Skocz do zawartości

[rama] Rama MTB do 400zł

LeJciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie jestem pewien czy temat umieściłem w dobrym dziale...

A więc moja obecna rama, która ma 19 cali okazała się za duża i chyba będę musiał ją zmienić. Mam na to 400zł.

Potrzebuję jej do mtb/xc. Generalnie to jeżdzę asfalt, szuter, las. Mój wzrost to 157cm. Wolałbym ramę nową. Mam nadzieję, że w tej cenie znajdzie się coś ciekawego.

Pozdrawiam.

Napisano

A jaki byście sklep internetowy polecili? I generalnie radzicie mi czekać tak do stycznia/lutego czy kupić teraz na przełomie listopada/grudnia?

Zacząć jeździć bym chciał gdzieś od marca, ale nie wiem czy jakieś obniżki będą czy coś.

Napisano

Bierz No Saint 14". 16" może być dla Ciebie za duża. Mam 170cm wzrostu i rama 16.5"/17" są dla mnie idealne.

Najlepiej gdybyś się przymierzył przed zakupem.

Napisano

Kobiety w MTB na jakich jeżdżą? Ot choćby na 15" mając 160cm wzrostu.

Ile kolego masz lat? Jeśli 12-14-1x to bierz 16".

A 14" wcale nie będzie przegięciem. Jeździł na 19" ciekawe czy była wygodniejsza od takich 14"...

Napisano

Jeśli geometria Urian jest mierzona tak samo jak MaxAri to pierwsza jest bardzo krótka. Uważaj żeby się nie wkopać. Ja bym polecał Accent Tormenta, bo waży tyle co Urian i ma sztycę 27.2, która powinna być dla Ciebie lepsza.

Napisano

Lat mam 13, więc myślę, że jeszcze będę rósł. Sam myślę o 15"-16". Tak jak mówiłem, będę musiał trochę pomierzyć. Nadal proszę o propozycje. :P

Napisano

No ponoć bywało. Nawet na tym forum opisywany był przypadek El Nino, z innych miejsc wiem o jeszcze kilku, ale nie są to na tyle częste przypadki, żeby się jakoś bardzo martwić.

Co do pytanie o lepszość... :thumbsup: Mi osobiście bardziej pasuje El Nino, jest dłuższy, ma bardziej sportowe geo.

W tej cenie można jeszcze znaleźć oklepaną do bólu ramę Kross Level ewentualnie Birię MTB Sport.

Napisano

Z tym pękaniem to zasadniczo prawda - ale chodzi nie o Accent'a, ale o Konę :-)

Nawet znalazłem taką rymowankę:

"O swe życie człek się lęka,

Kiedy pod nim Kona pęka" :-)

Napisano

Ok dzięki. Mam jeszcze prośbę. Sprawdziłby ktoś czy do El Nino 15" będzie pasował amortyzator i inne takie z Kross Level A2 19"? Zrobiłbym sam, ale niestety nie znam się tak super na tym. Z tego co sam sprawdziłem to powinno być ok.

Napisano

Sztyca do wymiany (inna średnica)

możliwe że przednia przerzutka (inna średnica mocowania, może masz jednak teraz założoną przejsciówkę którą gdy zdejmiesz to będzie pasować), z resztą nie będzie problemów

Napisano

zakładając, że główki ram El Nino 17" i 15" mają taką samą długość (12cm), to powinna wystarczyć rura sterowa amora od 16cm (bez zapasu) do 18cm (jeśli będziesz chciał zastosować podkładki do regulacji wysokości mostka). Brałem pod uwagę mostek o wys. 4cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...