Skocz do zawartości

[rama] Amoeba HUSSAR MTB XC

100kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje zmienić swoja dotychczasową ramę Kellysa Salamander 19'5" na w/w.

Powód-chce zejść o rozmiar niżej, czyli na 18".

Obie ramy mają chyba podobna wagę, Kellys chwali się , że jego rama jest hydroformowania, potrójnie cieniowana.

Amoeba podaję , że w jej ramie użyto aluminium 7005 T6.

Po za tym Hussar podoba mi się wizualnie.

Moja waga to 98kg, wzrost 180cm i z obecna ramą nic nie się dzieje, a przejechałem dotychczas 5tyś na ramie Kellysa.

W sieci o ramie Amoeby jest mało informacji na jej temat, a te które są to pozytywne.

Zastanawiam się również ile może być warta rama Kellysa? Ktoś wie?

Amoeba Hussar MTB XC

Amoeba Hussar-Allegro

Kelly's Salamander

Mój Salamander 19'5"

Napisano

Planuje zmienić swoja dotychczasową ramę Kellysa Salamander 19'5" na w/w.

Powód-chce zejść o rozmiar niżej, czyli na 18".

Dlaczego sądzisz, że 18" będzie dla Ciebie odpowiednim rozmiarem? Ja obstawiam, że mniejszej niż 19" nie powinieneś dosiadać. Zwłaszcza tej Amoeby, bo nawet jeśli sztycy Ci wystarczy, to rama i tak będzie bardzo krótka. No ale może Ty tak lubisz??

Jak spoglądam na Twojego Salamandra, to utwierdzam się w przekonaniu, że rozmiar ramy masz dobrany prawidłowo. Do rozważenia pomysł docięcia rury sterowej w amorze.

Amoeba podaję , że w jej ramie użyto aluminium 7005 T6.

No i? Mój Giant XTC, jest na alu z serii 6XXX. Coś ważnego mnie z tego tytułu w życiu minęło? Mam się martwić?

Napisano

moim zdaniem ważniejsze niż naklejka z rozmiarem na ramie jes porównanie długości poszczególnych rurek, żeby sie nie okazało po zamiane rama nie pasuje . rózni producenci do tego samego rozmiaru stosują różne geometrie .

Napisano

Miałem okazję pojeździć na mniejszej ramie po lesie i było bardzo okey, ale rama była innego producenta.

Po prostu w lesie, maratonach brakuje tej zwinności, co mają mniejsze ramy.

Rury sterowej nie będę docinał, mostek i kiere mam teraz ustawianą w sam raz.

Miałem nadzieję, że ktoś używa tej ramy i byłem ciekaw jak się zachowuje pod cięższym zawodnikiem.

Napisano
Miałem okazję pojeździć na mniejszej ramie po lesie i było bardzo okey, ale rama była innego producenta.

Po prostu w lesie, maratonach brakuje tej zwinności, co mają mniejsze ramy.

Taaa, na pewno będziesz miał super zwrotny rower, moja rada - popracuj nad techniką ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...