Może napiszę o co chodzi, żeby nie przedłużać.

Jestem posiadaczem wspaniałego roweru B-Twin Subsin Triple.

Przez jakiś czas to co było mi wystarczało, ale teraz nie chcę już z tyłu ośmiu biegów. Chcę założyć jedną zębatkę. Pytanie:

Czy jest to możliwe bez specjalnie wielkich modyfikacji?

Dziękuję za odpowiedź (komukolwiek).

PS. Nie jestem bardzo PRO jeśli chodzi o rowery, więc proszę bez technicznych określeń.

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli masz rozbieralną kasetę, ale KASETĘ nie wolnobieg, możesz zostawić jedno przełożenie a zamiast innych zębatek założyć dystanse. Zębatkę tak ustawić, żeby linia łańcucha była tylko w miarę prosta z korbą. Ew. zostawić przerzutkę z tyłu, ale śrubkami zablokować na jednym przełożeniu - za napinacz by robiła :P

Napisano

Dwa pomysły:

1. Wywalić przerzutkę i załozyć na sztywno łańcuch.

2. Założyć dystanse i jedną zębatkę.

Co to kaseta a co to wolnobieg??

PS. Najbardziej zależy mi na tym, żeby ten cały aparat przerzutkowy wywalić bo mi strasznie przeszkadza przy skakaniu. a przy okazji przeskakuje łańcuch. Jeżeli zostawię jedną to łańcuch sie naciągnie jak w BMX i już nie spadnie. Tak myślę.

Napisano

Mnie się wydaje że ta piasta jest przystosowana pod SS. W Subsin Double jest ta sama piasta, a wolnobieg jest..

(wolnobieg- ~40zł, łańcuch BMX-owy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...