Sev Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Kupuję nowe koła i najprawdopodobniej obręcze będą w rozmiarze 559x19. Mam w domu nowe Continentale Race King 2.2 i to na nich chciałbym jeździć. I tu pojawia się moje pytanie - czy takie opony nie będą za szerokie do obręczy 19 mm (Remerxy które chcę zakupić mają w praktyce 18,6 mm). Podobno RK 2.2 są porównywalne z oponami 2.1 innych producentów...
paweu Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Jeśli przeczytałeś ten temat (a właściwie zobaczyłeś tabelkę z niego): http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ sam widzisz, że zestawienie jest mocno na styk (continentale są węższe dla tego samego rozmiaru od konkurencji to prawda) Jeśli docelowo masz używać tylko tych opon pomyśl o szerszych oręczach
tomke1 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Jeśli przeczytałeś ten temat (a właściwie zobaczyłeś tabelkę z niego): http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ sam widzisz, że zestawienie jest mocno na styk (continentale są węższe dla tego samego rozmiaru od konkurencji to prawda) Jeśli docelowo masz używać tylko tych opon pomyśl o szerszych oręczach Tutajmasz nową wersję tabelki kompatybilności. Spokojnie możesz 2.2 na takie obręcze założyć.
Sev Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Spotkałem się już i z jedną i z drugą tabelką, ale jak to jest w praktyce - czy koła nie będą niestabilne przy małych prędkościach i czy nie ma ryzyka uszkodzenia opony przy takiej kombinacji? Zależy mi na opinii kogoś, kto jeździł na szerokich oponach i obręczach 19 mm. Ostatnio wybrałem się do Decathlona i tam opony 2.1-2.15 to norma na obręczach 559x19.
tobo Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 zasada jest jedna - obrecz nie powinna byc szersza niz opona. a poza tym to mozesz zalozyc na obrecz 19 mm opone nawet trzy cale - wejsc wejdzie tylko sensu to nie ma bo opona nie ułozy sie tak jak powinna, czyli nie bedzie przylegała do podłoza swoim profilem w sposób założony przez producenta opony. ja uzywalem i uzywam nadal opon 2,4 - 2,5, kazdego rodzaju, kevlarow, druciakow, pancernych zjazdowych i opon do xc na kołach z takimi obreczami i nie widze zadnego problemu. nie widze tez specjalnie drastycznych roznic w ulozeniu takich opon na obreczy 19 mm i na takiej co ma 23
tomke1 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Spotkałem się już i z jedną i z drugą tabelką, ale jak to jest w praktyce - czy koła nie będą niestabilne przy małych prędkościach i czy nie ma ryzyka uszkodzenia opony przy takiej kombinacji? Zależy mi na opinii kogoś, kto jeździł na szerokich oponach i obręczach 19 mm. Ostatnio wybrałem się do Decathlona i tam opony 2.1-2.15 to norma na obręczach 559x19. Pierwotnie miałem w rowerze obręcze Bontragera 18C i były na nich od nowości Garego założone 2.25 na przodzie o 2.3 (albo 2.2) na tyle. Teraz w Mavicach Crossride - 19C mam tak samo, opony 2.25 przód drutowa i 2.3 zwijana. Na nowy sezon będą 2.2 RaceKing także dokładnie taka sama kombinacja o jakiej pisałeś na początku. Problemów nie zauważyłem przy takiej konfiguracji żadnych czy to na asfalcie, czy w lesie czy nawet w górach. Także nie masz się czym martwić.
rzymo Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 nie widze tez specjalnie drastycznych roznic w ulozeniu takich opon na obreczy 19 mm i na takiej co ma 23 Miałem ostatnio okazję porównać jak wygląda kwestia rozmiarów/objętości opon na różnych obręczach. Jedna z opon to Conti RK - wersja 2.0" na obręczy 24mm to (prawie) to samo co wersja 2.2" na obręczy 17mm. Jeszcze jakby różnice wagowe między tymi obręczami były podobne do różnicy między oponami to wybór byłby prosty - lżejsza opona, za to szersza i bardziej wytrzymała obręcz
Sev Napisano 27 Października 2010 Autor Napisano 27 Października 2010 Dzięki za pomoc, rozwialiście moje wątpliwości co do tych obręczy
Kellysbicycles Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Aha tzn. że schwalbe Racing Ralph Bądź nobby nic 2.1 wejdą do obręczy 16.5C. Tak mi się zdaje że 16.5 Na obręczy napisane jest 559x16.5. Tzn że szerokość wewnętrzna wynosi 16.5?
ugupu Napisano 28 Października 2010 Napisano 28 Października 2010 Tak, wynosi 16.5mm w teorii a w praktyce pewnie 17mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.