jacob5 Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Witam, Mam problem z rowerem i już nie wiem co zmieniać mam przerzutkę Deore , kasete Sram i nowy łancuch Accenta tej najtańszy. Łańcuch skacze tylko na 3 4 5 6 i 8 biegu. Na 1 2 i 7 wszystko jest OK. Nie wiem czy to jest wina bębenka przerzutki czy kasety. Bardzo proszę o odpowiedź. P.S wózek w Deore wygląda jakby był krzywy ale to już chyba nie 1 przypadek w tej przerzutce. Hak jest prosty bo nowy Z góry dziękuje za odpowiedzi
Sagitt77 Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 A podaj oznaczenie tego łańcucha. Ile masz zębatek w kasecie? Jeśli masz 9 to może łańcuch jest przeznaczony do kaset 8 biegowych czyli jest za szeroki. A czy przerzutka jest wyregulowana?
Centek Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 1. Zmierz szerokość starego i nowego łańcucha. 2. Załóż stary łańcuch i przejedz się. Zobaczysz czy na starym przeskakuje coś. Jeśli kupiłeś łańcuch o właściwej szerokości a przerzutka jest wyregulowana prawidłowo, to może się okazać, że Twoja kaseta jest już na tyle zużyta, że z nowym łańcuchem nie chce współpracować. Pozdr.
sibonan Napisano 25 Października 2010 Napisano 25 Października 2010 Przyczyny mogą być: 1. zużyta kaseta, wówczas nowy łańcuch będzie przeskakiwał 2. nadmiernie rozciągniety łańcuch na nowej kasecie (nie wchodzi do dna wrębu zębów) 3. zuzyta kaseta i rozciagniety łańcuch - średnica podziałowa przylegania łańcucha przesuwa się do zewnątrz tak dalece, że przy szarpnięciach łąńcuch zeskakuje z kasety. W mojej ocenie jeśli nie dzieje się to na wszystkich zębatkach, to winna jest głownie kaseta. jednkże przy wymianie na nową/nieużytą należy wymienić również łąńcuch, dla pewności. Reasumując, najpierw bym założył nowy łańcuch, bo i tak trzeba go wymienić, a jeśli problem będzie istniał dalej wymienić kasetę.
Mod Team Puklus Napisano 25 Października 2010 Mod Team Napisano 25 Października 2010 Jeśli masz 9 to może łańcuch jest przeznaczony do kaset 8 biegowych czyli jest za szeroki. Bzdura . . .(jak byś wiedział jak zbudowana jest kaseta i jakie sa odstępy to byś bzdur nie pisał) Masz łańcuch Accenta i w zasadzie możesz z niego zrobić bacik do kasety choć i do tego nie za bardzo sie nadaje...Wywal to badziewie i nie marnuj więcej tak pieniędzy. Kup sobie np jakiś łańcuch shimano gh40 albo 50 jest wiele opcji ale nie accent! Kolejna sprawa zrób dobre i ostre zdjęcia tych zębatek które skaczą my ocenimy, co w sumie można zrobić samemu, jeżeli kształt zębów od strony ciągnącej rożni sie znacząco od najmniej używanej zębatki np 1ki to kaseta/wolnobieg kwalifikuje sie do wymiany razem z łańcuchem.
Sagitt77 Napisano 26 Października 2010 Napisano 26 Października 2010 Bzdura . . .(jak byś wiedział jak zbudowana jest kaseta i jakie sa odstępy to byś bzdur nie pisał) Ale tak jest. Łańcuchy mają różną szerokość. Jak nie wiesz to poczytaj http://www.bike.pl/wiadomosc/59/
Mod Team Puklus Napisano 26 Października 2010 Mod Team Napisano 26 Października 2010 Ale tak jest. Łańcuchy mają różną szerokość. Jak nie wiesz to poczytaj http://www.bike.pl/wiadomosc/59/ Szkoda ze nie ma ikonki "facepalm" bo by sie przydała w tym momencie... W mojej wypowiedzi nie było wzmianki ze nie ma łańcuchów rożnej szerokości...Ci co sie orientują wiedzą czemu tak napisałem ci co nie wiedzą już im tłumacze ... kolejny raz: Jak powszechnie wiadomo kaseta 9 rzędowa ma 9 zębatek, każda z zębatek ma swoją grubość u mnie 1.9mm (XT) Następnie, odstęp miedzy końcem np. zębatki 7 poprzez 8 na której znajduje sie lańcuch do zębatki 9 wynosi ponad 8mm. ( nie chciało mi sie ściągać kasety i dokładnie mierzyć. Wiec łańcuch 8 rzędowy ktory ma 7.2mm u mnie (connex) ma ponad 0.4mm luzu do sprawnego poruszania sie bez obcierania. w praktyce jest troszkę więcej zapasu ... skąd wiem? Bo na takim secie jeżdżę. I do tego sie właśnie odnosiły moje słowa ze łańcuch jest za szeroki...
Sagitt77 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Szkoda ze nie ma ikonki "facepalm" bo by sie przydała w tym momencie... Po pierwsze to na ile się orientuję dyskutujemy tu na argumenty, zamiast obrzucać się mało eleganckimi uwagami. Taki sposób traktowania innych ludzi świadczy o ukrytych kompleksach... Po drugie wyjaśnienia kolegi jak dla mnie są nie jasne, więc poproszę może kogoś innego o wyjaśnienie tej kwestii. Po trzecie wiem, że kaseta 8 i 9 biegowa ma tą samą szerokość i odstępy między zębatkami w obu tych typach kaset są różne. Dlatego też o wiele trudniej wyregulować przerzutkę tylną z łańcuchem 8 biegowym na kasecie 9 biegowej w każdym położeniu. Jeśli się mylę to poproszę o konstruktywną krytykę Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2010 Mod Team Napisano 27 Października 2010 Rozumiem ale ciągłe powtarzanie tego samego po całym forum staje sie irytujące. Wiec od początku, napisałeś ze łańcuch 8 może być za szeroki do napędu 9 co jest nie prawdą w kazdym mi znanym przypadkiem stąd moja wypowiedź i w zasadzie tyle z mojej strony. Wracając do tematu bo sie zrobił straszny OF TOP, Jeździłem na łańcuchu accenta i to był topowy model. po niespełna 700km naciągną sie o 21mm co jest wartością nie dopuszczalna przy tak znikomym przebiegu. CO za tym idzie najczesciej używane zębatki zostały tak jak w moim przypadku zniszczone (w moim przypadku XT). Ja sobie poradziłem szlifując kasetę bo jest dość wartościowa. W twoim przypadku najprawdopodobniej trzeba wymienić kasete/wolnobieg noo i nowy łańcuch. Zapodaj fotki.
Sagitt77 Napisano 27 Października 2010 Napisano 27 Października 2010 Jakiś czas temu założyłem kasetę 9 biegową cs hg-50 i próbowałem zgrać ją z łańcuchem kmc z72 (nowym), ponieważ akurat taki miałem w "zapasach". Nie dało się wyregulować tylnej przerzutki, a umiem to robić bo grzebię w rowerach już długo. Poza tym był już podobny wątek na forum http://www.forumrowerowe.org/topic/42771-ancuch-ancuch-9-rzedow-do-kasety-8/
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2010 Mod Team Napisano 27 Października 2010 Ja z drugiej strony jeździłem na łańcuchu accenta który w porywach miał prawie 7.5mm szerokości i pracowało płynnie. Przetestowałem już kilka łańcuchów rożnych producentów i każdy śmigał jak talala może dlatego ze mam XT? Fakt jest taki ze odkąd mam napęd 9 rzędowy nie jeździłem na łańcuchu 9 rzędowym i wg. mnie da sie to wyregulować. Co ciągle nie zmienia faktu ze nie powinno to być powodem przeskakiwania lancucha.
Mod Team mrmorty Napisano 28 Października 2010 Mod Team Napisano 28 Października 2010 Dobra to może ja przerwę tą wiele wnoszącą do tematu wymianę zdań i podepnę się pod pytanie założyciela postu. Rower którego to dotyczy ma 7 rzędową kasetę. Ostatnio wymieniłem cały napęd i po wymianie dośc często przy średnim obciążeniu zdarza się że łańcuch samowolnie przeskakuje z zębatki na zębatkę. O dziwo nie zdarza się to na podjazdach. Najczęściej dzieje się to na zębatkach 4 i 5. Przerzutka ma luz ale jest to stare poczciwe LX i do tej pory nic takiego się nie działo. Do tej pory jeździłem na kasetach i łańcuchach Sram ale udało mi się tanio kupic cały zestaw HG-50. Kasety Sram to zawsze 12-32 a obecna HG-50 to 11-28. Przerzutka długi wózek. Przy zakładaniu zawsze sugeruję się ilością ogniw. Zachodzę w głowę - łańcuch za długi do tej kasety czy co? choc to wydaje się trochę nielogiczne.
Mod Team Puklus Napisano 29 Października 2010 Mod Team Napisano 29 Października 2010 Skoro mowisz ze przy obciązeniu nie skacze to zużycie mozemy odrzucić. Teraz wypada sie przyjrzeć zębom 4 i 5. Możliwe ze ktoryś z zębów jest nie naturalny, ma jakiś defekt co moze powodowac takie zachowanie. Innym pomysłem za luźny łańcuch czyli po prostu za długi. Sprawdzałeś czy sprężyna w wózku czasem nie osłabła ?? Taki stan rzeczy ma miejsce tylko z ta kasetą i łańcuchem czy rożnymi łańcuchami i kasetami?
Mod Team mrmorty Napisano 30 Października 2010 Mod Team Napisano 30 Października 2010 Napęd tak jak pisałem nówka. Po świętach uderzę do sklepu żelaznego po punktaka i rozbiorę kasetę, może rzeczywiście któryś ząb jest nieteges. Czy sprężyna nie osłabła? tego nie wiem ale kilka maratonów w tym roku było. Myślisz że skrócenie łańcucha pomoże, zakładając że przerzutka ma słabszą sprężynę? Długośc łańcucha jest identyczna jak łańcuchy poprzednie - zawsze liczę ilośc ogniw.
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2010 Mod Team Napisano 30 Października 2010 Ale czekaj skoro mówisz ze napęd nówka czyli kaseta i łańcuch prosto z pieca? Skoro tak ma prawo przeskakiwać, bo musi sie, wiesz kaseta z łańcuchem zapoznać, pójść na kawę i sie dotrzeć. Po ok 200km nie powinno to juz występować, natomiast jezeli opisany prze zemnie fakt nie ma miejsca to zastanawiamy sie dalej.
Mod Team mrmorty Napisano 3 Listopada 2010 Mod Team Napisano 3 Listopada 2010 Ale czekaj skoro mówisz ze napęd nówka czyli kaseta i łańcuch prosto z pieca? Skoro tak ma prawo przeskakiwać, bo musi sie, wiesz kaseta z łańcuchem zapoznać, pójść na kawę i sie dotrzeć. Po ok 200km nie powinno to juz występować, natomiast jezeli opisany prze zemnie fakt nie ma miejsca to zastanawiamy sie dalej. Zestaw ma już za sobą ok 500 km i jeden nietrudny maraton. Doszedłem do wniosku, że sprężyna jest już słabsza i skróciłem łańcuch o jedno ogniwo. Problem częściowo ustąpił - teraz przeniósł się na zębatki 3 i 4. Chyba się z tym pogodzę. Co roku mam zamiar zmienic osprzęt i przejśc na 9 ale to stare LX jest nie do zajechania, zobaczymy jak będzie po tej zimie.
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2010 Mod Team Napisano 4 Listopada 2010 Ja na łańcuchu accenta przejechałem 700km i OTO jak wyglądał. Wnioskuje ze twój po 500 jest w podobnej kondycji i na pewno bym o nim nie mówił prawie nowy
Mod Team durnykot Napisano 4 Listopada 2010 Mod Team Napisano 4 Listopada 2010 Mrmorty, a jak tam linki i pancerze się mają? Haczyk przerzutki prosty ci on? Coś w kasetę nie chce mi się wierzyć ( pomijam tu twierdzenie o konieczności dotarcia się nowego łańcucha i kasety- skąd ludzie biorą takie informacje?) Szwagrowi mojemu podobnie się działo- przyczynkiem był zgięty na jednym ogniwie łańcuch .
Mod Team mrmorty Napisano 4 Listopada 2010 Mod Team Napisano 4 Listopada 2010 Mrmorty, a jak tam linki i pancerze się mają? Haczyk przerzutki prosty ci on? Coś w kasetę nie chce mi się wierzyć ( pomijam tu twierdzenie o konieczności dotarcia się nowego łańcucha i kasety- skąd ludzie biorą takie informacje?) Szwagrowi mojemu podobnie się działo- przyczynkiem był zgięty na jednym ogniwie łańcuch . Napęd regularnie myty i smarowany, jest w dobrej kondycji. Pancerze i linki świeże, słowem o rower dbam. Z tym ogniwem - ciekawe. Spróbuję wywalic jutro spinkę, może ona jest dywersantem.
jacob5 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Napisano 6 Listopada 2010 Siema, Sory za długą nieobecność w temacie ale byłem odcięty po częsci od internetu i aparatu. Prosiliście o wstawienie zdjęć kasety więc wrzuciłem. Proszę o pomoc przed śniegiem bo pojeździł bym sobie coś a teraz mnie strasznie denerwuje skaczący napęd Z góry dziękuje Poniżej zdjęcia kasety Zdjęcia kasety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.